27. července 2016 • 13:18

Czech Bowl si udělal reklamu. Kardinální chyba z finále zaujala i v USA

Autor: mah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku se už o tom napsalo dost. Letošní Czech Bowl, tedy finále tuzemské ligy v americkém fotbalu, přineslo hodně kuriózní závěr, který hrubě ovlivnil samotný výsledek jinak velmi kvalitního a vyrovnaného zápasu, jenž skončil 10:9 a triufem Prague Black Panthers. Takový závěr, že se o něm výrazně psalo i v Severní Americe. „Máte pocit, že měl váš tým smůlu? Seznamte se s Prague Lions,“ zní titulek článku z NFL.com, serveru nejpopulárnějšího amerického sportu. 



NFL.com je oficiálním serverem národní ligy amerického fotbalu a jde o jeden z nejnavštěvovanějších sportovních webů na světě. O české lize amerického fotbalu tam v historii najdete zpráv jako šafránu. Teď se tam jedna objevila a jak se říká: Špatná reklama, taky reklama.

V tomhle případě ale rozhodně se nejedná o články, na které by byl sport, jenž má v Česku rok od roku vzrůstající popularitu, pyšný. Prague Lions kvůli ní přišli o vítězství ve sledovaném zápase.

Hlavní rozhodčí utkání zodpovědný za chybu i šéf sudích České asociace amerického fotbalu se k situaci postavili jednoznačně. Oba do 24 hodin po utkání na své funkce rezignovali. 

Co se vlastně stalo?

Do konce druhé půlky zápasu chyběly pouhé dvě sekundy. Stav 10:9 pro Black Panthers. Lions byli v téměř bezvýchodné situaci na vlastní polovině. Quaterback Matt Silva proto neměl jinou možnost. Americký rozehrávač na nic nečekal a poslal dopředu vysoký míč, který však v end zoně nezachytil v nikdo z jeho spoluhráčů. Ten nakonec přistál na sedmi yardech v rukou hráče Black Panthers Jana Dundáčka a hegemon ligy posledních let mohl začít slavit.

Předčasně! Dundáček zcela nepochopitelně k překvapení všech přítomných s míčem zaběhl do vlastní end zóny, kde si s ním lehl.

Což by znamenalo safety a další dva body pro Lions. Hráči vítěze základní části se tak pochopitelně okamžitě dožadovali po rozhodčích odpískání tohoto sporného momentu. Sudí se ovšem rozhodli jinak. „Po zachycení interceptionu hráče do end zony zanesla jeho vlastní setrvačnost, a tak se uplatňuje výjimka v pravidlech a není to safety,“ vyhodnotil celou situaci hlavní rozhodčí utkání. Black Panthers díky tomu mohli slavit další titul.

Protože stejně jako v ostatních sportech sporný moment není lehké bez videozáznamu v pár desetinách sekundy posoudit a a případě opravit první verdikt. I přesto, že teď už bývalý šéf sudích Michal Rosíval ihned dostal informaci, že rozhodčí celou situaci neposoudili správně, tak podle svých slov by bylo proti pravidlům do dění zasáhnout.

„V dané situaci si osobně částečně vyčítám, že jsem do průběhu zápasu měl vstoupit, přerušit jej, resp. pozdržet vynesení rozhodnutí do doby, než by došlo k posouzení akce podle TV záběrů. Zde je však jeden zásadní problém – česká liga tento postup nezná a šlo by o „ohnutí“ pravidel. Podle mého plného přesvědčení by to bylo s ohledem na důležitost callu na místě, současně se ale obávám, že pokud by došlo k otočení rozhodnutí, tak by poražený tým neuznal „oprávněnost“ takového postupu a do jisté míry by měl pravdu. Bylo by to sice porušení pravidla, ale šlo by o spravedlivé rozhodnutí,“ uvedl Rosíval při své rezignaci.

Ten už pár minut po utkání dobře věděl, že došlo ke kardinální chybě, jež rozhodla o výsledku celé sezony. „Osobně jsem to neviděl v televizi. Nicméně z velmi dobře ověřených zdrojů to bylo špatně posouzeno. Hráč totiž chytil míč na sedmi yardech a ten nemůže setrvačností doběhnout do end zony. Byla to velká chyba. Na druhou stranu ty dva yardy běžící hráč uběhne za zlomek sekundy. V televizi to vypadá daleko jednodušeji než přímo ze hřiště,“ řekl Rosíval novinářům na hrací ploše ihned po utkání.

Velký respekt před Prague Lions!

Hráči „okradného“ týmu Prague Lions ihned po utkání pochopitelně cítili obrovskou míru frustrace. Aby taky ne. V celé sezoně neprohráli do finále ani jediného utkání. V samotném střetnutí se ji sice v ofenzivě hrubě nedařilo, přesto nakonec měli slavit oni. Osud tomu však nechtěl.

I přes obrovskou bezradnost si borci v modrooranžovém zachovali svou tvář. Zklamání bylo obrovské, ale že by jste na hřišti našli vztekající se šílence, či uplakané hráče, to ani náhodou. V konečném účtování to vzali možná až s obdivuhodným nadhledem, za který si zasloužili respekt ze všech stran.

Jízda pokračuje! Prague Black Panthers jsou pošesté mistry
Video se připravuje ...

„Obrovskou úctu a empatii jsem pocítil vůči hráčům a trenérům Lions v čele s Kylem Duncanem, kteří navzdory totální frustraci dokázal přijít a poděkovat za přípravu a organizaci Czech Bowlu i celé sezóny, před tím hluboce smekám, je to pro mě projev absolutní profesionality a schopnosti i v tak vypjaté a kontroverzní situaci přijmout nespravedlnost osudu, která je všudypřítomná ve sportu i v životě. Šlo o jeden z nejsilnějších zážitků v rámci fotbalu vůbec - zdrcený hráč se slzami v očích děkuje za práci ČAAF,“ uvedl na adresu Lions předseda ČAAF Filib Hobza.

Na první pohled šlo sice o „sportovní tragédii“. Z širšího hlediska, ale hráči Lions i vedení soutěže si s celou situací poradili obdivuhodně a i přes trpkou hořkost zpráv z celého světa (Každý zažil nějaký ten hororový příběh, ale můžete se cítit požehnáni, že jste se v neděli neprobudili jako fanoušci Prague Lions,“ komentuje autor článku na webu NFL Dan Hanzus) se tomu postavili čelem.

Panteří oslava! Podívejte se, jak Panthers řádili po vyhraném Czech Bowlu
Video se připravuje ...

Fankluby i vlajky. 23. Czech Bowl odstartoval ve skvělé atmosféře
Video se připravuje ...

Létání vzduchem a parádní show. Czech Bowl rozpumpovali cheerleaders
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud