4. září 2018 • 06:45

US Open: Federera vyřídil 55. hráč světa, po bitvě končí i Vondroušová

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skvělá cesta skončila v osmifinále. Devatenáctiletá česká tenistka Markéta Vondroušová nezvládla na US Open souboj s Ukrajinou Lesjou Curenkovou, které po dvou a půl hodinách podlehla ve třech setech (7:6, 5:7, 2:6), a čtvrtfinále si nezahraje. Účast mezi šestnáctkou nejlepších je přesto jejím životním grandslamovým maximem. Ukrajinku v boji o postup do semifinále čeká Japonka Ósakaová. V osmifinále vypadli i Roger Federer, John Millman z Austrálie, 55. hráč světa, ho porazil 3:6,7:5,7:6,7:6, a ruská hvězda Maria Šarapovová.



Pětinásobný vítěz tenisového US Open Švýcar Roger Federer skončil letos v New Yorku už v osmifinále. Australan John Millman, 55. hráč světového žebříčku, ho porazil 3:6, 7:5, 7:6, 7:6. S napětím očekávaná čtvrtfinálová bitva Federera se Srbem Novakem Djokovičem se tak neuskuteční.

Druhý nasazený švýcarský tenista, vítěz dvaceti grandslamových turnajů, sice poměrně snadno získal první set a ve druhém měl dva setboly, ale soupeř je odvrátil a navrch měl i v dramatických koncovkách dalších setů. Federer promarnil setbol i ve třetí sadě, kterou nakonec prohrál v tie-breaku.

Nezvládl pak ani zkrácenou hru ve čtvrtém setu. V ní udělal dvě dvojchyby, celkem si jich připsal deset. V závěrečném tie-breaku prohrával už 1:6, ještě odvrátil dva mečboly, ale víc už toho nestihl. Na US Open prohrál vůbec poprvé s hráčem mimo první padesátku světového žebříčku.

Vondroušová se rvala 2,5 hodiny

Markéta Vondroušová vypadla s Lesjou Curenkovou (7:6, 5:7, 2:6) a poslední Češkou ve dvouhře zůstala Karolína Plíšková. Turnajovou osmičku čeká v úterý souboj o semifinále s Američankou Serenou Williamsovou.

Za začátku to vypadalo "na ručník" pro Vondroušovou. Ztratila sedm míčů v řadě, přišla o servis a prohrávala 0:2. Postupně se rozehrála a držela míč v dlouhých výměnách. Curenková měla pod spalujícími paprsky problémy, opírala se o kolena a ztěžka dýchala.

Vondroušová srovnala na 4:4, po devátém gamu si 36. hráčka světa Curenková nechala změřit tlak a chladila si nohy. Po pauze dokázala Vondroušová viditelně v nepohodě hrající soupeřku udolat v tie-breaku poměrem 7:3.

Ač devětadvacetiletá Ukrajinka v tie-breaku padla i na kolena, zápas nevzdala. Jen se odešla do šatny převléknout a bojovala dál. Vondroušová získala ve druhé sadě vedení 2:0, ale o brejk vzápětí přišla.

Curenková sice vypadala mezi míči ztrápeně, ale při hře běhala a hrála skoro normálně. V dlouhých výměnách se postupně unavovala Vondroušová a o druhý set v koncovce po chybách přišla.

Před rozhodující sadou si Vondroušová nechala v zákulisí obvázat pravé tříslo. Zatímco Curenková se v postupujícím stínu z krize dostala, v bitvě vůle zvadla devatenáctiletá česká tenistka. Na pravou nohu trochu kulhala a ve třetím setu uhrála jen dvě hry.

Suárezová oslavila třicetiny výhrou nad Šarapovovou

Španělka Carla Suárezová oslavila velkolepě své třicetiny. Na grandslamovém US Open porazila Marii Šarapovovou 6:4, 6:3, Rusce uštědřila v New Yorku vůbec první prohru po 22 zápasech pod reflektory a postoupila do čtvrtfinále.

"Jsem nadšená, protože jsem odehrála výborný zápas. A poprvé jsem v sezoně nastoupila ve večerním utkání," řekla Suárezová. Obecenstvo bývalé světové šestce zazpívalo "happy birthday". "Moc děkuju," usmála se Španělka.

Utkání na centrkurtu zvládla výborně, vítězce US Open z roku 2006 Šarapovové vzala šestkrát servis a sama přišla o podání jen třikrát. "Maria je vynikající hráčka, jedna z nejlepších a tahle výhra je pro mě něco mimořádného," řekla Suárezová.

Připustila, že večerní zápasy na kurtu Arthura Ashe jsou občas pro hráče nepříjemné. "Hraje muzika, diváci jsou hluční a je to celé bláznivé. Je to velká show, ale pro hráče je složité se soustředit, alespoň já to tak mám," uvedla.

Pětinásobná grandslamová šampionka Šarapovová, která naopak noční bitvy miluje, usnadnila soupeřce postup 38 nevynucenými chybami a osmi dvojchybami. "Bylo to z mé strany hodně nahoru dolů, zatímco Carla předvedla velmi komplexní výkon. Nevyužila jsem svoje šance, hrála jsem při nich krátké míče a chybovala," řekla Šarapovová.

Třicátou nasazenou Suárezovou čeká ve čtvrtfinále loňská finalistka Madison Keysová z USA. "Fanoušci ji poženou, pomůžou. Budu muset hrát znovu hodně solidně, běhat a bojovat. To je můj styl, můj tenis," řekla Španělka.

Ve dvouhře mužů dojde ve čtvrtfinále na opakování finále z před čtyř let. Chorvat Marin Čilič si ve třech setech poradil s Belgičanem Davidem Goffinem 7:6, 6:2, 6:4 a střetne se s Japoncem Keiem Nišikorim, kterého tehdy v duelu o titul zdolal.

"Kei hraje skvěle. Sledoval jsem pár momentů z jeho zápasů, trefuje míče velmi čistě a vyhovují mu zdejší podmínky," řekl Čilič, který po triumfu na US Open 2014 postoupil do finále Wimbledon 2017 i letos v lednu na Australian Open.

Djokovič postupuje, stejně tak Nišikori

Dvojnásobný vítěz US Open Novak Djokovič porazil v New Yorku nenasazeného portugalského tenistu Joaa Sousu 6:3, 6:4, 6:3 a postoupil do čtvrtfinále.

Šestý nasazený Srb Djokovič musel postup z prvního i druhého kola newyorského grandslamu vydřít, ale v dalších dvou zápasech pak neztratil ani set. Jeho utkání s 68. hráčem žebříčku ATP Sousou trvalo necelé dvě hodiny.

Ve čtvrtfinále je i Japonec Kei Nišikori, který ve Flushing Meadows startuje poprvé od semifinálové porážky v roce 2016. Finalista z roku 2014, jenž se postupně vrací do formy po dlouhé pauze zaviněné loňským zraněním zápěstí, vyřadil Němce Philippa Kohlschreibera 6:3, 6:2, 7:5.

Poražená finalistka z loňského roku Madison Keysová zdolala ve 4. kole Slovenku Dominiku Cibulkovou 6:1, 6:3. Čtrnáctá nasazená Američanka, jež by letos v New Yorku ráda došla až na vrchol, triumfovala v dalším horkém dni za hodinu a 16 minut.

Keysová se mohla opřít o nebezpečný servis i tvrdou hru od základní čáry a při svém podání ztratila za celý zápas jen deset fiftýnů. Cibulkové, která ve 3. kole vyřadila úřadující wimbledonskou šampionku Angelique Kerberovou, nedala příliš šancí na zvrat. Slovenka se po brejku dostala ve druhém setu do vedení 3:2, Keysová ale okamžitě odpověděla a ziskem čtyř gamů v řadě zápas uzavřela.

Skončila také přemožitelka Petry Kvitové Aryna Sabalenková z Běloruska. Do čtvrtfinále ji nepustila Japonka Naomi Ósakaová, která vyhrála 6:3, 2:6 a 6:4.

Výsledky pondělních zápasů US Open:

Muži (Dvouhra - 4. kolo):

Nišikori (21-Jap.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 6:2, 7:5
Djokovič (6-Srb.) - J. Sousa (Portug.) 6:3, 6:4, 6:3
Čilič (7-Chorv.) - Goffin (10-Belg.) 7:6 (7:6), 6:2, 6:4
Millman (Austr.) - Federer (2-Švýc.) 3:6, 7:5, 7:6 (9:7), 7:6 (7:3)

Ženy (Dvouhra - 4. kolo):

Curenková (Ukr.) - Vondroušová (ČR) 6:7 (3:7), 7:5, 6:2
Keysová (14-USA) - Cibulková (29-SR) 6:1, 6:3
Ósakaová (20-Jap.) - Sabalenková (26-Běl.) 6:3, 2:6, 6:4
Suárezová (30-Šp.) - Šarapovová (22-Rus.) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo:

Hradecká, Makarovová (6-ČR/Rus.) - Tomljanovicová, Linetteová (Austr./Pol.) 6:4, 6:4
Bartyová, Vandewegheová (13-Austr./USA) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (3-ČR) 6:3, 6:3

Junioři (Dvouhra - 1. kolo):

Lehečka (ČR) - Hijikata (Austr.) 7:6 (8:6), 7:5
Nava (USA) - Štyler (ČR) 6:4, 6:4

Pětinásobný vítěz tenisového US Open Švýcar Federer skončil v New Yorku už v osmifinále.
Pětinásobný vítěz tenisového US Open Švýcar Federer skončil v New Yorku už v osmifinále.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud