7. ledna 2009 • 15:05

V Liberci mají problém. Hodně sněhu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořadatelé mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci mají nyní v zásobě dvakrát víc sněhu, než potřebují na přípravu běžeckých tratí.



Děla a tyče nastříkaly v areálu ve Vesci a na plochách v Albrechticích v Jizerských horách a v Bedřichově zatím 80.000 metrů krychlových umělého sněhu.

Na dvou veseckých okruzích o celkové délce 7,5 kilometru by stačil na vrstvu vysokou asi 70 centimetrů. Novinářům to dnes řekl mluvčí mistrovství světa Zdeněk Soudný.

Ve skokanském areálu na Ještědu je ještě mnohem více sněhu než ve Vesci. "Od 25. prosince, kdy nastaly mrazy, funguje ve Vesci zasněžovací systém s výjimkou deseti hodin nepřetržitě. Děla a tyče budou pracovat až do začátku mistrovství - pokud nám to počasí umožní. Nechceme se nechat ukolébat příznivým vývojem letošní zimy," dodal Soudný.

Výroba jednoho krychlového metru sněhu vyjde na 15 až 20 korun. Vytvoření zásoby 80.000 kubíků tedy pořadatele stálo mezi 1,2 a 1,6 milionu korun.

Maximální teplota vzduchu pro výrobu technického sněhu se pohybuje okolo minus 2,5 stupně.

V noci na dnešek klesly v Liberci teploty pod minus 20 a odpoledne se držely okolo minus deseti. Do zasněžovacího systému ve Vesci proudí voda z nádrže Sajbot. K jejímu dopouštění slouží Doubský potok.

Nadílka nového sněhu v běžeckém areálu ve Vesci u Liberce. Nadílka nového sněhu v běžeckém areálu ve Vesci u Liberce.Foto ČTK


Pořadatelé mistrovství světa používají ve Vesci 27 sněhových děl a šest tyčí. Dvě děla umístili v Albrechticích a jedno v Bedřichově. "Na ploše u řeky Kamenice v Albrechticích leží už 15.000 metrů krychlových sněhu a už se ho tam příliš nevejde. V Bedřichově jsme vyrobili zatím 1000 metrů krychlových a místo tam zůstává pro další 4000 metrů," dodal manažer veseckého areálu Robert Heczko.

Technický sníh z Albrechtic a Bedřichova by pořadatelé do Vesce navozili nákladními auty, pokud by v Liberci nastala velká obleva. V obou obcích jsou o několik stupňů nižší teploty než ve Vesci a sníh tam vydrží mnohem déle. "Při oteplení bychom hromady sněhu přikryli geotextiliemi. Země je v současné době hodně promrzlá, což nám nahrává," upozornil Heczko.

Při nedostatku sněhu ve Vesci, v Albrechticích a Bedřichově počítají pořadatelé mistrovství světa s jeho přepravou z parkovišť v krkonošských Horních a Dolních Mísečkách. Zima jim ale zatím přeje. "Ozvali se nám dokonce funkcionáři fotbalových klubů z Liberce, jestli bychom si do Vesce nevzali sníh z jejich hřišť," podotkl Soudný.

Ve Vesci leží v současné době přibližně 30 centimetrů přírodního prachového sněhu. Na konci příštího týdne se tam uskuteční mezinárodní závody Slavic Cup v klasické i volné technice. Přijedou na ně čeští reprezentanti a tratě si podle Soudného vyzkouší i někteří špičkoví zahraniční závodníci.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci se uskuteční od 18. února do 1. března. Celkový rozpočet šampionátu se pravděpodobně přiblíží k 2,5 miliardy korun. Daňové poplatníky přijde MS na dvě miliardy. Státní dotace činí 1,45 miliardy, dalších 400 milionů přidal Liberec a 150 milionů Liberecký kraj.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud