31. ledna 2022 • 16:49

LFA jednala o rozvolnění na fotbale, pro start jara platí 1000 diváků

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ligová fotbalová asociace (LFA) jednala s ministerstvem zdravotnictví o možném rozvolnění diváckých omezení proti koronaviru a navýšení počtu osob na stadionech při zápasech první a druhé ligy. Doufá, že v co nejkratší době by mohla být hlediště zaplněna z poloviny. Úvodní jarní kolo nejvyšší soutěže o tomto víkendu nicméně ještě proběhne s účastí maximálně tisícovky fanoušků, jak tomu bylo na konci podzimu.



„Co se týká návratu diváků na stadiony, samozřejmě bychom si to všichni moc přáli. Dle našich informací se na ministerstvu zdravotnictví připravují materiály a plány, jak budou probíhat rozvolňovací vlny a postupné změny stávajících opatření. Víme také, jaká je situace v jiných evropských zemích, kde se s variantou omikron také potýkají a napříč Evropou se přijímají významně rozdílná opatření,“ uvedl v tiskové zprávě předseda LFA Dušan Svoboda.

Od 16. ligového kola, které se odehrálo na konci listopadu, může na sportovní akce v Česku maximálně tisícovka diváků. Při vstupu se musejí prokázat očkováním proti koronaviru nebo proděláním nemoci v posledních 180 dnech, negativní test se stejně jako při vstupu na další akce či do restaurací a barů neuznává.

„Za profesionální fotbal bychom si přáli, abychom v co možná nejdřívější době přešli do režimu 50 procent povolených kapacit ligových stadionů. Také v tomto modelu jsme už v minulosti fungovali a myslím, že naše kluby dokázaly bezpečně zajistit všechna pravidla a jejich dodržování,“ řekl šéf LFA, která v Česku řídí profesionální soutěže.

Asociace hned po nástupu do funkce oslovila nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Na rozdíl od minulé sezony se pořádání ligových utkání neřídí na základě výjimky či jiných speciálních pravidel, ale platí pro nás stejná pravidla jako pro jiné hromadné akce napříč obory v rámci jednoho mimořádného opatření. O to je pak složitější při jednáních se státními orgány dojít k dohodě. Samozřejmě bychom rádi, kdyby se na fotbal nahlíželo jinak, protože se domníváme, že v otevřeném prostoru je šíření nákazy podstatně méně rizikové než v uzavřených halách nebo budovách či v obchodních centrech,“ poznamenal Svoboda.

LFA jednala s ministerstvem i o možných změnách v karanténních opatřeních pro kluby. „Po dobu vrcholící zimní přípravy pro nás bylo prioritou především zajištění plnohodnotného tréninkového procesu všech týmů. Je třeba si uvědomit specifikum kolektivního profesionálního sportu, který se liší oproti běžným pracovním kolektivům. Případná kolektivní karanténa v jednom týmu totiž ovlivní i fungování v týmu soupeře a může tak zasáhnout významně do chodu celé ligy. Nehledě k tomu, že se blíží také extrémně důležité zápasy Slavie a Sparty v evropských pohárech. Tam by případná karanténa měla nedozírné následky,“ dodal Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud