8. července 2015 • 20:19

Federer, Murray i Djokovič. Favorité jsou v semifinále Wimbledonu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do semifinále Wimbledonu postoupili tři hlavní favorité a francouzský tenista Richard Gasquet, který dnes překvapivě porazil čtvrtého nasazeného Švýcara Stanislase Wawrinku. Nad vítězem letošního Roland Garros vyhrál 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9 a v pátek vyzve světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče.



Obhájce titulu Djokovič se dostal do semifinále Wimbledonu pošesté za sebou, Chorvata Marina Čiliče zdolal třikrát 6:4. Švýcar Roger Federer postoupil v All England Clubu mezi nejlepší čtveřici už podesáté. Sedminásobný vítěz londýnského grandslamu porazil Francouzce Gillese Simona za 94 minut po setech 6:3, 7:5 a 6:2. Federerovým dalším soupeřem bude wimbledonský šampion z roku 2013 Brit Andy Murray.

Loni se Djokovič ve čtvrtfinále s Čiličem trápil v pěti setech, tentokrát si s vítězem US Open poradil bez problémů a vyhrál i třináctý vzájemný zápas. Ve Wimbledonu si připsal jubilejní padesáté vítězství, což se povedlo jen sedmi tenistům. Na ATP Tour zaznamenal Djokovič výhru číslo 650 a postoupil do 27. grandslamového semifinále.

Jeho příští soupeř Gasquet překazil možnost, že po 20 letech zůstanou v pavouku čtyři nejvýše nasazení hráči. Naposledy se to povedlo v roce 1995, kdy byli v semifinále Andre Agassi, Pete Sampras, Boris Becker a Goran Ivaniševič. Gasquet se však vzepřel papírovým předpokladům a za téměř tři a půl hodiny Wawrinku udolal. Jednadvacátý nasazený Francouz je v grandslamovém semifinále potřetí, ve Wimbledonu se mu to povedlo už před osmi lety.

Wawrinkovi nepomohlo ani 22 es a Wimbledon zůstává jediným grandslamovým turnajem, v němž mu semifinálová účast nadále uniká.

"Po Paříži si hodně věřil, byl to boj. Já chtěl opravdu hodně vyhrát. Hrál jsem agresivně, byla to skvělá bitva," prohlásil Gasquet.

Ostatní čtvrtfinálové duely byly poměrně jednoznačné a skončily ve třech setech. Druhý nasazený Federer ztratil za celý zápas se Simonem pouze jednou podání, zatímco soupeři ho sebral pětkrát. Třináctého hráče světa porazil v předchozích pěti duelech a šanci mu nedal ani tentokrát. Z míry třiatřicetiletého Švýcara nevyvedly ani dvě pauzy kvůli dešti.

"Hrát v těchhle podmínkách není nikdy snadné, navíc celkem foukalo. Ty přestávky jsou náročné, ale využil jsem je ve svůj prospěch," řekl Federer.

Simon, který v osmifinále vyřadil Tomáše Berdycha, se prvního grandslamového finále nedočkal. Francouze mohlo hřát alespoň to, že dokázal prolomil Federerovo podání jako první hráč od Švýcarova zápasu s Němcem Philippem Kohlschreiberem v prvním kole turnaje v Halle. Od té doby si bývalá světová jednička udržela servis ve 116 gamech po sobě.

"Ani v tom gamu, v němž jsem přišel o podání, jsem nehrál špatně, takže nemám problém to přijmout," uvedl Federer.

Právě ve Wimbledonu získal před třemi lety dosud poslední z rekordních 17 grandslamových titulů a nyní na svém oblíbeném turnaji útočí na 26. finále na turnajích velké čtyřky. V semifinále v All England Clubu zatím vždy zvítězil.

Murray odehrál čtvrtfinálový zápas s překvapením turnaje Kanaďanem Vaskem Pospisilem bez ztráty setu a bude usilovat o třetí finálovou účast ve Wimbledonu. "Hraju tady dobře a doufám v další finále, ale bude to těžké," uvedl osmadvacetiletý Skot po jubilejním 150. vítězství na grandslamových turnajích. S Federerem má mírně nepříznivou bilanci 11:12.

Grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 milionu liber):

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:

Djokovič (1-Srb.) - Čilič (9-Chorv.) 6:4, 6:4, 6:4,

Federer (2-Švýc.) - Simon (12-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2,

Murray (3-Brit.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 7:5, 6:4,

Gasquet (21-Fr.) - Wawrinka (4-Švýc.) 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9.

Semifinálové dvojice:

Djokovič - Gasquet, Federer - Murray.

Ženy:

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Kopsová-Jonesová, Spearsová (5-USA) - Šafářová, Matteková-Sandsová (3-ČR/USA) 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 3. kolo:

Matkowski, Vesninová (3-Pol./Rus.) - Kubot, Hlaváčková (16-Pol./ČR) 6:7 (4:7), 6:4, 11:9.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud