21. března 2023 • 10:39

Osmnáct let v TOP 10, teď Nadal vypadl. A Alcaraz už je zase první

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělský tenis dostal jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Devatenáctiletý mladík Carlos Alcaraz ve finále turnaje v Indian Wells naprosto zničil devatenáct zápasů neporaženého Daniila Medveděva 6:3, 6:2 a vrátil se na první místo žebříčku ATP před Novaka Djokoviče. Pozici v top 10 naopak po osmnácti nepřetržitých letech vyklidil Rafael Nadal, jenž klesl na třináctou příčku.



Carlosi Alcarazovi byl jeden rok, když Rafael Nadal v dubnu 2005 vstoupil do elitní desítky pořadí ATP a zůstal tam až do pondělka. 912 nepřetržitých týdnů v top 10 je absolutní mužský rekord, nad nímž ční pouze Martina Navrátilová. Ta se mezi nejlepší desítkou udržela dokonce rovných 1000 týdnů v řadě.

Jak velký je Nadalův výkon, lze lehce demonstrovat. Aby ho současný vládce žebříčku Alcaraz vyrovnal, musel by vydržet v desítce do října roku 2039… Ne nadarmo někteří hovoří o ještě obdivuhodnějším rekordu, než je Djokovičových 380 týdnů na prvním místě.

Šestatřicetiletý Nadal nehraje od porážky ve 2. kole Australian Open a léčí zranění kyčle. V pondělí mu vypadlo 600 bodů za loňské finále v Indian Wells, což znamenalo konec velké série. Mallorčan je již v tréninku a vrátit se hodlá na antuce začátkem dubna v Monte Carlu. Tam by se měl potkat i s Novakem Djokovičem, jenž nenastoupil v Kalifornii a musí vynechat i podnik Miami kvůli tomu, že není očkovaný proti covidu.

Fanoušci už však vyhlíží hvězdné války na antukovém Roland Garros. Pokud ti dva zůstanou zdraví a Alcaraz udrží formu, může jít o hodně vzrušující grandslam.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud