30. prosince 2022 • 08:25

Český tým na United Cupu nestačil na USA. Výhra Kvitové, zranění Macháče

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští tenisté zahájili premiérový ročník United Cupu porážkou 1:4 s favorizovanými Američany. Naději týmu kapitána Jiřího Vaňka, který doháněl po čtvrtečních duelech dvoubodové manko, oživila Petra Kvitová, jež zdolala Jessicu Pegulaovou 7:6, 6:4. Tomáš Macháč ale musel poté utkání s Francesem Tiafoem kvůli zranění kotníku za stavu 3:6, 4:2 vzdát. V závěrečné smíšené čtyřhře prohráli Jiří Lehečka a Marie Bouzková s Taylorem Fritzem a Pegulaovou 6:2, 3:6, 7:10.



Ve druhém utkání skupiny C vyzvou Češi v sobotu a v neděli Německo. Do vyřazovací fáze v Sydney postoupí jen vítěz tříčlenné skupiny.

Česká jednička Kvitová oplatila světové trojce Pegulaové porážku z osmifinále letošního US Open. Rodačka z Bílovce nevyužila v dramatickém prvním setu za stavu 5:4 šest setbolů a vzápětí prohrávala 5:6 a 0:40. Při soupeřčině servisu ale dokázala vývoj zvrátit a vynutit si zkrácenou hru. V ní Kvitová otočila stav ze 3:6 na 8:6.

Ve druhé sadě získala šestnáctá hráčka světa brzy dva brejky a ujala se vedení 3:0. Přestože dvojnásobná vítězka Wimbledonu vzápětí o jeden servis přišla, dotáhla nakonec duel po dvou hodinách k triumfu.

Šanci vyrovnat vývoj střetnutí měl dvaadvacetiletý Macháč, který čelil semifinalistovi posledního US Open Tiafoeovi. Rodák z Berouna přišel v úvodu o servis a první set prohrál za 41 minut, ve druhé sadě ale favorizovaného soupeře dvakrát "brejknul" a vedl 4:2. Za tohoto stavu si ovšem během hry podvrtl kotník a po konzultaci s fyzioterapeutem a týmem duel skrečoval.

Konečnou porážku mohli ve smíšené čtyřhře korigovat Lehečka s Bouzkovou. Český pár sice vyhrál díky třem brejkům první set, v tom druhém už ale byli Fritz s Pegulaovou při servisu bezchybní. Ve zkrácené hře Češi nevyužili vedení 5:2 a nakonec neuspěli.

Po souboji USA vyzvou Češi v noci na sobotu a neděli SEČ Německo, které vede po zranění se navrátivší Alexander Zverev. Olympijský šampion z Tokia se utká na úvod s Lehečkou a Bouzková poté narazí na Jule Niemeierovou. Druhý den Kvitová vyzve Lauru Siegemundovou, na některého z dalších českých mužů čeká Oscar Otte. Program uzavře opět smíšená čtyřhra.

United Cup nahradil dosavadní ATP Cup a formátem duelů smíšených týmů navázal na Hopmanův pohár. Vedle Sydney se turnaj koná na tvrdém povrchu také v Brisbane a v Perthu. Celkové prize money činí 15 milionů dolarů, na turnaji se přidělují i body podle kategorií ATP 500 a WTA 500.

Tenisový United Cup - soutěž smíšených družstev (dotace 15 milionů dolarů):

Skupina C:

USA - Česko 4:1

Pegulaová - Kvitová 6:7 (6:8), 4:6, Tiafoe - Macháč 6:3, 2:4 skreč Macháč, Fritz, Pegulaová - Lehečka, Bouzková 2:6, 6:3, 10:7.

Skupina A:

Řecko - Bulharsko 4:1

Sakkariová - Tomovová 6:3, 6:2, Pervolarakis - Kuzmanov 1:6, 1:6, Tsitsipas, Sakkariová - Andrejev, Topalovová 6:4, 6:4.

Skupina E:

Itálie - Brazílie 3:2

Berrettini - Monteiro 6:4, 7:6 (9:7), Bronzettiová - Pigossiová 6:0, 6:2, Berrettini, Rosatellová - Matos, Stefaniová 4:6, 7:6 (7:4), 4:10.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud