31. ledna 2016 • 04:56

ŽIVĚ: Samková na prestižní finále X Games připravuje tajné trumfy

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMÝ PŘENOS OD 20:00 | Žádná Evropanka ještě ve snowboardkrosu X Games nevyhrála, ale Eva Samková to v coloradském Aspenu může změnit. Po vítězné kvalifikaci ji dnes od 20 hodin čeká prestižní finále, které můžete sledovat na O2 Sport a také ve streamu na iSport.cz. Samková s trenéry připravuje tajné trumfy.



České know how má šanci opět ukázat svoji převahu. Eva Samková rozjela X Games v působivým triumfem v páteční kvalifikaci, v níž o 58 setin sekundy porazila devítinásobnou šampionku soutěže Lindsey Jacobellisovou z USA. A má to být jenom začátek.

„Všichni se těšíme. Máme tam s Evkou ještě připravené nějaké věci, které ostatní nedělají. Doufáme, že i to jí pomůže, aby úspěšně zakončila tuhle misi,“ říká reprezentační trenér Marek Jelínek.

PŘÍMÝ PŘENOS ze závodu české snowboardistky Evy Samkové na X Games sledujte od 20:00 na iSport.cz >>

Samková vyrazila do Colorada s posíleným trenérským týmem ve zlaté olympijské sestavě. Hlavního trenéra Jelínka doplnil druhý kouč Jakub Flejšar, na místě je také kanadský servisman Jean-Pierre Trottier. A síla podpůrného týmu může rozhodovat.

Samková má nad soupeřkami převahu díky Jelínkovi, vystudovanému trenérovi, který ve svém systému využívá zkušenosti gymnastického kouče. Samková zná, jak nejekonomičtěji projet trať, a to rozhoduje. I ve vítězné kvalifikační jízdě v Aspenu viděl Jelínek rezervy.

Sledujte jedině na programu O2 SportFoto O2 Sport

„Evka se nehýbala úplně ideálně, ale víme, kde je chyba. Evka si bez stresu vyzkouší zase pár trošku lepších pohybů. Potom to na neděli vidím docela optimisticky, ale to jsem viděl každý rok,“ usmívá se Jelínek.

Co na to Samková? „My jsme furt takoví optimisti…“ reagovala rozesmátá.

Na X Games už o vítězství bojovala dvakrát. Před dvěma lety ve finále zaspala na startu, a přestože v závěru ztrátu stahovala, stačilo to jen na druhé místo za Jacobellisovou. Vloni Samková vyhrála kvalifikaci, ale potom upadla ve finále, kde dojela šestá. Tehdy se v kontaktních jízdách projevilo, že do závodu nenastupovala zcela připravená po předchozím zranění kotníku.

Tentokrát je situace jiná. Vstup do sezony sice Samkové zkomplikovala dlouhá angína a vyhozené rameno z úvodního závodu v Montafonu. V Aspenu ale díky tréninkovým jízdám získává jistotu. A kvalifikaci vyhrála přesto, že nepředvedla stoprocentní výkon.

Dotazník Evy Samkové před X Games
Video se připravuje ...

„Jízda byla taková střední, ale vyhrála jsem kvaldu, takže super,“ radovala se Samková. „Začínám se do toho dostávat, už je to lepší než první den, to bylo strašný. Cítím se trochu líp a určitě se líp hýbu. Těším se.“

Vyřazovací jízdy mužského i ženského snowboardkrosu začínají dnes ve 20 hodin středoevropského času a přímý přenos můžete sledovat na stanici O2 Sport a také na streamu iSport.cz.

„Doufám, že bude takové počasí, že to půjde nejenom sledovat, ale současně v tom férově závodit,“ říká Jelínek.

Závodit se bude v jízdách po šesti a Samkovou čeká v ideálním případě semifinále a finále. Pozice na startu je vždycky klíčová, ale v Aspenu má Samková šanci bojovat o úspěch, i pokud se bude muset probíjet dopředu. Zatímco před týdnem v německém Feldbergu trvaly jízdy kolem půl minuty, v Aspenu se na delší trati závodnice zdrží i přes minutu. Samková potřebuje koncentrovaný výkon s minimem chyb.

„Evča tam udělala některé hezké věci a některé hodně, hodně špatné,“ vrací se Jelínek ke kvalifikaci. „Tím, že jí jedna chyba může připravit o vítězství, tak to pro mě nebylo úplně dobré. Věřím, že Evka zapracuje na chybách a dobré věci jí zůstanou. Bylo dobré, že i s chybami Evka dopadla takhle dobře…“

A ani Samková si před finále nestěžuje: „Je příjemnější vyhrát s chybami, než být druhej bez chyb…“

Česká hvězda Eva Samková závodí v neděli od 20 hodin českého času a přímý přenos můžete sledovat i ve streamu na www.iSport.cz!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud