8. července 2019 • 20:35

Nečekané! Muchová a Strýcová postupují, Plíšková s Kvitovou končí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wimbledonské "šílené pondělí" dostálo své pověsti! České osmifinále mezi Karolínami Muchovou a Plíškovou se natáhlo na tři a čtvrt hodiny a skončilo senzačním postupem dvaadvacetileté Muchové po výhře 4:6, 7:5 a 13:11. Z turnaje vypadla i druhá nejvýše nasazená Češka Petra Kvitová, která ve třech setech podlehla Britce Johanně Kontaové (6:4, 2:6, 4:6). Naopak Barbora Strýcová předvedla fantastický obrat, když proti 21. nasazené Elise Mertensové byla na pokraji vyřazení, ve druhém setu ale zvládla otočit z 2:5 na 7:5 a třetí sadu ovládla 6:2.



České drama ovládla Muchová

Letošní finalistka turnaje WTA v Praze Muchová je v hlavní soutěži Wimbledonu poprvé. Výhrou nad Plíškovou získala první skalp hráčky světové desítky. O semifinále bude hrát s nasazenou osmičkou Elinou Svitolinovou z Ukrajiny.

V parádním představení českých hráček uspěla v první sadě Plíšková. V deváté hře jí Muchová při brejbolu pomohla dvojchybou a favoritka sadu dopodávala. Ve druhé ale ukázala Muchová svoji variabilitu, díky zkrácení z forhendu za síť odskočila do vedení 5:3. Při svém podání setbol ještě nevyužila, ale uspěla na 7:5.

Euforie Karolíny Muchové po výhře nad Karolínou Plíškovou a postupu do čtvrtfinále Wimbledonu
Euforie Karolíny Muchové po výhře nad Karolínou Plíškovou a postupu do čtvrtfinále Wimbledonu

V rozhodující sadě Plíšková za stavu 1:2 a 0:30 při svém podání získala deset z jedenácti výměn a vedla 4:2. Při vedení 5:4 podávala na postup, ale neuspěla. Sice se dostala z 0:40 na shodu, jenže při dalším brejkbolu chybovala. Skoro to samé přišlo poté, co Plíšková brejkla Muchovou na 11:10, ale o podání přišla čistou hrou.

Přestože se hrálo tři a čtvrt hodiny, obě tenistky předváděly skvělé údery a často si vysloužily hlasitý potlesk. Muchová, která dokonce přestřílela Plíškovou 14:7 na esa, rozhodla za stavu 12:11 odvážnější hrou. Častěji chodila na síť a při podání Plíškové znovu vedla 40:0. Pvní dva mečboly favoritka odvrátila, při druhém Muchová spadla a v hledišti to zahučelo. Při třetím měla štěstí, míček se po jejím úderu otřel o pásku a dopadl na stranu Plíškové, která nemohla reagovat.

Karolína Muchová: má fotbalové geny, radši sleduje mužský tenis - čtěte zde »

Strýcová po obratu jde na přemožitelku Kvitové

Třiatřicetiletá Strýcová přišla o vyrovnanou první sadu v desáté hře. Pří svém podání smečovala do autu a při setbolu poslala bekhendový volej do sítě. Ve druhé sadě se už zdálo, že s dvouhrou loučí: prohrávala 2:5, ale za stavu 3:5 nenechala soupeřku zápas dopodávat a brejkem se nadechla k velkému obratu.

Začala hrát aktivněji, nutila Belgičanku chybovat a získala osm her v řadě. Mertensová se nechala ve třetí sadě za stavu 0:3 ošetřit a Strýcová se na lavičce zakryla ručníkem, aby neprochladla. Duel elitních deblistek - Češka je světovou trojkou a Mertensová pětkou - poté dovedla do vítězného konce.

Svěřenkyně kouče Davida Kotyzy Strýcová porazila v turnaji už třetí nasazenou hráčku. Před Mertensovou vyřadila v 1. kole dvaatřicítku Lesju Curenkovou z Ukrajiny a ve třetím kole turnajovou čtyřku Kiki Bertensovou z Nizozemska. Ve čtvrtfinále Wimbledonu i grandslamu si zahraje podruhé, poprvé to bylo v roce 2014.

Strýcová hraje vedle dvouhry i čtyřhru. Se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu letos vyhrály tři tituly, ve Wimbledonu jsou třetím nasazeným párem a v úterý je čeká třetí kolo.

Nečekané! Muchová senzačně postupuje, stejně tak Strýcová. Kvitová a Plíšková končí
Video se připravuje ...

Kvitová nestačila na Kontaovou

Petra Kvitová podlehla Britce Johanně Kontaové ve třech setech 6:4, 2:6, 4:6. Šestá nasazená hráčka v předchozích třech duelech na trávě v Londýně neztratila set a na formu z minulého týdne navázala ziskem první sady. Pak ale Kontaová zpřesnila hru, začala zasypávat Kvitovou vítěznými údery a vývoj otočila.

Česká tenistka ještě zdramatizovala třetí set, v němž stáhla skóre z 1:5 na 4:5. Odvrátila dva mečboly, ale při třetím poslala forhend za základní čáru. Wimbledonská vítězka z let 2011 a 2014 nastřílela 40 vítězných úderů, ale připsala si 34 nevynucených chyb, zatímco Kontaová měla tuto statistiku téměř vyrovnanou 22/21.

Devětadvacetiletá Kvitová ve Wimbledonu startovala bez přípravného turnaje na trávě a po více než měsíční pauze kvůli bolavému předloktí své dominantní levé ruky, které si poranila těsně před Roland Garros.

Jednička Bartyová končí

Světová jednička Ashleigh Bartyová vypadla ve Wimbledonu nečekaně už v osmifinále. Australská tenistka, jež v předchozích týdnech slavila tituly na Roland Garros a v Birminghamu, podlehla po sérii 15 vítězných zápasů Američance Alison Riskeové 6:3, 2:6, 3:6.

Třiadvacetiletá Bartyová až dosud procházela travnatým grandslamem v All England Clubu bez zaváhání, v úvodních třech kolech dovolila soupeřkám získat jen 12 gamů. Set naposledy ztratila v semifinále antukového French Open, dalších devět zápasů pak zvládla suverénně.

Proti Riskeové, které patří v žebříčku WTA 55. místo, začala zápas ziskem úvodního gamu čtyřmi esy. První set vyhrála za 32 minut, pak ale americká specialistka na trávu převzala na kurtu kontrolu. Při svém 30. grandslamovém startu postoupila poprvé v kariéře do čtvrtfinále. Dosud bylo jejím maximem 4. kolo z US Open v roce 2013.

"Postup do čtvrtfinále je skvělý, ale nejúžasnější pro mě je, jak bojuju. Tráva ze mě zjevně dostává to nejlepší, snad to jednou přejde i na ostatní povrchy," řekla Riskeová.

Bartyová, která si postupem do wimbledonského osmifinále o kolo vylepšila zdejší loňské maximum, si navzdory vyřazení udrží pozici světové jedničky. Do čela žebříčku WTA se mohla v případě postupu do finále vrátit Karolína Plíšková, ale prohrála maratonské derby s Karolínou Muchovou.

"Ve druhém setu mě nechal na holičkách servis. Celkově jsem neodehrála špatný zápas, ale Alison byla lepší. Je těžké to skousnout, ale podlehla jsem lepší hráčce," řekla Bartyová.

Serena i mužské hvězdy s přehledem

Riskeová se ve čtvrtfinále utká se slavnou krajankou Serenou Williamsovou . Sedminásobná vítězka turnaje dnes za 63 minut porazila 6:2, 6:2 Španělku Carlu Suárezovou i díky 21 vítězným úderům a 78 procentům vyhraných míčů po prvním podání. "Na trávě je skvělá a vyřadila světovou jedničku. Koukala jsem na ten zápas a budu připravená," řekla sedmatřicetiletá Williamsová před duelem s Riskeovou.

Obhájce titulu a světová jednička Novak Djokovič postoupil do svého jedenáctého wimbledonského čtvrtfinále po výhře 6:3, 6:2, 6:3 nad jednadvacetiletým Francouzem Ugem Humbertem. O semifinále se dvaatřicetiletý Srb střetne s Belgičanem Davidem Goffinem, kterého pětkrát porazil, ale poslední vzájemný duel v roce 2017 na antuce v Monte Carlu prohrál.

Svou vítěznou sérii protáhl už na 16 zápasů Rafael Nadal, jenž po triumfech na antuce v Římě a na Roland Garros prochází suverénně i travnatým Wimbledonem. Španělský tenista postoupil do čtvrtfinále po hladké výhře 6:2, 6:2, 6:2 nad Portugalcem Joaem Sousou a jeho příštím soupeřem bude Američan Sam Querrey.

Atraktivnímu semifinále s dlouholetým rivalem Nadalem se přiblížil osminásobný šampion Roger Federer. Sedmatřicetiletý Švýcar prolétl do svého 17. wimbledonského čtvrtfinále za hodinu a čtvrt po hladké výhře 6:1, 6:2, 6:2 nad Italem Matteem Berrettinim. Po 99. londýnském vítězství je Federer nejstarším grandslamovým čtvrtfinalistou od roku 1991, kdy to dokázal ve 39 letech Jimmy Connors na US Open. O postup do semifinále se střetne s Japoncem Keiem Nišikorim.

Školačka Coco končí

Překvapivou pouť patnáctileté Američanky Cori "Coco" Gauffové turnajem zastavila v osmifinále Rumunka Simona Halepová, která ji porazila 6:3, 6:3. Až 313. hráčka světa Gauffová prošla do Wimbledonu kvalifikací jako nejmladší tenistka v historii a v prvním kole vyřadila svůj idol a pětinásobnou vítězku turnaje Venus Williamsovou. Nakonec na svém prvním grandslamu dokráčela až mezi nejlepší šestnáctku, kde ztroskotala na bývalé světové jedničce.

Pondělní výsledky Wimbledonu:

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
Strýcová (ČR) - Mertensová (21-Belg.) 4:6, 7:5, 6:2,
Riskeová (USA) - Bartyová (1-Austr.) 3:6, 6:2, 6:3,
Svitolinová (8-Ukr.) - Martičová (24-Chorv.) 6:4, 6:2,
Čang Šuaj (Čína) - Jastremská (Ukr.) 6:4, 1:6, 6:2,
Muchová (ČR) - Karolína Plíšková (3-ČR) 4:6, 7:5, 13:11,
Halepová (7-Rum.) - Gauffová (USA) 6:3, 6:3,
S. Williamsová (11-USA) - Suárezová (30-Šp.) 6:2, 6:2,
Kontaová (19-Brit.) - Kvitová (6-ČR) 4:6, 6:2, 6:4.

Čtyřhra - 3. kolo:
Peschkeová
, Melicharová (7-ČR/USA) - Spearsová, N. Kičenoková (USA/UKr.) 6:2, 6:3.

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Nadal (3-Šp.) - J. Sousa (Portug.) 6:2, 6:2, 6:2,
Goffin (21-Belg.) - Verdasco (Šp.) 7:6 (11:9), 2:6, 6:3, 6:4,
Bautista (23-Šp.) - Paire (28-Fr.) 6:3, 7:5, 6:2,
Djokovič (1-Srb.) - Humbert (Fr.) 6:3, 6:2, 6:3,
Querrey - Sandgren (oba USA) 6:4, 6:7 (7:9), 7:6 (7:3), 7:6 (7:5),
Federer (2-Švýc.) - Berrettini (17-It.) 6:1, 6:2, 6:2,
Nišikori (8-Jap.) - Kukuškin (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4,
Pella (26-Arg.) - Raonic (15-Kan.) 3:6, 4:6, 6:3, 7:6 (7:3), 8:6.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud