13. ledna 2024 • 09:00

Lehečka slaví první titul kariéry! V Adelaide otočil dramatické finále

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda! Český tenista Jiří Lehečka získal den před startem grandslamového Australian Open první titul na okruhu ATP. Ve finále turnaje v Adelaide porazil po obratu nenasazeného Brita Jacka Drapera 4:6, 6:4, 6:3. Zápas trval dvě hodiny a devět minut.



Lehečka, který plnil roli nasazené sedmičky, vybojoval premiérový titul na druhý pokus. Vloni v srpnu podlehl ve finále v americkém Winston-Salemu Argentinci Sébastianu Báezovi. Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi ukončil takřka čtyřleté čekání na českého vítěze turnaje ATP. Naposledy triumfoval na elitním okruhu Jiří Veselý v únoru 2020 v indickém Puné.

Ve finále proti Draperovi zahrál Lehečka 34 vítězných míčů, o deset více než jeho soupeř. Pomohl si také osmi esy a nemuselo ho mrzet ani 17 nevynucených chyb.

Dvaatřicátý hráč světa Lehečka vstoupil do utkání hůře. Proti o 30 příček níže postavenému Draperovi si nevypracoval v prvním setu jediný brejkbol. Sám sice ve třetí hře dva odvrátil, za stavu 3:3 ale Brit třetí možnost na prolomení servisu českého hráče využil. První sadu tak získal za 45 minut Draper.

Jaké jsou šance všech českých tenistů na Austraian Open? Podívejte se ZDE>>>

Také ve druhém setu se oba hráči opírali o servis. Rozhodující moment přišel v závěru, kdy si Lehečka vypracoval za stavu 5:4 vedení 40:0 a druhý brejkbol, který byl zároveň i setbolem, zužitkoval.

Psychickou výhodu využil Lehečka i na začátku třetího setu, kdy soupeři sebral znovu podání a získal vedení 3:0. V pátém gamu za stavu 3:1 si český tenista poradil s obtížnou situací, kdy prohrával při servisu už 0:40. Pěti míčky za sebou ale podání uhájil a do konce zápasu už další šanci soupeři nedal. Utkání zakončil druhým využitým mečbolem a mohl na kurtu emotivně slavit.

Australian Open, jež startuje v Melbourne v neděli, rozehraje loňský čtvrtfinalista Lehečka utkáním se Španělem Bernabém Zapatou.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud