Pavel Novotný
24. srpna 2013 • 17:00

Ženský tenis v "pravěku" a dnes. Srovnání, které stojí za to vidět!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Není to nic nového. Srovnávat ženský tenis před pětadvaceti lety a dnes, to opravdu nejde. Přesto, když se podíváte na následující dvě videa, ten rozdíl vás doslova posadí do křesla. Pryč jsou časy, kdy podání sloužilo zvláště v ženském tenise především k tomu, aby se uvedl míček do hry. Rozhodovala hlava, šikovné ruce, tenisové myšlení a pohyb.



To vše je samozřejmě nutné i dnes, ale je tu jeden zásadní rozdíl. Rychlost, s kterou létají míčky, je s porovnání s dobou Chris Evertové, Pam Shriverové či Hany Mandlíkové neskutečná.

Za vše samozřejmě může kromě podstatně lepších tréninkových podmínek, do kterých zasahují čím dál tím více moderní technologie, i materiál. Staré dřevěné rakety nahradily moderní grafitové, změnil se i jejich samotný výplet.


Na dvou následujících videích vám nabízíme srovnání zápasů z roku 1988 a z roku současného. V obou případech uvidíte na scéně špičkové hráčky své doby, v obou případech se jedná o stejný povrch a o finálový zápas.

Na prvním videu uvidíte úryvek z utkání mezi Chris Evertovou a španělskou tenistkou Arantxou Sánchezovou-Vicariovou. Jedná se o finále dnes již neexistujícího turnaje Exkerd Open, který se hrál v letech 1971 až 1990 na Floridě.


Do finálového klání nastoupila tehdy sedmnáctiletá Španělka proti velezkušené čtyřiatřicetileté Chris Evertové. Ostřílená Američanka, v té době osmnáctinásobná grandslamová šampionka, své kvality také ukázala. Utkání skončilo dle předpokladů, favoritka vyhrála, ale až po boji 7:6, 6:4.

A teď se podívejte o 25 dopředu. Stejný povrch, finále turnaje v Indian Wells a proti sobě stojí světová dvojka Maria Šarapovová a dánská tenistka Caroline Wozniacká.

Utkání vyhrála favorizovaná Ruska dvakrát 6:2, více než výsledek je ale zajímavější porovnání obou šotů ze zápasů. Přesvědčte se.

VIDEO: Takhle vypadal ženský tenis v roce 1988.

VIDEO: A takhle v roce 2013...


Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud