26. června 2023 • 11:40

„Olympiáda“ pro dopující: čistí vs. vylepšení, jeden už prý překonal Bolta

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V roce 2024 by se měly uskutečnit hry pro dopující sportovce. Uspořádání tzv. Vylepšených her (Enhanced Games) oznámil australský obchodník Aron D'Souza. Místo ani termín konání zatím neupřesnil.



Soutěžit by se mělo v atletice, plavání, vzpírání, gymnastice a bojových sportech. Hry budou otevřené i sportovcům, kteří zakázané látky neberou. Podle D'Souzy by právě konfrontace vylepšených, jak dopující sportovce nazývá, a čistých sportovců měla přilákat fanoušky.

„Chceme přírodní i vylepšené sportovce,“ řekl agentuře AAP. „Doufám, že dorazí odvážní přírodní sportovci a řeknou: Hele, já splňuji všechny podmínky Světové antidopingové organizace a stejně vás porazím. To by byla pro televizi skvělá podívaná,“ prohlásil.

Hry na oficiálním webu mimo jiné lákají na vystoupení nejrychlejšího muže planety, který překonal rekord jamajské hvězdy Usaina Bolta v běhu na 100 metrů. Ve videu však kvůli dopingu vystupuje inkognito.

„Odemknul všechny atletické možnosti svého těla. Ale svět na něj není připraven. Olympijské hnutí ho nenávidí a dělá z něj zlosyna,“ stojí na webu spolu s výzvou k ukončení šikany dopujících sportovců. Podle D'Souzy jde o přirozený vědecký vývoj.

„Na každé olympiádě odvážní sportovci překonají světové rekordy, jen aby jim poté medaile sebrali, potrestali je a pošpinili jejich jména. Je na čase tento opresivní cyklus ukončit,“ píše se na webu s tím, že podpůrné látky lidé užívali napříč historií.

D'Souza je přesvědčený, že hry pro dopující sportovce nejsou nijak morálně škodlivé. Proti už se však postavil Australský olympijský výbor. „Sport musí být čistý a pro sportovce bezpečný. A koncept her pro dopující sportovce je nejen nezodpovědný, ale i nebezpečný,“ uvedl jeho předseda Matt Carroll.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud