Jonáš Bartoš
8. září 2010 • 16:30

Slovensko má talent, Češi patří do hvězdné pěchoty

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Propadák s Litvou, na druhé straně nečekaná výhra v Rusku. Zatímco český fotbal se topí v krizi, Slováci září. Na mistrovství světa porazili Italy, Žilina přejela Spartu v play-off Ligy mistrů. Je na čase si přiznat, že slovenský fotbal tomu našemu povážlivě uniká...



Tenhle příběh začal v minulé kvalifikaci o světový šampionát. V dubnu 2009 Češi na Letné prohráli 1:2 (se Slovenskem teprve podruhé v historii), v odvetě vyválčili pouze remízu 2:2. V konečné tabulce skončili východní sousedé na druhém místě a přibouchli české reprezentaci dveře na šampionát do Afriky.




Zatímco na Slovensku slavili historický postup, český fotbal začal padat ke dnu. Díky zpackané kvalifikaci svaz přišel o miliony plynoucí z účasti na světovém šampionátu, kluby propadávají v evropských pohárech. Doby, kdy český fotbal válcoval zvučné soupeře a patřil k postrachům celé Evropy, rychle zmizely.

Slováci pod taktovkou Vladimíra Weisse v Africe vydřeli senzační postup ze skupiny, když vyřadili obhájce titulu Itálii. V osmifinále pak odehráli důstojnou partii s Nizozemskem, pozdějším finalistou turnaje. "Děkuji za zmrtvýchvstání ve skupině. Nemáme se za co stydět, odjíždíme se vztyčenou hlavou," zářil slovenský trenér Weiss.

Zklamaný Baroš. Při penaltě selhal, jeho střelu gólman Litvy vyrazil Zklamaný Baroš. Při penaltě selhal, jeho střelu gólman Litvy vyrazilFoto Jaroslav Legner (Sport)


Slovenský výběr v zahraničí po mistrovství chválili, jména reprezentantů si v notýscích červeně podtrhávali skauti z celé Evropy. Po českých fotbalistech téměř neštěkl ani pes. Kdo v létě nehrál na mistrovství, zkrátka nebyl v kurzu.

"Stejně jsme lepší, mistrovství světa byla náhoda. Na Euro už zase postoupíme my a Slováci vyhoří," mohl si myslet lecjaký český fanoušek. Realita? Slovensko má v kvalifikaci za sebou dvě utkání a šest bodů na kontě. A čeští hráči schovávají hlavu v dlaních po prohře s Litvou...

Při srovnání českého a slovenského fotbalu na klubové úrovni musí hráči znovu klopit oči k zemi. Stačí připomenout poslední konfrontaci mistrů národních soutěží. V play-off Ligy mistrů si Sparta na Žilinu věřila. "Do Ligy mistrů jsme dlouho neměli tak blízko," shodovali se sparťané před vzájemným duelem.

Výsledek napínavé řeže dobře znáte. Sparta dvakrát prohrála, Žilině nevstřelila jediný gól. Atraktivní soupeři i miliony z nablýskané soutěže míří na Slovensko. Zcela po právu, sluší se dodat.         

Slovenský fotbal jede, zatímco ten český je na ústupu. Kudy z krize ven? Situaci zlepší především poctivá práce s mládeží a výchova nových talentů. Jedině mladá krev může vrátit český fotbal tam, kam patří.

Dobré výsledky jednadvacítky dávají alespoň malou naději, že by v českém fotbale mohly brzy zavládnout lepší časy. Ale cesta mezi elitu bude ještě hodně klikatá...

Vstoupit do diskuse
16
Články odjinud


Články odjinud