30. srpna 2018 • 15:03

Strachová převzala Cenu Věry Čáslavské. Ukázala se poprvé po porodu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bronzová slalomářka z olympijských her ve Vancouveru 2010 a majitelka kompletní sady medailí z mistrovství světa Šárka Strachová se stala pátou laureátkou Ceny Věry Čáslavské, kterou od roku 2014 uděluje Český olympijský výbor za mimořádné zásluhy o sport žen.



"Je to pro mě obrovská čest získat cenu, kterou zaštiťuje taková osobnost, jakou byla paní Věra Čáslavská , a zároveň je pro mě čest být ve skupině laureátek, jako jsou Štěpánka Hilgertová nebo Bára Špotáková ," řekla Strachová .

Cenu ve tvaru skleněného "V" jí dnes předala loňská laureátka Barbora Špotáková. "V" symbolizuje iniciálu křestního jména Čáslavské, vítězství a také hrdý postoj s roztaženýma rukama nad hlavou, které gymnastky po svých sestavách zaujímají.

Bývalá lyžařka Šárka Strachová převzala Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí.
Bývalá lyžařka Šárka Strachová převzala Cenu Věry Čáslavské za mimořádné zásluhy žen ve sportu a olympijském hnutí.

"Naše komise vybírala mezi více kandidátkami, ale na Šárce jsme se jednoznačně shodli. Byla stejně jako Věra Čáslavská velkou bojovnicí a dámou ve sportu i v životě," uvedla předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu Naďa Knorre.

Třiatřicetiletá Strachová ukončila závodní kariéru loni v březnu a letos v dubnu se jí narodila dcera Ema. "Po porodu je toto první akce a je to příjemná změna, i když už se těším zpět domů," řekla bývalá elitní lyžařka.

Přiznala, že ji dojal vzpomínkový medailon. "Běhal mi při něm mráz po zádech. Jsou to silné emoce, kus života. Byly tam věci, o kterých jsem snila, a teď tady stojím s cenou v ruce a na videu vidím, že se to stalo realitou," uvedla mistryně světa z roku 2007, která má ze světových šampionátů ještě stříbro a dva bronzy.

Předseda ČOV Jiří Kejval při předávání ceny poukázal na životní sílu, s jakou Strachová čelila soupeřkám i těžkým životním situacím. "Cena je v rukou výjimečné sportovkyně i výjimečné ženy, která dokázala překonat spoustu problémů a překážek. Šárka byla dámou na lyžích, k níž budu mít vždy velký respekt a úctu," uvedl Kejval.

První oceněnou byla před čtyřmi lety kajakářka Štěpánka Hilgertová. Pak Cenu Věry Čáslavské obdržely předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV Naďa Knorre, bývalá sportovní gymnastka Věra Růžičková, olympijská vítězka v soutěži družstev z Londýna 1948, a loni dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Špotáková.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud