Jan Jaroch
2. září 2018 • 07:38

Vondroušová je poklad, potřebuje však profesionální vedení

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Markéta Vondroušová má za svůj vzor Rogera Federera, a když ji sledujete, něco ze švýcarského génia v ní vidíte. Ty náramně založené švihové údery, nesmírně rychlé zápěstí. Kočičí pohyb po kurtu. Když zapne své turbo, patří k nejrychlejším hráčkám na WTA Tour. Pokud je v pohodě, instinktivně řeší většinu situací na kurtu správně. Je prototypem moderní tenistky, která dokáže soupeřkám naučeným strojově a s co největší silou odpalovat míče ze základní čáry rozhodit sandál. Třeba svými delikátními kraťasy, tedy úderem, na který je ve svém arzenálu nejvíc pyšná. Ještě tak zlepšit servis, největší slabinu.



Český ženský tenis má v někdejší nejlepší juniorce světa poklad. Jenže smetiště tenisových nadějí je plné takových jako ona. Talent nestačí, pokud kolem sebe nemáte lidi, kteří vás posouvají dopředu a kopou do sedací části těla. A tady je problém.

„Maky“ Vondroušová má výjimečný vztah s Jiřím Hřebcem, sedmašedesátiletou legendou českého tenisu, pod kterým na pražské Štvanici trénuje již čtyři roky. „Je bezvadná holka, je s ní sranda, úplná pohodářka. Podle mě se i kvůli mně třeba někdy přemáhá. Když se jí nechce trénovat, říká si: Přece to tomu dědkovi neudělám, abych se tady flákala,“ vypráví se smíchem bývalý daviscupový reprezentant a svéráz, který není placený hráčkou, ale jako kouč I. ČLTK.

„Nejsem její soukromý trenér. Nechci se bát hráči něco říct, protože by mě mohl vyhodit,“ povídá skromný chlap, co jezdí po Praze na kole a ke štěstí mu stačí málo. V tenistce nevidí peníze, ale chce jí pomoci. Sám dumá, jak by Maky předal dál, našel své srdeční hráčce ty nejlepší lidi. Ve svém věku již nechce cestovat, s jinými Vondroušová třeba nevyjde. Vyprávějí se historky, jak vypadala její příprava na turnajích v cizině, jak neprofesionálně působila.

Po US Open s ní začne cestovat Jan Hernych, bývalý 59. hráč ATP a Hřebcův svěřenec. A mimochodem také hrozně hodný kluk. Pokud se „Herňa“ jako nový cestovní trenér osvědčí, bude to krok, aby fungovala jako profesionálka. Protože zatím se tak zcela neděje.

Markéta Vondroušová poprvé v kariéře postoupila na grandslamu do osmifinále
Markéta Vondroušová poprvé v kariéře postoupila na grandslamu do osmifinále

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud