Jonáš Bartoš
13. listopadu 2012 • 17:47

Půjde v pátek do boje Rosol? Chci nastoupit já, tvrdí připravený Štěpánek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový Davis Cup? To je i velká, taktická šachová partie. Jak ušetřit síly? Koho postavit do dvouhry první den, jak namíchat pár pro čtyřhru a koho nasadit do závěrečných duelů? U českého týmu to bývá jednoduché, Davis Cup už léta táhne dvojice Tomáš Berdych, Radek Štěpánek. Českého matadora však trápily zdravotní potíže, s přibývajícím věkem také rychleji ubývají síly. Nebude lepší v pátek nasadit Lukáše Rosola a Štěpánka pošetřit do zbylých dní?



Varianta s Lukášem Rosolem stále zůstává ve hře, nehrající kapitán Jaroslav Navrátil podle všeho ale i první den vsadí na osvědčenou dvojici. „Je to těžká otázka. Celou sezonu hrajeme bez zranění s Radkem a Tomášem. Lukáš sice minulý týden vyhrál challenger (turnaj v Bratislavě), ale pokud bude Radek zdravý, nastoupí už v pátek,“ uvedl Navrátil na úterní tiskové konferenci.

Radek Štěpánek, který v minulých týdnech zápasil se zdravotními problémy, je též odhodlaný naskočit už do první dvouhry. „Jsem pokaždé připravený na všechny tři dny. Pro mě je důležité, že jsem zdravý a dal jsem se do pořádku po zranění kolene," prohlásil 33 letý tenista, že chce zvládnout kompletní program zápasů hraných na tři vítězné sety.

Tisková konference českých tenistů před finále Davis Cupu se Španělskem
Video se připravuje ...

Lukáš Rosol, první náhradník do singlu, se po triumfu v Bratislavě cítí ve formě a pokud bude potřeba, Štěpánka zastoupit. „Jsem připravený hrát, ale rozhodne kapitán a jsem přesvědčený, že rozhodne dobře. Bez Rafy (Nadal) je to pro nás lehčí, ale i tak mají Španělé silný tým. Bude to náročný víkend,“ tuší Nadalův senzační přemožitel z prvního kola letošního Wimbledonu.

Dilema o složení týmu řeší i Španělé. O startu rozjetého Davida Ferrera (před Turnajem mistrů vyhrál dva turnaje) není pochyb, otazník visí nad Nicolasem Almagrem. Jedenáctý hráč světa má s oběma českými tenisty negativní bilanci, letos s Berdychem prohrál čtyři z pěti zápasů.

Španělský tým může dopsat na soupisku levorukého Feliciana Lopéze, 40. hráče světa (ten má s Berdychem aktivní bilanci 4:3, zato se Štěpánkem 2:8). Jde o hodně riskantní tah, protože by Španělé museli jednoho hráče z týmu vyškrtnout. Na soupisce jsou momentálně Ferrer, Almagro a vítězové deblového Turnaje mistrů Granollers, Marc Lopez.

„Můžeme jim k vítězství pogratulovat. Udělali skvělý výsledek, ale tady je čeká opravdu něco jiného. Myslím, že se budou v sobotu divit, aspoň doufám,“ vzkázal soupeřům do čtyřhry Berdych. Se Štěpánkem pravidelně deblové turnaje nehrají, přesto jsou v Davis Cupu takřka neporazitelnou dvojicí.

Česká dvojice spolu ani nemusí čtyřhru trénovat. „Hrajeme spolu jen zápasy, v tom je naše síla. Víme, co máme na kurtu dělat, pár utkání jsme spolu už odehráli. Známe se tak dobře, že spolu trénovat nepotřebujeme,“ vysvětlil Štěpánek.

Česká tenista Tomáš Berdych během tréninku před finálem Davis Cupu
Česká tenista Tomáš Berdych během tréninku před finálem Davis Cupu

Ten se po boku Leandra Paese s Granollersem a Lopezem střetl na US Open a naposledy v Londýně na Turnaji mistrů. „Určitě půjdou na kurt s velkým sebevědomím, ale to se tady nepočítá. Davis Cup je jedinečná soutěž, kde se všechno maže a rozhodují jiné věci, než poslední výsledky,“ dodal Štěpánek.

Při repríze finále z roku 2009 (Češi prohráli ve Španělsku 0:5) pomůžou domácímu týmu tři věci. Povrch kurtu, atmosféra v hale a neúčast zraněného Nadala.

„Letos jde o diametrálně odlišné finále, to bez debat. Soupeř je stejný, ale hráči odlišní, nejvíc Španěly zbrzdí neúčast Nadala. Také prostředí nám pomůže, diváci budou na naší straně. Našlo by se spousty dalších rozdílů a já doufám, že to dobře dopadne,“ věří Berdych.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud