Jan Jaroch
9. září 2016 • 15:24

Největší zbraň Plíškové je ESO. Proč má česká kometa výjimečné podání?

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Serena Williamsová našla českou přemožitelku, finále US Open si po výtečném výkonu zahraje Karolína Plíšková (v sobotu od 22:00, vysílá O2 TV Sport a ČT Sport). Dvě velké ranařky na sebe zcela jistě budou narážet dál. Minimálně v čele žebříčku es, který každou sezonu počítá WTA. Česká hráčka v něm míří druhý rok po sobě k prvenství a ukazuje, jak skvěle zvládnutý má tenhle nejtěžší tenisový úder. V čem je kouzlo jejího podání?



Je to tradiční tenisové cvičení. Postavíte plechovky uvnitř zóny pro servis a trefujete je. „Nestalo se mi snad, aby Karolína minula. Vždycky trefovala plechovky neomylně,“ vzpomíná Jiří Hřebec, legenda československého tenisu a někdejší štvanický kouč Plíškové .

To, že díky svému podání bude rodačka z Loun jednou platit účty, bylo jasné už od jejích dětských let. „Maminka je vysoká, tatínek taky. Věděli jsme, že do budoucna by měl být servis její největší zbraní,“ vzpomíná Zuzana Rolenčíková, někdejší dětská trenérka dvojčat Plíškových z Litvínova.

Právě ona pomohla založit servis, který je rozdílovým úderem v řadě zápasů Plíškové. „Karolína podává úplnou klasiku, naprosto učebnicově. To ji naučila moc dobře ta paní v Litvínově,“ chválí Hřebec.

Na okruhu je víc hráček, které podávají rychleji, servis Plíškové je však výjimečný díky tomu, jak dobře ho umisťuje. „Moc pěkně trefuje ta nejnepříjemnější místa,“ uznala i Serena Williamsová před semifinále.

Českou jedničku podrželo podání i v boji o finále. Nastřílela sedm es, ale hlavně si držela 86 procent vítězných míčů po prvním servisu (Serena jen 66 procent). Čím to, že tenhle úder Plíškové tak "píše"?

„To je díky tomu, jak je Karolína vysoká. Má dlouhé ruce, velké páky, proto může podávat i pod velkým úhlem,“ vysvětluje bývalá tenistka Iveta Benešová . Parádní disciplínou Plíškové je pak podání na téčko, tedy doprostřed kurtu. „Hraje ho neskutečně z obou stran,“ kýve hlavou Hřebec.

Fakt, že má míček tak pod kontrolou, je výsledkem odpodávaných hodin, skvěle naučené techniky, timingu a až flegmatické povahy. Zatímco jiné hráčky mají problém si pod tlakem zápasu správně nadhodit a servis občas strhávají, podání Plíškové je jedno jako druhé.

GALERIE: Podívejte se, jak vypadá servis Karolíny Plíškové

1 NADHOZ. I díky tomu, že dokáže odolávat nervozitě, je nadhoz Plíškové jeden jako druhý. Má ho navíc výborně naučený, což je základ.
1 NADHOZ. I díky tomu, že dokáže odolávat nervozitě, je nadhoz Plíškové jeden jako druhý. Má ho navíc výborně naučený, což je základ.

A stejně tak nadhoz, jenž do velké míry určuje úspěšnost úderu. „To je zapříčiněné tím, že na ni moc nepůsobí nervozita. Protože pak si často i dobří servismani, když jsou nervózní, blbě nadhazují. Jednou vlevo, jednou vpravo. Karolína hází servis jeden jako druhý. Podání je hodně o nadhozu,“ zdůrazňuje Hřebec. „A pak má taky rychlou ruku. Ze smyčky umí ruku strašně zrychlit, má při tom zpevněné tělo, nepadá u toho, nevrhá se nikam jak šílenec,“ dodává.

„Všimněte si, že při podání nedělá zbytečné pohyby navíc. V jejím podání je to úplně jednoduchý úder, nenásilný, plynulý. Má super švih, skvělý timing. To je ideální základ,“ zdůrazňuje Benešová s tím, že podání je nejtěžším tenisovým úderem. Musíte do něj zapojit nohy i vrchní část těla, koordinačně jde o velký úkol.

Podle dalšího experta Jana Kukala je to právě Plíšková se Serenou, kdo mají dnes nejúčinnější a také nejhezčí podání na okruhu. Do téhle kategorie řadíval i Petru Kvitovou . „Ale její podání, zdá se, stagnuje,“ všímá si. To Plíšková mu imponuje svojí uvolněností a citem pro míč.

„Nádherná je její spodní fáze, které se říká kyvadlo. Má ji krásně uvolněnou, netuhne u ní jako třeba křečovitý Nadal . A krásně si nadhazuje míče,“ vypichuje přednosti české servismanky, kterou vzápětí popíchne. Druhé podání by prý měla mít účinnější, hrát ho s větší rotací a ne tolik na jistotu. „Ale to přijde, určitě na něm taky pracuje. Což je pro soupeřky strašná zpráva, že se může ještě takhle zlepšovat,“ usměje se Kukal.

Plíšková v sezoně trefuje průměrně téměř deset es do zápasu, což je o parník její kariérní maximum. Patří jí pět z deseti letošních nejlepších zápasů, co se es týká. Další dva včetně rekordu WTA 31 nechytatelných podání vlastní její dvojče Kristýna.
Tahle rodina se prostě umí opřít do tenisáku.

ŽEBŘÍČEK ES NA WTA

2016 
1. Kar. Plíšková, 446 es (51 zápasů) 
2. S. Williamsová, 325 es (44 zápasů) 
2015 
1. Kar. Plíšková, 517 es (75 zápasů) 
2. S. Williamsová, 498 es (53 zápasů) 
2014 
1. S. Williamsová, 452 es (60 zápasů) 
2. Kar. Plíšková, 435 es (68 zápasů) 

LETOŠNÍ ZÁPASY WTA S NEJVÍC ESY

1. Kristýna Plíšková 31 (Australian Open) 
2.  Maria Šarapovová  21 (Australian Open) 
Naomi Broadyová 21 (Auckland) 
4. Karolína Plíšková 20 (Nottingham) 
5. Karolína Plíšková 17 (Indian Wells) 
Naomi Broadyová 17 (Kuala Lumpur) 
7. Karolína Plíšková 16 (Nottingham) 
Karolína Plíšková 16 (Stuttgart) 
Kristýna Plíšková 16 (Indian Wells) 
Karolína Plíšková 16 (Montreal)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud