Jan Jaroch
13. ledna 2024 • 04:40

Šance Čechů v Austrálii: Teenagerky a esa, Nosková dokonce černým koněm

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
  • Jaké jsou české tenisové naděje na Australian Open?Jaké jsou české tenisové naděje na Australian Open?FOTO: Koláž isport.cz

    Australian Open bude poprvé v dějinách patnáctidenní. Na modravých melbournských kurtech se startuje již v noci na neděli a český tenis lační po tom, aby zopakoval snový grandslamový rok 2023. Karolína Muchová však opět není zdravá a v pavouku chybí. Stejně jako těhotná Petra Kvitová. Generační obměna v českém tenise ale funguje, u řeky Yarry nastoupí deset teenagerek a hned čtyři jsou z Česka, Linda Nosková se dokonce řadí mezi černé koně celého turnaje. Počítá se i s členkami top 10 Markétou Vondroušovou a Barborou Krečjíkovou. A pozor, startuje hned pětice českých mužů, což tu léta nebylo! Co čekat od české čtrnáctky v akci na jižní polokouli?

  • Melbourne je posledním grandslamem, kde ještě neuhrála alespoň čtvrtfinále. Pomalejší beton kurtů u řeky Yarry je pro ni výhodný, kolikrát se jí však nesešel program. Třeba jako loni, kdy zcela vyčerpaná po nočním triumfu nad Uns Džábirovou překvapivě padla ve 3. kole s krajankou Lindou Fruhvirtovou. Udělala moudře, že neriskovala týden před grandslamem na turnaji v Adelaide a rozhodla se doléčit kyčel. Měla by využít vysokého nasazení, vše od osmifinále dál pro ni bude úspěchem.

  • Sezonu začala oproti ostatním ze špičky později, hned v prvním mači v Adelaide ztroskotala na rozehrané ruské kvalifikantce Anně Kalinské. Potud žádná věda, může se stát. Zvláštním signálem však je, že coby hráčka top 10 pokračuje s trenérem a kamarádem Pavlem Motlem, jenž jí pomáhal od léta po rozchodu s Alešem Kartusem. Spíš by se očekávala spolupráce s někým zkušeným, kdo ji může posunout. Svérázná tenistka má však svou cestu, a když je dobře vyladěná, může porazit kohokoliv, jak opakovaně dokázala.

  •  

    Do Melbourne by měla dorazit sebevědomá a také trochu naštvaná za loňský rok. Tehdy oslnila postupem do finále velkého turnaje v Adelaide a téměř nestihla navazující kvalifikaci Australian Open. Té jí pořadatelé mohli ušetřit udělením volné karty do hlavní soutěže, což se nabízelo. Nosková nakonec kvalifikačním sítem neprošla, letos je ale vše jinak. Žebříčkově patří přímo do velkého pavouku, v Brisbane zvládla tři třísetové zápasy a cestou do semifinále si připsala cenné skalpy Mirry Andrejevové či Sorany Cirsteaové. Další velký talent z Česka může při premiéře v Melbourne myslet na hodně zajímavé tažení, byť los prvního kola proti krajance Marii Bouzkové je pro český tenis hodně smolný. A ve 3. kole potenciálně čeká světová jednička Iga Šwiateková.

  • Měla kliku již před turnajem, díky některým odhláškám se vešla mezi dvaatřicet nasazených. Vzhledem k nadějné formě na startu sezony zcela po právu. V pětadvaceti už má zkušenosti a věčně usměvavá slečna je také odhodlána posunout se na novou úroveň, což demonstrovala investicí do nové renomované trenérky Conchity Martínezové. Španělka dovedla krajanku Garbině Muguruzaovou k wimbledonskému titulu a dobré jméno si udělala i u Karolíny Plíškové. Pokud spolu vyřeší rébus, jak z běhavé obranářky udělat agresivnější hráčku, může být hodně dobře.

  • Poslední sezoně může říkat přelomová hlavně díky zářezu na Australian Open, kdy se coby světové číslo 71. senzačně protloukl až mezi osm nejlepších hráčů turnaje. Po roce ho čeká obhajoba obří porce 360 bodů, poprvé v kariéře ale také může těžit z toho, že je na grandslamu mezi dvaatřicítkou nasazených. Lehečka by letos rád nakoukl mezi top 20 na světě, silný start v Austrálii ho k tomu může nakopnout. Otázkou je, jak rychle se po čerstvém úspěchu na turnaji v Adelaide přehodí na grandslam. Ve stejné situaci byl loni před US Open a zkrachoval v úvodním kole.

  • Závěr sezony 2023 měla skvělý, vyhrála pátý titul kariéry v čínském Nan-čchangu, v Hongkongu se představila ve finále. Pod vedením zkušeného slovenského kouče Petera Hubera dělá pokroky, v sedmadvaceti dorostla tahle bojovnice do nejlepších let. Ač v Melbourne prohrála pětkrát za sebou v prvním kole a jde o její jasně nejhorší singlový grandslam, může tentokrát myslet celkem vysoko. A těšit se může i na debl po boku domácí světové jedničky Storm Hunterové.

  • Australian Open je její srdeční turnaj. Představila se na něm už desetkrát, z čehož vytěžila jedno semifinále a tři čtvrtfinále. To poslední loni, za které musí obhajovat 430 bodů a pokud o ně přijde, vypadne po víc než dekádě z elitní padesátky. A to významně hrozí, protože los pro 1. kolo k ní byl krutý. Plíškové určil za soupeřku loňskou finalistku z Melbourne Jelenu Rybakinovou. Navíc masivní tejp na levém zápěstí KP naznačuje, že stále není zcela fit, ač potíž léčila víc než čtvrt roku.

  • Ze sester Fruhvirtových má mít větší budoucnost. Na malých turnajích ITF září, mezi profesionálkami zatím ne. V Aucklandu však na startu sezony vyhrála první WTA zápas kariéry, nyní po roce opět zvládla kvalifikaci do hlavní soutěže v Melbourne. A soupeřka pro 1. kolo Anna Bogdanová je hratelná.

  • Sezona 2023 pro ni byla tvrdou školou. V osmnácti hrála poprvé v kariéře kompletní profi program těch největších turnajů, na devíti akcích za sebou ztroskotala v 1. kole. „Jsem zarputilá, po prohraném zápase jdu další den na trénink a zase do něj dám všechno. Každý den dělám sto procent, abych hrála dobře a stávala se lepší hráčkou,“ popsala na US Open svou buldočí povahu. Ani rozjezd nového roku jí moc nesedl, ze čtyř zápasů zdolala jen soupeřku ze šesté stovky. A aby měla šanci v Melbourne obhájit loňské osmifinále, musí už v 1. kole srazit nasazenou desítku Beatriz Haddadovou Maiaovou.

  • Skvělým podzimem, kdy mu dodala sebevědomí skvělá daviscupová vystoupení, se snad natrvalo usídlil v elitní stovce žebříčku. A nyní má teprve podruhé v kariéře výhodu, že do hlavní grandslamové soutěže vstupuje bez nutnosti kvalifikace. Ve třiadvaceti nastává čas pro to, aby potvrdil svůj talent, který experti odhadují na elitní padesátku žebříčku.

  • Z 291. místa žebříčku startuje v hlavní soutěži jen díky chráněnému žebříčku. Ve třiceti se bývalý první junior světa stále pokouší o comeback do někdejších výšin. V náročné challengerové konkurenci dvoumetrový levák nijak nezáří, když však dorazí na grandslam, umí se prodat. Loni s chráněným žebříčkem v Paříži zle trápil Stefanose Tsitsipase, ve Wimbledonu uhrál kolo a na US Open dokonce dvě. Devatenáctiletý francouzský supertalent Arthur Fils je ale coby soupeř pro úvodní zápas nesmírně nepříjemný.

  • O maličké tenistce (157 cm) z Hrušovan nad Jevišovkou se mluví jako o nové Barboře Strýcové. Koncem ledna jí bude osmnáct a v této sezoně by se měla ukázat. Kvalifikací o Australian Open prošla hladce, v hlavní soutěži grandslamu se představí už počtvrté. Sáhnout si na první výhru bude ale proti výborné Kanaďance Leylah Fernandezové složité.

  • Osmnáctiletý supertalent z Prostějova si pro sezonu vylepil na ledničku cíl proniknout do elitní osmdesátky pořadí ATP. Vydal se za ním výborně. Na challengeru v Canberře uhrál finále, na druhém grandslamu po sobě zvládl kvalifikaci. Zopakovat 3. kolo jako při US Open bude složité, někdejší světová desítka a čtvrtfinalista Australian Open z před dvou let Dennis Shapovalov sice vypadl ze stovky, ve druhém kolo by však čekal polský bombarďák a devátý nasazený Hubert Hurkacz.

  • Jeden z krásných českých příběhů. Věčný challengerový hráč, jenž vyniká hlavně na antuce, se zvládl na devátý pokus kvalifikovat do grandslamu a v šestadvaceti letech ho čeká premiéra. Loňský čtvrtfinalista Sebastian Korda se zdá až příliš velkým soustem, i tak má už člen českého daviscupového týmu v Austrálii splněno.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud