16. listopadu 2012 • 11:13

3 NA 3: Rozhodne první zápas Štěpánka, tvrdí expert Kukal

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes ve čtyři hodiny vypukne finále Davis Cupu. Česko se po třech letech utká se Španělskem a poprvé od roku 1980 se pokusí vyhrát "salátovou mísu". Jaké jsou šance Berdycha se Štěpánkem? Jaký den se rozhodne? Na tři klíčové otázky kolem vrcholu tenisové sezony odpovídají tři experti oslovení portálem iSport.cz.



O kolik vzrostly šance českých tenistů na finálové vítězství nad Španělskem v porovnání se situací před dvěma lety?
Nijak, mírně, zásadně?

Jan Jaroch, tenisový expert deníku Sport
Zásadně.
Víc vzrůst ani nemohly. Hrát na antuce proti týmu vedenému Rafou Nadalem v jeho prostředí, nic těžšího v tenise není. Hostit Španěly bez Nadala na rychlém povrchu a před svým publikem, to je vážně dramatický rozdíl. A také se promítne do výsledku. V Barceloně 2009 to bylo 0:5, letos bude finále mnohem mnohem těsnější.

Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz
Zásadně. Berdych se Štěpánkem si na rychlém kurtu před domácím publikem věří. Půjde o úplně jiné finále než v roce 2009. Na antuce s Nadalem by Španěly tehdy nepřemohl žádný tým na světě, tentokrát jsou zranitelnější. A čeští borci větří obrovskou šanci...

Jan Kukal, bývalý daviscupový kapitán
Zásadně. Šance českého týmu jsou vyšší minimálně o padesát procent. Chybí Nadal a hlavně hrajeme doma. Diváci jsou náš třetí hráč, kteří nedovolí, aby Španělé vyhráli. Neustále do toho půjdou, budou fandit. Navíc Štěpánek s Berdychem mají velké povzbuzování rádi. Oba jsou týmoví hráči, kteří domácí atmosféru milují. Povrch bych nepřeceňoval, protože Španělé se všeobecně na tvrdých površích hodně zlepšili.


Nasadil byste Radka Štěpánka už do páteční dvouhry proti Davidu Ferrerovi, nebo postavil Lukáše Rosola a českou dvojku šetřil?

Jan Jaroch, tenisový expert deníku Sport
Nasadil Rosola.
Radek nemá proti Ferrerovi příliš šancí a síly bude potřebovat na důležitější víkendové zápasy. Ale sám Štěpánek hrát v pátek chtěl, za takové situace je pro kapitána hondě těžké říci mu NE.

Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz
Nasadil Štěpánka. Šetřit hráče, který je výrazně lepší než náhradník Rosol, by byl příliš velký luxus. Navíc si Štěpánek na všechny tři dny věří, bohatými zkušenostmi lépe zvládne tlak důležitého zápasu. Jde hned do první dvouhry, času na regeneraci mu zbyde dost.

Jan Kukal, bývalý daviscupový kapitán
Nasadil Štěpánka. Rosol s takovým zápasem nemá absolutně žádnou praxi, byl by to velký risk. Je důležité, že se výkonnostně Štěpánkovi s Berdychem přiblížil. Ale Štěpánka bych postavil, zároveň se i rozhehraje na debl. S Ferrerem je to klíčový zápas, jestli vyhraje, považuji celé finále za téměř rozhodnuté.


Bude se o vítězi Davis Cupu rozhodovat až v neděli při závěrečné dvouhře?

Jan Jaroch, tenisový expert deníku Sport
Spíš ano.
Scénář je následující: po pátku 1:1, po sobotě 2:1 pro Česko, David Ferrer pak v prvním nedělním zápase těsně zdolá Tomáše Berdycha a bude se rozhodovat mezi Štěpánkem a Almagrem.

Jonáš Bartoš, redaktor iSport.cz
Ano.
Přes veškerou snahu Štěpánek Ferrera neporazí, skóre v pátek srovná Berdych. Čtyřhru po velkém boji zvládne lépe španělská dvojice, ale neděle bude patřit Čechům. Berdych v šíleném maratonu udolá Ferrera a rozhodující bod urve bojovník Štěpánek.

Jan Kukal, bývalý daviscupový kapitán
Nevím. Z hlediska našeho dvoučlenného týmu by bylo ideální, kdyby bylo rozhodnuto po deblu. Jednotlivé zápasy budou obrovsky těžké, nebude lehké v takovém prostředí vyhrát. Ale máme na to, abychom Španěly porazili. Jestli se Davis Cup vyhraje v sobotu, nebo v neděli, je v zásadě úplně jedno. Bylo by samozřejmě snažší uhrát to ve dvou dnech, ale jak jsem říkal - bude to ohromně těžké.

Tomáš Berdych (vlevo) a Nicolas Almagro pózují před pohárem pro vítěze Davis Cupu
Tomáš Berdych (vlevo) a Nicolas Almagro pózují před pohárem pro vítěze Davis Cupu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud