16. ledna 2022 • 13:10

Djokovič u soudu neuspěl, přišel o vízum. Z Austrálie už odletěl

Autor: iSport.cz, apr
Vstoupit do diskuse
20
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rozhodnuto. Srbský tenista Novak Djokovič prohrál soud o zrušené vízum a nemůže obhajovat titul na Australian Open, které začne v pondělí. Jen pár hodin po verdiktu první hráč světa opustil Austrálii, do které mu hrozí zákaz vstupu na tři roky, a půlnočním letem v 13:30 SEČ odletěl do Dubaje. Tři soudci federálního soudu v Melbourne rozhodli v jeho neprospěch jednomyslně.



Djokovičovi právníci si vzali čas na vyjádření a soud by se měl v krátké době znovu sejít. Srb musí zaplatit soudní výdaje, z Melbourne krátce po poledni českého času nasedl do letadla odletěl do Dubaje.

Čtyřiatřicetiletý Djokovič je odpůrcem vakcinace proti koronaviru a australské vízum dostal na základě výjimky z povinného očkování po prodělaném koronaviru.

Jeho žádost posoudily komise státu Victoria a australského tenisového svazu, ale vládní nařízení se liší. Po příletu mu vízum odebraly úřady na letišti. Soud mu ho kvůli procesnímu pochybení úředníků vrátil, ale v pátek mu vízum opět zrušil ministr pro imigraci Alex Hawke, který to vysvětlil veřejným zájmem.

Novak Djokovič po zrušení víz opouští Austrálii
Novak Djokovič po zrušení víz opouští Austrálii

Hlavní soudce James Allsop uvedl, že rozhodnutí se týkalo toho, zda bylo ministrovo rozhodnutí o odebrání víza iracionální, nebo právně nepřiměřené. „Není součástí funkce soudu rozhodovat o opodstatněnosti, nebo moudrosti rozhodnutí,“ řekl Allsop s tím, že šlo o přezkoukání, zda byl ministrův krok v souladu se zákonem, či nikoli. Soud dnes své rozhodnutí písemně nezdůvodnil, to učiní v nadcházejících dnech.

Djokovičův úvodní zápas byl v programu Australian Open zařazen hned na pondělí. Jeho místo zaujme jako poražený z kvalifikace 150. hráč světa Ital Salvatore Caruso, jehož soupeřem bude Srb Miomir Kecmanovič.

Djokovičův případ připravil o letošní Australian Open i tenistku Renatu Voráčovou. Česká deblistka také dostala výjimku z očkování na základě prodělaného covidu. Na rozdíl od Srba prošla na letišti kontrolou, ale po týdnu volného pohybu v Melbourne a jednom odehraném turnaji byla zadržena, vyslýchána a o vízum přišla. Z Melbourne pak rychle odletěla.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě Česká účast
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 5. 2022
16:45
6. 5. 2022
Fotbal

Fotbalisté Wolverhamptonu se budou muset v sobotním zápase Premier League na hřišti Chelsea obejít bez trenéra Bruna Lageho. Portugalský kouč měl pozitivní test na koronavirus a na Stamford Bridge s týmem nemůže odcestovat. Na lavičce ho v duelu s třetím týmem tabulky zastoupí trenér brankářů Tony Roberts. Lage je v izolaci, na přípravě na zápas se ale stále podílí.

Zprávy ze dne 6. 5. 2022
13:12
6. 5. 2022
Svět

Kvůli nepolevující pandemii koronaviru se v Číně opět ruší a odkládají významné sportovní akce.

  • Asijské hry, které se měly konat v září v Chang-čou, byly odloženy. Podle agentury Reuters o tom rozhodl Asijský olympijský výbor s tím, že budou přesunuty na příští rok.
  • Čína kvůli přetrvávající pandemii přišla o oba letošní mítinky atletické Diamantové ligy. Vedení seriálu dnes na webu informovalo tom, že místo Šanghaje a Šen-čenu se bude závodit v Polsku.
  • Blízko je údajně oznámení zrušení letní univerziády, kterou má v březnu hostit Čcheng-tu.
  • Nejistý je také osud mistrovství světa družstev ve stolním tenisu, které už bylo kvůli covidu-19 z dubna přeloženo na podzim. Šampionát by se měl rovněž v Čcheng-tu uskutečnit na přelomu září a října.
Zprávy ze dne 25. 3. 2022
14:52
25. 3. 2022
Svět

Čtyřnásobný mistr světa F1 Sebastian Vettel přijde kvůli covidu i o druhý závod sezony v Saúdské Arábii. V Aston Martinu ho nahradí Nico Hülkenberg.

Zprávy ze dne 24. 3. 2022
14:53
24. 3. 2022
Svět

Hvězdný rozehrávač Kyrie Irving bude moci znovu nastupovat v basketbalové NBA za Brooklyn i v domácích zápasech, i když nemá vakcínu proti koronaviru. Starosta New Yorku Eric Adams dnes udělil výjimku z očkování sportovcům, umělcům a zaměstnancům města, takže budou smět do uzavřených prostor. Podle dnešního Adamsova vyjádření vstoupí výjimka v platnost s okamžitou účinností. Těžit z ní budou například i neočkovaní baseballisté New York Yankees a Mets.

Zprávy ze dne 17. 3. 2022
10:57
17. 3. 2022
Svět

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Německa se kvůli nákaze koronavirem nezúčastní úvodní Velké ceny sezony v Bahrajnu. V kokpitu vozu týmu Aston Martin nahradí čtyřnásobného mistra světa tento týden jeho krajan Nico Hülkenberg, jenž je oficiálním rezervním jezdcem stáje. O výměně jezdců informoval Aston Martin na webu den před úvodním tréninkem na nedělní Grand Prix.

Zprávy ze dne 16. 3. 2022
13:45
16. 3. 2022
Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič bude moci i bez očkování proti koronaviru obhajovat titul na Roland Garros. Vzhledem k současnému uvolnění covidových omezení ve Francii to očekává ředitelka turnaje Amélie Mauresmová. Antukový grandslamový turnaj začne v Paříži 22. května. „Jak to teď je, nic nestojí Novaku Djokovičovi v cestě k účasti na French Open,“ řekla Mauresmová na tiskové konferenci k přípravám na letošní ročník pařížského grandslamu. Podle pořadatelů bude prvním bez jakýchkoliv koronavirových omezení od vypuknutí pandemie před dvěma lety.

Zprávy ze dne 16. 3. 2022
9:40
16. 3. 2022
Česko

Mílařka Kristiina Mäki se nezúčastní halového mistrovství světa v Bělehradě. Finalistka olympijských her v Tokiu měla před dnešním odletem na vrchol halové atletické sezony pozitivní test na koronavirus. Mäki v úterním rozhovoru pro deník.cz prozradila, že se covidem nakazili její partner Filip Sasínek i syn Kaapo. Sice se snažila izolovat, ale onemocněla rovněž. „Podle nejčerstvějších informací se k výpravě nepřipojí, protože i ten retest byl pozitivní,“ řekla dnes novinářům na letišti šéflékařka české reprezentace Karolína Velebová. Více čtěte zde >>>

Zprávy ze dne 15. 3. 2022
9:25
15. 3. 2022
Svět

Vedení basketbalové NBA vyměřilo klubu Brooklyn Nets pokutu 50 tisíc dolarů za to, že umožnil neočkovanému Kyriemu Irvingovi vstup do šaten mužstva v hale Barclays Center. I po uvolnění koronavirových opatření v New Yorku totiž nemají osoby bez ukončené vakcinace proti covidu-19 do těchto prostor přístup a podle ligy klub porušil i bezpečnostní protokol NBA.

Zprávy ze dne 15. 3. 2022
12:00
15. 3. 2022
Svět

V souvislosti se zimními olympijskými a paralympijskými hrami v Pekingu bylo provedeno přes 2,5 milionu testů na koronavirus. Celkem bylo 463 pozitivních případů. Konečné statistiky zveřejnili čínští organizátoři. Drtivou většinu testů nechali provést při olympiádě a v období závěrečných příprav na ni, tedy od 23. ledna do 20. února. Jednalo se o bezmála dva miliony testů. Odhalily 437 pozitivních případů, takže na zbytek období včetně březnové paralympiády, která skončila v neděli, připadlo jen dalších 26 pozitivních.

Zprávy ze dne 14. 3. 2022
17:30
14. 3. 2022
Fotbal

Kanadský fotbalista Alphonso Davies, který měl po prodělaném koronaviru zdravotní potíže se srdcem, se vrátil po takřka dvou měsících k tréninku Bayernu Mnichov. Jednadvacetiletý krajní obránce dnes absolvoval běžeckou přípravu a přiblížil se k možnému návratu do soutěžních zápasů. „Jsem šťastný, že zase mohu dělat to, co miluji,“ napsal Davies. Rodák z ghanského Buduburamu, který v listopadu vyhrál ocenění pro bundesligového hráče měsíce, měl na začátku roku pozitivní test na koronavirus. Po něm u něj lékaři odhalili příznaky myokarditidy, neboli zánětlivého onemocnění srdečního svalu. Kvůli tomu si musel dát Davies několik týdnů pauzu.

Zprávy ze dne 9. 3. 2022
23:55
9. 3. 2022
Novak Djokovič

Druhý tenista světového žebříčku Novak Djokovič se odhlásil z tenisových turnajů v Indian Wells a v Miami. Vítěz 20 grandslamů na Twitteru uvedl, že kvůli povinnému očkování proti koronaviru ho úřady do USA nepustí. „Potvrdili (Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí), že pravidla pro vstup do země se nezmění. Tudíž nebudu moci v USA hrát,“ napsal Djokovič. „Všem, kteří na těchto významných turnajích hrát budou, přeji hodně štěstí,“ dodal.

Zprávy ze dne 2. 2. 2022
20:43
2. 2. 2022
Hokej

Ruský kanonýr Alexandr Ovečkin přijde kvůli pozitivnímu testu na koronavirus o víkendové Utkání hvězd NHL v Las Vegas. Šestatřicetiletý hokejista zmešká také dnešní zápas Washingtonu s Edmontonem.

 

Alexander Ovečkin pořád dává spoustu gólů
Zprávy ze dne 1. 2. 2022
10:02
1. 2. 2022
Svět

Mistrovství světa v plaveckých sportech ve Fukuoce bylo kvůli koronaviru už podruhé o rok odloženo. Mezinárodní federace FINA dnes potvrdila lednové informace médií, že místo letos v květnu se v Japonsku bude o medaile bojovat 14. až 30. července 2023.

Zprávy ze dne 31. 1. 2022
17:10
31. 1. 2022
Fotbal

Ligová fotbalová asociace (LFA) jednala s ministerstvem zdravotnictví o možném rozvolnění diváckých omezení proti koronaviru a navýšení počtu osob na stadionech při zápasech první a druhé ligy. Doufá, že v co nejkratší době by mohla být hlediště zaplněna z poloviny. Úvodní jarní kolo nejvyšší soutěže o tomto víkendu nicméně ještě proběhne s účastí maximálně tisícovky fanoušků, jak tomu bylo na konci podzimu. Více čtěte ZDE>>>.

Zprávy ze dne 30. 1. 2022
12:12
30. 1. 2022
Hokej

Hokejisté Karlových Varů skončili v karanténě a nenastoupí v pondělním extraligovém utkání v Liberci. V západočeském klubu se při sobotním testování objevilo 14 případů nákazy koronavirem mezi hráči a členy realizačního týmu. Krajská hygienická stanice proto nařídila mužstvu pětidenní karanténu, oznámila Energie na svém webu.

Západočeši mají jako jediný tým v dnešním programu nejvyšší domácí soutěže volno. Nejbližší zápas je po odkladu pondělního duelu čeká v pátek doma proti Hradci Králové.

Vstoupit do diskuse
20
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud