9. července 2018 • 19:34

Nadal nedal Veselému šanci, končí i Plíšková. Šafářová uspěla ve čtyřhře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Překvapení se nekonalo, Jiří Veselý skončil ve čtvrtém kole Wimbledonu na raketě Rafaela Nadala, který zvítězil bez větších problémů 6:3, 6:3 a 6:4. Dohrála i poslední česká zástupkyně ve dvouhře Karolína Plíšková, nasazená sedmička podlehla dvacáté nasazené Kiki Bertensové z Nizozemska 3:6 a 6:7. Lucie Šafářová s Mattekovou-Sandsovou odvrátily dva mečboly a ve 3. kole čtyřhry vyřadily Sestini Hlaváčkovou se Strýcovou po výhře 2:6. 7:6 a 6:4.



Plíšková zkoušela začít razantně, ale pár míčů netrefila dobře a přepustila aktivitu Bertensové. Proto prohrávala 1:3, pak ale i díky dvěma dvojchybám soupeřky srovnala na 3:3. Sama si však nepomáhala servisem tak, jak by potřebovala, a vzápětí si podruhé v utkání neudržela podání. Stav mohla znovu srovnat, ale čtyři brejkboly nevyužila a na závěr první sady přišla svěřenkyně Tomáše Krupy o servis čistou hrou.

Obrat mohla nastartovat v první hře druhé sady. Při podání Bertensové vedla 40:0, ale neproměnila ani následnou výhodu. Plíšková měla problém dohrávat gamy, ve druhé hře vedla 40:15, ale po prohozu o podání přišla a prohrávala 0:2.

Rafael Nadal odvrací jeden z míčků Jiřího Veselého mezi nohama
Rafael Nadal odvrací jeden z míčků Jiřího Veselého mezi nohama

Za stavu 2:4 přidala stejně jako o kolo dříve proti Rumunce Mihaele Buzarnescuové na agresivitě, vzala Bertensové servis a vzápětí vydřela srovnání na 4:4. Sadu dotáhla do tie-breaku, v tom ale rychle prohrávala 0:5 a získala jen jeden bod.

Při mečbolu potvrdilo dobrý míč jestřábí oko. V hodinu a 38 minut dlouhém utkání Bertensová přestřílela Plíškovou 7:2 na esa a 35:23 na vítězné míče.

Pro šestadvacetiletou Plíškovou byla účast v osmifinále nejlepším výsledkem v All England Clubu v kariéře. Do letoška zde nepřešla druhé kolo.

Poprvé od zavedení nasazení ve Wimbledonu v roce 1927 se tak do čtvrtfinále dvouhry žen nedostala ani jedna z deseti nejvýše nasazených.

Nadal trestal každé Veselého zaváhání

Veselý při prvním podání naznačil, jak by se dalo s Nadalem hrát. Stačilo mu pět ran a srovnal na 1:1 na gamy. Soupeř ale využil každého zaváhání a vzal mu servis. O podání přišel Veselý jednou v prvním a dvakrát ve druhém setu.

Ve třetí sadě předvedl Veselý i kvalitní hru ve výměnách a dostával Nadala do úzkých. Po forhendu Španěla do sítě se radoval z brejku na 3:2. Vzápětí ale o výhodu přišel a o čtyři hry později si hráči podali ruce u sítě. Předtím ještě Veselý odvrátil první mečbol bodem z podání, druhý esem, ale při třetím trefil aut.

"Začal hrál lépe odzadu a já udělal pár chyb, ale dostal jsem se rychle zpět, to bylo pro vývoj třetí sady klíčové," řekl Nadal, který je ve čtvrtfinále Wimbledonu poprvé od roku 2011, kdy zde došel do finále. "Tohle je důležitý moment, jsem rád," řekl cestou z kurtu. Na grandslamech si zahraje mezi "osmičkou" již po pětatřicáté.

Šafářová s parťačkou odvrátily dva mečboly

Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou dál drží naději na zkompletování kariérního grandslamu ve čtyřhře. Ve Wimbledonu, který jim ve sbírce jediný chybí, dnes odvrátily dva mečboly a ve třetím kole vyřadily druhý nasazený český pár Andrea Sestini Hlaváčková, Barbora Strýcová po výhře 2:6, 7:6 a 6:4.

Ve čtvrtfinále jsou i Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou po výhře nad belgicko-nizozemským párem Mertensová, Schuursová 7:6, 6:4. V osmifinále rovněž uspěl třetí nasazený pár Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková díky výhře 6:4, 6:3 nad dvojicí Lucie Hradecká, Sie Šu-wej.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, které nyní po roce obnovily spolupráci, vyhrály dvakrát Australian Open i Roland Garros a jednou US Open. Na trávě v All England Clubu jsou ve čtvrtfinále stejně jako před třemi lety, ale dál se nedostaly.

V duelu se Sestini Hlaváčkovou a Strýcovou ztratily hladce první set. "Začaly jsme neskutečně, ale věděly, že to takhle nepůjde pořád," řekla Hlaváčková. Ve druhém už Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vedly 5:1, přesto o zápas málem přišly.

V tie-breaku si turnajové dvojky vypracovaly dva mečboly, ale ani jednou neuspěly. "Při jednom jsem zahrála špatně a zkazila jsem balon, co jsem za zápas nezkazila. Na druhý netrefila první servis, po druhém naběhly na síť a agresivně mečbol uhrály. Za to je musím pochválit," řekla Sestini Hlaváčková se slzami v očích.

Ryze český pár ve třetím setu vedl 2:0 a 40:15, ale bylo srovnáno 2:2 a v deváté hře přišla o podání Strýcová. Šafářová vzápětí utkání čistou hrou uzavřela.

Sestini Hlaváčková přišla o možnost stát se po Wimbledonu světovou deblovou jedničkou. K tomu potřebovala turnaj vyhrát a spoléhat na zaváhání soupeřek. "Myslím na zápas, turnaj, nepočítám žebříček," řekla Sestini Hlaváčková a dodala: "Metou je vyhrát grandslam a vyhrát ho s Bárou, která ho ještě nemá. Jsem ale dost pokorná, nejsem typ, co hlásí, že jede pro titul. To mi nikdy nepomohlo."

"Team Bucie", jak se Šafářové s Mattekovou-Sandsovou přezdívá, nyní narazí na šestou nasazenou kanadsko-čínskou dvojici Gabriela Dabrowská, Sü I-fan.

Federer dál bez ztráty setu

Obhájce titulu Švýcar Roger Federer si v dnešním osmifinále Wimbledonu poradil 6:0, 7:5, 6:4 s Adrianem Mannarinem z Francie a na londýnském grandslamu stále neztratil ani set. Podobně suverénní je v ženské dvouhře je i bývalá světová jednička Američanka Serena Williamsová z USA, která si po výhře dvakrát 6:2 nad Ruskou Jevgenijí Rodinovou rovněž zahraje o semifinále.

Osminásobný wimbledonský šampion Federer vyhrál první set za pouhých 16 minut, ale ve druhém se Mannarino zvedl a jako první si letos v All England Clubu dokázal proti Federerovi vypracovat brejkbol. Ani jeden však neproměnil a šestatřicetiletý Švýcar prodloužil ve Wimbledonu sérii neporazitelnosti na 32 setů za sebou a tři ho dělí od překonání vlastního rekordu z let 2005 a 2006.

"Překvapilo mě, jak byl první set rychlý. Tohle by se stávat nemělo, ale naštěstí pro mě to tak dopadlo. Navíc už tady asi další set 6:0 nevyhraju, takže z toho mám radost," uvedl Federer, jehož dalším soupeřem bude Kevin Anderson z Jihoafrické republiky.

Ani šestatřicetiletá Williamsová zatím ve Wimbledonu neztratila set a pokračuje v návratu k tenisu po mateřské pauze. V osmifinále sedminásobná vítězka londýnského grandslamu nedala šanci Rusce Rodinové a ve čtvrtfinále narazí na další nenasazenou hráčku Camilu Giorgiovou z Itálie, která ve třetím kole vyřadila Češku Kateřinu Siniakovou.

"Byl to těžší zápas, než ukazuje skóre," řekla Williamsová, která je po vyřazení Rodinové poslední matkou v pavouku. "Věděla jsem, že jsme obě mámy a nemám tušení, kolikrát už se takový zápas v historii hrál. Ale je to super. Ukázaly jsme, že i jako máma můžete hrát tenis a ještě v něm být dobrá," přidala.

Ve čtvrtfinále si zahraje také bývalý první hráč světa Novak Djokovič. Srbský tenista, který ve Wimbledonu triumfoval v letech 2011, 2014 a 2015, si v osmifinále poradil 6:4, 6:2 a 6:2 s Karenem Chačanovem z Ruska. O místo v semifinále si zahraje s Keiem Nišikorim z Japonska, který má za sebou stejně jako soupeř návrat po pauze zaviněné zraněním.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 34 milionů liber):
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Bertensová (20-Niz.) - Karolína Plíšková (7-ČR) 6:3, 7:6 (7:1),
Ostapenková (12-Lot.) - Sasnovičová (Běl.) 7:6 (7:4), 6:0,
Giorgiová (It.) - Makarovová (Rus.) 6:3, 6:4,
Cibulková (SR) - Sie Šu-wej (Tchaj-wan) 6:4, 6:1,
Kerberová (11-Něm.) - Bencicová (Švýc.) 6:3, 7:6 (7:5),
Görgesová (13-Něm.) - Vekičová (Chorv.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 3. kolo:
Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) 2:6, 7:6 (9:7), 6:4,
Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Hradecká, Sie Šu-wej (14-ČR/Tchaj-wan) 6:4, 6:3.

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Federer (1-Švýc.) - Mannarino (22-Fr.) 6:0, 7:5, 6:4,
Isner (9-USA) - Tsitsipas (31-Řec.) 6:4, 7:6 (10:8), 7:6 (7:4),
Nišikori (24-Jap.) - Gulbis (Lot.) 4:6, 7:6 (7:5), 7:6 (12:10), 6:1,
Nadal (2-Šp.) - Veselý (ČR) 6:3, 6:3, 6:4,
Anderson (8-JAR) - Monfils (Fr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2), 5:7, 7:6 (7:4),
Djokovič (12-Srb.) - Chačanov (Rus.) 6:4, 6:2, 6:2.

Smíšená čtyřhra - 4. kolo:
Sestini Hlaváčková, Roger-Vasselin (6-ČR/Fr.) - Svitolinová, Mahut (Ukr./Fr.) 6:3, 6:3,
Hartová, Clarke (Brit.) - Peschkeová, Mirnyj (13-ČR/Běl.) 6:2, 4:6, 6:4.

Junioři - 1. kolo:
Štyler (ČR) - Hudd (Brit.) 6:3, 6:7 (4:7), 6:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud