Ilona Kolářová
17. září 2015 • 18:53

Hraje 90 tisíc dětí! Ministryně zahájila Sportovní ligu základních škol

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř devadesát tisíc kluků a holek prošlo prvním ročníkem Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství. Druhé dějství ve čtvrtek symbolicky odstartovalo ve Fakultní základní škole Brdičkova v Praze. Právě tato škola, v níž dělaly první sportovní kroky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou, se letos stala jedním z vítězů republikového finále. Suverénně ovládla chlapecký turnaj ve volejbalu.



„Spojení školy a sportu, to je perfektní elixír života,“ prohlásila tam ministryně Kateřina Valachová, pod jejíž záštitou budou starší žáci a žákyně závodit. Od letošního září do června příštích roku jim tato soutěž nabídne souboje v šesti sportovních odvětvích – atletice, basketbalu, florbalu, házené, minifotbalu a volejbalu. Začíná se školními koly, končí v celostátním finále.

„Při svém nástupu do funkce jsem prohlásila, že se budu snažit podporovat oblast sportu, a to nejen na té nejvyšší, reprezentační úrovni, ale zejména mládežnický sport,“ zdůraznila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Valachová. Projekt Sportovní ligy základních škol přitom podle ní stojí velice málo peněz, řádově jde o miliony korun. Příští rok by se mohlo přidat ještě plavání. „Je dostupné drtivé většině dětí a školy majé dostupné plavecké bazény,“ prozradila další plány.

Sama ministryně prý musí zlepšit svoji fyzickou kondici, aby mohla jít příkladem. „Pořád jsem v práci, jediné sportování, které provozuju, je se svými dětmi. Na hřišti, nebo když učím dresu jezdit na kole. Často jsem před fyzickým kolapsem,“ smála se.

Zásluhou dobře volených sportů, které jsou tradiční součástí školní a mimoškolní tělesné výchovy, se projekt Spportovní ligy základních škol setkal s velkým zájmem.

Statistický pohled na minulý ročník prozradí, že se v šesti sportech uskutečnilo 719 okresních a 166 krajských finále, 45 kvalifikací na republiková finále a šest závěrečných soutěží. V 7312 školských družstvech se zapojilo 87 960 starších žáků a žákyň vyšších tříd základních škol nebo odpovídajících ročníků víceletých gymnázií.

Největší nadšení u dětí vzbudila podpora patronů, předních českých reprezentantů. „V Opavě jsem se kdysi zúčastnil podobných soutěží a vždycky to bylo strašně prestižní. Býval jsem víc nervózní než později při startu na olympiádě,“ přidal s úsměvem Jakub Holuša, halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů.

Další patron, basketbalista Jiří Welsch, si našel čas na podporu akce na mistrovství Evropy ve francouzském Lille, odkud se ozval prostřednictvím videa. Florbal zaštítí reprezentační kapitán Jan Jelínek, házenkáře bude znovu podporovat reprezentant Jiří Motl, dohled nad minifotbalem převezme internacionál Štěpán Vachoušek a nad volejbalem francouzský legionář Ondřej Hudeček.

„Sportovní liga základních škol je přínosem zejména v tom, že si děti díky společnému soutěžení vytvoří vztah nejen ke škole, za kterou hrají, ale hlavně si vybudují vztah k danému sportu. Právě na tom pak mohou jednotlivá odvětví stavět své základny a rozšiřovat svoji základnu,“ přidal svůj pohled Miroslav Jansta, předseda České unie sportu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud