17. února 2021 • 06:30

Muchová je v Austrálii v semifinále! Jedničku zdolala ve třech setech

Autor: iSport.cz, ČTK, pav
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenistka Karolína Muchová postoupila poprvé v kariéře do grandslamového semifinále. Česká tenistka se do něj dostala po dalším obratu na Australian Open a navíc v duelu se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. S Australankou ve čtvrtfinále v Melbourne prohrávala už 1:6 a 0:2, ale po ošetření zápas ovládla a skoro dvouhodinové klání vyhrála 1:6, 6:3 a 6:2. Její další soupeřkou bude Američanka Jennifer Bradyová.



Muchová zpočátku chybovala a soustředěné favoritce nestačila. Za 16 minut prohrávala 0:5 a po další čtvrt hodině 0:2 ve druhém setu. Za stavu 1:2 se nechala ošetřit v útrobách Areny Roda Lavera. „Točila se mi hlava, měla jsem pocit, že jsem ztracená. Změřili mi tlak, trošku mě zchladili ledem a pomohlo mi to,“ uvedla česká tenistka po utkání v rozhovoru na kurtu s Jimem Courierem.

Na kurt se vrátila jako jiná hráčka. Najednou měla více energie, hrála pestře a z míry vyvedená Bartyová začala spěchat a chybovat. Po pauze už Muchová ztratila jen tři gamy, předvedla perfektní lob, dobré voleje a výbornou mezihru. „Snažila jsem se hrát rychleji a chodit k síti, což bylo v závěru klíčové,“ konstatovala.

Za stavu 5:2 ve třetím setu podávala na postup. Odvrátila nejprve tři brejkboly a při prvním mečbolu napálila eso. „Bylo to náročné ukončit, ale snažila jsem se na to nemyslet, jen na každý míč. Mám radost, že jsem to dokázala,“ řekla.

Potřetí za sebou tak předvedla obrat, i když v předchozích zápasech šlo vždy o vývoj v setu. S krajankou Karolínou Plíškovou vyhrála druhý set ze stavu 0:5 a v osmifinále s Belgičankou Elise Mertensovou první poté, co ztrácela 0:4.

Ve čtvrtečním boji o finále se střetne s dvaadvacátou nasazenou Bradyovou, která v americkém souboji zdolala Jessicu Pegulaovou 4:6, 6:2 a 6:1. „Pokusím se co nejlépe zregenerovat a těším se,“ řekla Muchová.

Čtyřiadvacetiletá olomoucká rodačka byla na grandslamu dosud nejdále ve čtvrtfinále, kam postoupila předloni na trávě ve Wimbledonu.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří třetí nasazená Naomi Ósakaová z Japonska a Američanka Serena Williamsová, která touží po rekordním 24. grandslamovém titulu a prvním od triumfu v Melbourne v roce 2017.

Krejčíková a Siniaková jsou v Melbourne ve finále čtyřhry

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková mají na dosah třetí společný grandslamový titul ve čtyřhře. Po triumfech na Roland Garros a ve Wimbledonu před třemi lety jsou poprvé ve finále Australian Open. Turnajové trojky se v Melbourne do boje o trofej dostaly po semifinálové výhře 3:6, 6:2 a 6:4 nad chorvatsko-srbským párem Darija Juraková a Nina Stojanovičová.

Finále čtyřhry žen je na pořadu v pátek a české hráčky v něm narazí na druhé nasazené Belgičanku Elise Mertensovou s Běloruskou Arynou Sabalenkovou.

Krejčíková a Siniaková, které zvítězily na přípravném turnaji v Melbourne před startem úvodního grandslamu sezony, vyhrály semifinále za hodinu a 55 minut. „Byl to opravdu těžký zápas. Soupeřky zahrály v prvním setu super, trápily nás, hodně toho vrátily. Snažily jsme se hrát svou aktivní hru a nakonec jsme to vybojovaly. Mám velkou radost, že jsme to dotáhly,“ řekla Siniaková pro Radiožurnál a Tenisový svět.

Ve finále dámského debla loni neuspěla Barbora Strýcová. Titul na Australian Open naposledy získala Lucie Šafářová , která v roce 2017 slavila s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Společně zde uspěly i o dva roky dříve.

Krejčíková po úspěchu v semifinále vybojovala výhru i ve smíšené čtyřhře. V páru s Američanem Rajeevem Ramem, s kterým turnaj vyhrála v roce 2019, porazili ve čtvrtfinále Gabrielu Dabrowskou z Kanady a Chorvata Mateho Paviče 7:6 a 6:3. Jejich dalšími soupeři budou domácí Storm Sandersová a Marc Polmans.

Ruské čtvrtfinále na Australian Open vyhrál Medveděv

Ruský souboj ve čtvrtfinále tenisového Australian Open ovládl Daniil Medveděv a po výhře 7:5, 6:3 a 6:2 nad Andrejem Rubljovem postoupil do semifinále. Jeho dalším soupeřem v Melbourne bude vítěz zápasu mezi druhým hráčem světa Rafaelem Nadalem ze Španělska a šestkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka.

Čtvrtý hráč světa Medveděv nedal krajanovi šanci a s přehledem si za dvě hodiny a šest minut zajistil postup. Pětadvacetiletý Rus nad Rubljovem vyhrál čtvrtý vzájemný zápas za sebou a navíc prodloužil svou vítěznou sérii, která se táhne od října, o 19. utkání.

„Vždycky je těžké hrát proti kamarádovi. Ale jsme sportovci, takže oba jsme chtěli vyhrát a postoupit do semifinále,“ uvedl Medveděv. „Odehráli jsme několik neuvěřitelných výměn a myslím, že jsem první, kdo ho tady takhle unavil,“ přidal.

Medveděv je v semifinále grandslamu potřetí. Předloni na US Open došel až do finále, loni ve Flushing Meadows v semifinále vypadl. Mezi poslední čtveřicí tenistů na turnaji doplnil sedmadvacetiletého krajana Aslana Karaceva, který se do semifinále senzačně dostal při premiéře v hlavní soutěži grandslamu a teď ho čeká obhájce Srb Novak Djokovič.

„Co se tady Aslanovi povedlo, je neuvěřitelné. Mám z něj obrovskou radost, zapsal se do historie. Asi během pandemie opravdu tvrdě trénoval,“ řekl Medveděv. „A kdyby došlo na ruské finále, byl by to splněný sen. Ale oba nás čekají ještě velmi těžcí soupeři,“ dodal. Posledním ruským vítězem Australian Open byl v roce 2005 Marat Safin.

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Muchová (25-ČR) - Bartyová (1-Austr.) 1:6, 6:3, 6:2
Bradyová (22-USA) - Pegulaová (USA) 4:6, 6:2, 6:1.

Čtyřhra - semifinále:

Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Juraková, Stojanovičová (Chorv./Srb.) 3:6, 6:2, 6:4.
Mertensová, Sabalenková (2-Belg./Běl.) - Melicharová, Schuursová (4-USA/Niz.) 7:5, 6:4.

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Medveděv (4-Rus.) - Rubljov (7-Rus.) 7:5, 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:

Krejčíková, Ram (6-ČR/USA) - Dabrowská, Pavič (3-Kan./Chorv.) 7:6 (7:3), 6:3.

Vycházející hvězda Muchová o rapu i budoucnosti: Na čem musí zapracovat?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud