1. května 2020 • 11:05

Uvolnění pro sport! Od 11. května jsou povolené akce pro sto lidí, lobboval i Váňa

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vláda uvolnila další omezení sportovních akcí. Od 11. května povolila organizované sportování na venkovních, a nově i na všech vnitřních sportovištích do sta osob. Dosud se mohlo oficiálně sportovat za dodržení hygienických podmínek jen na venkovních sportovištích do deseti osob a ve fitness centrech. Sportovcům to umožní plnohodnotný trénink a svazy mohou teoreticky připravovat začátek soutěží. Rozjedou se také dostihy.



V těžkých chvílích koronavirové pandemie je to pro český sport zlomová zpráva. Od pondělí 11. května se může opět vrátit do života.

„Vláda se usnesla, že by tato opatření mohla rozvolnit společné sportování až do sta osob, včetně závodů, tréninků organizovaných sportovců. Budou už zpřístupněná vnitřní sportoviště,“ vysvětlil Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury.

Dosud bylo povoleno sportování jen desetičlenným skupinám. Ve vnitřních sportovištích se mohlo oficiálně cvičit pouze ve fitness centrech a posilovnách, ačkoli výklad nebyl zcela jasný. Od 11. května zmatky ustanou. Lidé se do vnitřních sportovišť mohou vrátit, pokud jich nebude víc než sto. Při sportu navíc už nebudou muset nosit ochranu obličeje. Tu musí mít jen jejich doprovod.

„Vodítkem je počet osob. Ti, kteří jsou aktivně sportující, sportují bez roušek,“ vysvětlil Hnilička. „Počet osob je na celou akci. Sportovní prostředí chtělo přístup do tělocvičen, jsem rád, že to bylo posouzeno kladně, otevírají se prostory pro všechna odvětví sportu.“

Nadále se však nesmí používat šatny a sprchy, vzdálenost mezi sportovci a ostatními osobami na sportovišti musí být minimálně dva metry. Po skončení každého tréninku musí být provedena desinfekce sportovních pomůcek.

Za těchto podmínek je povoleno pořádání sportovních akcí, turnajů, zápasů i závodů. Jednotlivé svazy tak teoreticky můžou připravovat návrat k soutěžím.

Zatím je jasné, že rozehraný ročník chce dohrát fotbalová Fortuna liga. Česká asociace amerického fotbalu kvůli velkému počtu účastníků svých zápasů čeká na další rozvolnění, ale už oznámila start Paddock ligy na 15. srpna.

„Budou povoleny i dostihové akce, byl za mnou i pan Josef Váňa, potřebovali zahájit sezonu, i dostihové akce do sta lidí budou povoleny,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jockey club má v plánu zahájit sezonu 18. května v Mostě. Do začátku července se mají konat čtyři mítinky ve Velké Chuchli, dva v Mostě a dva v Karlových Varech. Je logické, že partnerem prvních dostihových dní by mohla být jedna ze sázkových kanceláří. Sázkový průmysl se stejně jako sport téměř zastavil. Propady sázkového propadu jsou více než devadesátiprocentní, a tak klání plnokrevníků mohou být vítanou vzpruhou na cestě zpátky. V současné době je zájem i o těch nemnoho klání, která se ve světě bez diváků běhají.

Dostihy tak mají otevřené dveře k uskutečnění dostihů tříletého klasického ročníku, v čele s Českým derby, které se běhá od roku 1921 a jeho tradice od té doby nebyla nikdy přerušena, včetně válečných ročníků.

„Velkou pardubickou kůň může absolvovat i pětkrát, když bude zdráv, ale derby je na programu jen jednou ve třech letech,“ vysvětluje jeden z nejúspěšnějších majitelů posledních let Karel Jalový.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud