12. března 2015 • 14:32

Nadal a Federer se zlobí: Davis Cup je mrtvý, asociace lže

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Davis Cup je v současném formátu vyčerpaný, Mezinárodní tenisová federace nemluví pravdu. Ostré kritice podrobily víc než stoletou soutěž dvě největší legendy tenisového světa. Podle Rafaela Nadala a Rogera Federera je Davis Cup mrtvý.



Třiatřicetiletý Švýcar letos v Davis Cupu nenastoupí a zřejmě se v ní již nemusí objevit nikdy. Nadal hrál za Španělsko naposledy v baráži roku 2013. Loni však jeho země sestoupila do Euro-africké zóny, tým dostal k velké nevoli hráčů novou kapitánku Galu Leonovou a nejlepší tenista Španělska může také dlouho absentovat.

Ostře sledované finále Francie – Švýcarsko s diváckým rekordem 27 000 lidí na fotbalovém stadionu v Lille, happy end Rogera Federera , jenž nakonec po letech pozvedl salátovou mísu, když zápas rozhodl. To bylo vyvrcholení loňského ročníku, jež mělo ITF sloužit jako důkaz, že Davis Cup reformu nepotřebuje. V očích nejlepších hráčů je tomu ale přesně naopak.

„ITF škodí našemu sportu, když říká, že se nic měnit nemusí,“ rozohnil se Nadal při setkání s novináři na turnaji v Indian Wells. „A ještě ke všemu lžou lidem. Tvrdí, jak byl minulý rok skvělý, že vyhrál Federer. Ale já jsem nenastoupil, Novak Djokovič také nehrál stejně jako řada dalších důležitých tenistů. Můžou si říkat, že je všechno skvělé a Švýcarsko hrálo ve finále s Francií. Jenom lžou. Vždyť to nic nemění na tom, že Davis Cup nefunguje. Podle mě propásla ITF velkou příležitost situaci zlepšit a vytvořit lepší soutěž,“ láteřil Nadal, jenž se podílel na zisku čtyř salátových mís pro Španělsko.

Přizvukuje mu i věčný rival Federer. Ten sice dovedl Švýcarsko loni až na vrchol, bez rozpaků ho ale také nechal hned za pár měsíců sestoupit do baráže, když vynechal úvodní kolo v Belgii. Stejně tak učinil jeho krajan Stan Wawrinka. Ten se prý pro baráž možná vrátí, Federer však určitě ne.

Federer se stejně jako Nadal netají frustrací z toho, že ITF odmítá udělat jakékoliv kroky pro zlepšení soutěže. Naopak se termínově ještě víc zapletla do kolize s turnaji. ATP navíc letos ukončila udělování bodů za odehrané zápasy v Davis Cupu.

„Je zřejmé, že věci nefungují. Davis Cup je skvělá soutěž, ale je kolem ní spousta dobrých i špatných věcí,“ prohlásil Federer, jenž již rezignoval na jakoukoliv snahu zasazovat se o změny. „Nikdy se nic nezmění. Tak ať, nechme to být. Nic s tím nenaděláme…“

Tenisté se v minulosti například vyslovili pro projekt, aby se hrál Davis Cup každý druhý rok turnajovou formou jako fotbalové MS.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud