Martin Hašek
24. října 2013 • 14:10

FOTO: Synek a spol. roznášeli pivo, vydělali 60 tisíc na charitu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Několik známých sportovců strávilo večer v jedné z pražských hospod přímo na place. Veslař Ondřej Synek, kanoista Josef Dostál, atleti Jiřina a Petr Svobodovi nebo florbalista Milan Fridrich pomohli rozpálit hosty díky pivu, které točil muzikant Matěj Ruppert, a pak vydělali prodejem svých artefaktů přes 60 000 korun na sport paralympioniků.



Chlapík s plnovousem v pruhovaném tričku právě dostal na stůl pivo, ale místo, aby se napil, díval se na číšníka.

„Hele, ty vole, seš to ty?“ zahlaholil.

„Jsem!“ odvětil veslařský mistr světa Ondřej Synek.

„Odkaď tě znám? Z televíze?“ vychutnával si to host a s šampionem si hned podal ruku na potykání. „Jak ti to pádluje?“ otázal se.

„Vesluje…“ ucedil Synek s úsměvem.

Podobných historek zažíval veslařský král během večera v pražské hospodě U Buldoka dost. Spolu s dalšími sportovními hvězdami se navlékl do trička s nápisem Večírek na vlastní nebezpečí a vyrazil na plac obsluhovat hosty.

„Do hospody občas chodím, takže mi to prostředí není cizí,“ smál se Synek. „Zvládám to dobře, stoly jsou narvané. Já mám výhodu, že u stolů, co obsluhuju, mě poznali, takže jsou se mnou zadobře. Kdybych se tím měl živit, tak by lidi tak veselí nebyli a bylo by to trošku těžší.“

Tyčkařka Jiřina Svobodová a překážkář Petr Svoboda na baru přispěli dobré věciFoto AHA: Mária Rušínová

Jeden sál restaurace si Synek rozdělil s Josefem Dostálem, členem bronzového olympijského čtyřkajaku, který letos na mistrovství světa přidal stříbrnou medaili.

„Lidi mají pochopení. Věří, že asi nejsem profesionál v roznášení pití,“ líčil Dostál, který si dal tužku za ucho a každou objednávku si poctivě zapisoval. „Mně nejvíc vadí psát v ruce, trvá to dlouho a nepíšu moc hezky. Mám strach, aby to po mě na baru přečetli. Dostal jsem úlohu, že budu roznášet, dostal jsem dva stoly, snad to zvládnu…“

Hvězdou osazenstva se přirozeně stala blonďatá tyčkařka Jiřina Svobodová, která má s obsluhováním své zkušenosti.

„Já nejsem moc typ, co by chodil do hospod. Ale zažila jsem krušné časy, kdy jsem přemýšlela, že skončím s atletikou. Naši měli hospodu, tak jsem jim pomáhala,“ vysvětluje Svobodová, loňská evropská šampionka, která s sebou přivedla i manžela Petra, překážkáře, který se právě vrátil z další léčby svých dlouhodobých problémů s kotníkem. „Dlouho jsme se neviděli. Mysleli jsme si, že posedíme a popovídáme. Hned ho oblékli do trika a už tady lítá…“ dodává s úsměvem.

Svoboda se právě vrátil z Mnichova, kde podstoupil další terapii u experta Müllera-Wohlfahrta, jehož zásah ho v zimě dostal do ohrožení života. Tentokrát však léčba zabrala a Svoboda si užíval, že může po lokále chodit bez bolesti.

„Já jsem přišel jako doprovod Jiřinky a hned po mně hodili triko. Proč bych se vykrucoval, stejně jsem si to chtěl zkusit,“ říkal Svoboda.

„Já jako zákazník bývám horší. Lidi se tady chovají velice hezky. Na Jiřinku je radost se dívat. Ví, jak se to dělá. Já většinou jenom smutně koukám: Dáte si něco? A vždycky jenom pivo a guláš. Jiřinku si vyžadovali, ta by tady tu tržbu určitě udělala.“

Všichni přítomní sportovci dali do dražby některé své sportovní artefakty jako dresy, teplákové bundy nebo tretry.

„Tyč jsem sem nechtěla tahat, nemám jich tolik,“ smála se Svobodová.

I tak vynesla dražba přes 60 000 korun, které budou použity na sport paralympioniků.

Kanoista Josef Dostál s reprezentačními kolegy Lukášem Trefilem (druhý zleva) a Filipem Dvořákem (první zprava)
Kanoista Josef Dostál s reprezentačními kolegy Lukášem Trefilem (druhý zleva) a Filipem Dvořákem (první zprava)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud