Jan Jaroch
9. listopadu 2023 • 10:40

Porcování milionů, BJK Cup nabízí rekordní odměnu. Jak si ji dělí Češky?

Autor: Jan Jaroch, inf
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SEVILLY | Ač vše není zdaleka s tenisovým mistrovstvím světa ideální, v jednom směru se Billie Jean King Cup vyvíjí. Druhý rok po sobě vzrostla dotace turnaje. Letos si mezi sebe dvanáct týmů rozdělí rekordních 9,6 milionu dolarů, stejnou sumu jako muži při Davis Cupu. Češky coby asi největší favoritky turnaje ve španělské Seville mají šanci v případě titulu získat nejvyšší podíl z banku. Kolik činí odměna pro vítězky a jak by si peníze české hráčky rozdělily?



Ve stanech vztyčených na fotbalovém stadionu vyhrává kapela s trubkami a bubny a skromným halám dodává překvapivě příjemnou i útulnou atmosféru. Na centrkurt se vejde 4000 fanoušků, na menší jedničku, kde Češky v pátek nastoupí proti USA (na centru ve stejný čas hrají domácí Španělky proti Polkám), pouhých 1500 diváků.

Ze srovnání s basketbalovou arénou v Málaze pro 10 000 diváků, kde za dva týdny budou soupeřit Novak Djokovič a spol. o salátovou mísu, vychází BJK Cup jako chudší příbuzný. V otázce financí, což je pro ženský tenis ve srovnání s mužským vždy klíčové téma, to tak ale neplatí.

Ač na okruzích ATP a WTA vládne stále velký nepoměr v odměňování a televizní práva pro mužský tenis se prodávají sedmkrát dráž než na ten ženský, Mezinárodní tenisová federace (ITF) dosáhla u svých dvou vlajkových lodí druhý rok za sebou rovnoprávnosti. „Soutěži to dodává na prestiži,“ uznává český kapitán Petr Pála, okamžitě však dodá:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud