Pavel Ryšavý
13. června 2023 • 04:50

Kauza Hradec: rozjel se boj, čekejte měsíce. Chybělo na obalu složení?

Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při semifinále play off neprošli tři hráči Mountfieldu HK dopingovou kontrolou. Pozitivní test měli Graeme McCormack, Kevin Klíma a Martin Štohanzl. Vinu nikdo z nich přiznat nechce, kompletní trojice se plánuje bránit prostřednictvím renomovaného advokáta Jana Šťovíčka. Celá kauza se tak potáhne spíš měsíce než týdny.



Aktuálně se očekává, že hokejisté Mountfieldu dostanou stopky na 2-4 roky. Ovšem stále existuje i možnost, že vše nabere opačný směr. Advokát Jan Šťovíček má bohaté zkušenosti v zastupování sportovců, kteří si prošli problémy s pozitivním nálezem.

Pomohl očistit chodkyni Anežku Drahotovou , kde se řešila zvýšená hladina testosteronu v těle. Dva roky trvalo vyřešení případu cyklisty Romana Kreuzigera , který měl nesrovnalosti ve svém biologickém pasu. Advokát má na triku i úspěšnou obhajobu kajakáře Jana Štěrby .

Teď zastupuje trio hradeckých hokejistů. „Celá záležitost je v rovině hráči, respektive jejich právní zástupce, vs. Antidopingový výbor. Podle vyjádření právního zástupce hráčů bude proces trvat v řádech měsíců,“ pronesl generální manažer Hradce Aleš Kmoníček. Už dříve klub avizoval, že hráčům pozastavil smlouvy a víc případ nebude komentovat.

Spojená s tím je ale i nemilá věc pro celou soutěž. Dokud nepadne definitivní verdikt, nelze ani z pohledu vedení extraligy řešit případný trest. Možnosti začínají pokutou a končí diskvalifikací. Navíc je stále potřeba kalkulovat i s variantou, že hokejisté uslyší, že nic neprovedli.

„Ano, opravdu očekáváme, že šetření a rozhodování v celé věci poběží ze strany Antidopingového výboru ČR spíš v řádu měsíců než týdnů. Logicky to nepovažuji já, ani nikdo z APK za šťastné,“ říká ředitel APK (Asociace profesionálních klubů) Martin Loukota.

V případě průtahů celého procesu a potvrzení viny z užití dopingu? Pak by mohl verdikt o trestu pro Hradec klidně padnout až při rozjetém novém ročníku. „Nezbývá nám nic jiného, než tento fakt přijmout. Musíme vyčkat rozhodnutí, které bude definitivně prokazovat, nebo vyvracet porušení dopingových pravidel. Je to nepříjemná situace i pro klub, komunikuje s námi, přijal i preventivní opatření,“ poukázal Loukota na vyřazení všech pozitivně testovaných hráčů z kádru.

Podle informací deníku Sport a webu iSport.cz měli hokejisté Mountfieldu užívat přípravek, který často užívají před tréninkem kulturisté. Výrobce se chlubí, že jde o „moderní předtréninkový doplněk obsahující ve svém složení nejúčinnější, povzbuzující a podporující látky potřebné pro regeneraci“. Hradečtí hráči se pomocí doplňku měli vyrovnávat s následky chřipky a vrátit se rychleji do formy.

„Zesiluje sekreci oxidu dusnatého v lidském těle, což se během tréninku promítá do pocitu silné svalové pumpy. Rozšiřuje krevní cévy a podporuje přísun krve a živin do pracujících svalů, což výrazně urychluje proces regenerace a budování nových svalových vláken,“ stojí v letáku přípravku.

Problém je, že údajně nebylo na příbalovém letáku kompletní složení a přípravek obsahoval i látky, které antidopingový výbor zakazuje. Navíc existuje opravdu mizivá šance, že by komisaři vylosovali právě tři jedince, kteří látku užili, a zbytek týmu měl negativní hodnotu. Nabízí se možnost, zda-li celý problém nebyl daleko širší, než ukazují pozitivní testy ze semifinále. „Komentovat neprokázané věci mi rozhodně nepřísluší,“ uvedl Loukota.

Bude se stříbro na krcích hokejistů Mountfifieldu houpat i po vyhodnocení skandálu?
Bude se stříbro na krcích hokejistů Mountfifieldu houpat i po vyhodnocení skandálu?

Mountfield HK Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
4
Finále
Články odjinud


Články odjinud