Ivo Pospíšil
4. května 2016 • 12:00

Hvězdné CSKA? Jako když přijede Barcelona, těší se Nymburk

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na zápasy cestují vlastním letadlem a z jejich ročního rozpočtu by český mistr žil 18 let. Ještě než vyrazí příští týden na Final Four Euroligy, svedou ve středu v Nymburku boj o postup do semifinále VTB ligy. „Věříme v překvapení,“ zní z kabiny českého týmu před utkáním s CSKA Moskva, které vede v sérii 2:0 a se svými hvězdami zabralo 28 hotelových pokojů.



Jako má rocková kapela Iron Maiden své letadlo Ed Force One, tak basketbalový tým CSKA Moskva vlastní Boeing 737 v klubových barvách. Nedělí se o něj s nikým, vejde se do něj 56 lidí a i oni mohou přelétat z jednoho (sportovního) koncertu na druhý. Ve středu se v rámci čtvrtfinále VTB ligy přestaví hvězdný tým na hřišti Nymburka. Jaká další specifika je provázejí?

Rozpočet přes miliardu

Nejsou chudí, přesto ve srovnání s dnešním sokem vypadají jako otrhaný slovanský příbuzný. Svůj šedesátimilionový budget by totiž Nymburk musel osmnáctkrát znásobit, aby dosáhl úrovně CSKA Moskva. „Jejich rozpočet je 40 milionů eur (cca 1,1 miliardy korun), ale i ten se může lehce měnit podle toho, jak je potřeba v sezoně reagovat,“ říká manažer mezinárodních zápasů Ondřej Šimeček. Konkurovat jim v tomhle nemůže nikdo. CSKA má největší basketbalový rozpočet v Evropě.

Bydlení jen v singlech

Zatímco řada týmů VTB Ligy využívá bázi reciprocity (doma se starají o soupeře oni, venku je zase postaráno o ně), CSKA si řídí vše samo. I s hotelem. „Běžně bývá zvykem, že hráči bydlí na pokoji po dvou, zde má každý hráč svůj single. Celkem tak obývají 28 pokojů po jednom,“ uvedl Šimeček. I realizační tým trenérů, masérů či lékařů je početnější než u jiných celků. Speciální požadavky na jídlo se jich však netýkají, neboť dodržují sportovní režim a stravu.

Hvězdy na všech postech

Nando de Colo, Cory Higgins a hlavně… Miloš Teodosič. Jen srbský reprezentační rozehrávač bere ročně 2,5 milionu eur a to, že zde náladový génius působí od roku 2011, svědčí o tom, že je v Rusku spokojený. Celkem klub vydá na výplaty 27 milionů eur (67 % rozpočtu). „Hráči odpovídají cílům a renomé, že chtějí být nejlepší v Evropě,“ přiznává Šimeček. A tím mohou skutečně být. Hned příští víkend se totiž CSKA Moskva porve v euroligovém Final Four o sedmý titul v historii.

Dokončí, co nakousli?

Nymburk se s nimi střetne už pojedenácté. A ač s nimi má drsnou bilanci 1:9 a listopadový výprask 68:119 patřil k největším porážkám v historii, ve chvíli kdy se český šampion prorval do play off VTB ligy, dokázal giganta trápit a rvát se s ním až do koncovek. „Nejdeme do toho s tím, že to jdeme jen odehrát. To bychom už na basketbalové mapě dávno nebyli,“ řekl Šimeček. Čtvrtfinálová matematika je ale za stavu 0:2 na zápasy jasná. Jen výhra odvrátí vyřazení.

Plný dům… poprvé v Nymburce

Hráli s nimi v Pardubicích, v pražské O2 Areně (5830 fanoušků) nebo naposledy na Královce. Dnes ale budou giganta poprvé hostit ve své skromné hale v Nymburce. „Je to nejen z časových, ale také z finančních důvodů. Uvažovali jsme i o jiných možnostech, ale takto to bude lepší. Věříme, že bude zaplněno do posledního místečka. Je to, jako když ve fotbale přijede Barcelona,“ usmál se Šimeček. V prodeji zbývá posledních 700 vstupenek, budou k dostání na místě za 70 korun.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud