Pavel Hartman
9. března 2012 • 14:36

BLOG: Proč to nešlape? Na Spartu padá Chovancův kostlivec

Vstoupit do diskuse
28
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA HARTMANA | Proč nová Sparta zatím nešlape? Příčin je víc, ale jedna ční nade všemi: pomalá a prostorově naivní obranná čtyřka. Jde o symbolický pozůstatek špatného skládání týmu z éry GSM Jozefa Chovance, který teď na klub vypadává jako kostlivec ze skříně. Z Letné totiž odcházeli rychlí fotbalisté, naopak opačným směrem si cestu s gustem razili sice zkušenější, leč už pomalejší hráči.



Na západ Čech se například pakovali hbití Daniel Kolář s Milanem Petrželou, naproti tomu na Letné vítali jako spasitele pro výstup do Ligy mistrů teplického záložníka Štěpána Vachouška, který pohybové parametry pro Champions League už dříve ztratil.

GSM Chovanec a jeho spolupracovníci však fotbalový vývoj nebrali v potaz. Výsledek? Facka od Žiliny, nejschůdnějšího soupeře v boji o návrat do Ligy mistrů.

Poučení nepřišlo. Za nové lídry po už v Evropě nestíhajícím Řepkovi si Chovanec a spol. si vyhlédli Tomáše Zápotočného a Jiřího Jarošíka. Před kariérami obou navrátilců ze zahraničí musí každý smeknout klobouk dolů.

Ale ani oni se nemůžou měřit úspěšnou minulostí, nýbrž aktuálními předpoklady pro nejvyšší mezinárodní fotbal. Ten i od stoperů vyžaduje dynamičnost, konstruktivnost a preciznost v týmové souhře.

Jak si v téhle konfrontaci stojí na jaře tandem Zápotočný, Jarošík? Stačily tři dlouhé balony za jejich záda a odpověď je na světě. Oba tápou. Hlavně v tom, kdy mají vytlačovat obranu vpřed a kdy už naopak musí pádit sprintem (a ne výklusem, což se bohužel u obou děje) zpátky.

Nemohou se skrývat ani za překvapivost řešení, na které již nestihli reagovat. Šlo o avizované dlouhé nákopy, ten od brankáře Pavlíka už dokonce víc avizovat ani nešel. Přesto je nezpacifikovali. Přitom jsou považováni za nejzkušenější hráče.

K čemu ale tahle zkušenost je? A zajel by opravdu zkušený hráč ve vápně skluzem do Václava Pilaře? Hráč pro Evropu musí vědět, že tohle v šestnáctce nesmí udělat.

Jozef Chovanec na Letné v roli generálního manažera Sparty skončil v zimní přestávce Jozef Chovanec na Letné v roli generálního manažera Sparty skončil v zimní přestávceFoto ČTK

Napravit to ještě mohli krajní obránci. Jenže to by musel třeba Manuel Pamič před inkasovaným prvním gólem v duelu s Plzní automaticky mířit šikmo k Marku Bakošovi a ne běžet kolmo a na druhé straně by zase nesměl prostorově plavat Ondřej Kušnír.

Daň nedostatku času k sehrání? Ani náhodou! Tahle obrana spolu kopala i na podzim. Že by tedy Jaroslav Hřebík zamotal hráčům hlavy složitou látkou z taktiky? Hloupost!

Za prvé: totožné učivo se bez problémů a rychle naučili zelenáči z reprezentační devatenáctky. Za druhé: pochopit, kdy běžet šikmo a kdy kolmo není fakt nepřekonatelná věda.

Jak z toho všeho ven a přitom neohrozit titul, ani naději na Champions League? Ustoupit od aktivní hry s vyšším napadáním? Ne!!! Jedině tenhle fotbal vede do Evropy, o čemž už snad i ty největší pochybovače v Česku přesvědčil příklad plzeňské Viktorie, tedy vlastně „sparťanského béčka“.

Takže zbývají dvě možnosti: buď matadory probrat doučováním, ti to však nemusejí skousnout. Nebo dát ještě více prostoru mladé krvi, kterou zase může semlít tlak. Za nejrozumnější se v dané chvíli jeví mix obojího.

P. S. Trenér Jozef Chovanec nadhodil, že pokud Sparta nedojde k titulu, ať jeho nástupci roztrhají trenérské licence. On by to měl udělat hned. Za to, co po sobě ve Spartě zanechal.

Vstoupit do diskuse
28
Články odjinud


Články odjinud