10. srpna 2016 • 15:27

Stříbrný hrdina dostal bábovku, za bronz děkoval i slovenský Japonec

Autor:
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco českým olympionikům už minimálně bronzová medaile dvakrát v Riu těsně unikla, když David Kostelecký a Vítězslav Gebas skončili na čtvrtých místech, ve slovenském domě už se poprvé slavilo. Stříbrného kanoistu Mateje Beňuše na oslavě vítali bábovkou a na večeři si pak objednal řízek s bramborovou kaší. "Měl jsem chuť na něco slovenského, brazilské stravy už mám docela dost," citoval šťastného Beňuše slovenský server pravda.sk. Ve slovenském domě se symbolicky slavil i bronz Japonce Takuji Hanedy, který na Slovensku deset let žije a trénuje.



Slovenskému kanoistovi hned gratuloval i legendární Michal Martikán, který na olympiádách vybojoval pět cenných kovů. Dvě zlaté má z Atlanty (1996) a Pekingu (2008), dvě stříbrné ze Sydney (2000) a Atén (2004) a jednu bronzovou z Londýna (2012). Právě Martikánův triumf přivedl Beňuše před dvaceti lety ke kanoistice. "Od té doby jsem chtěl olympijskou medaili taky," říkal novinářům.

Dočkal se Brazílii. Mezi singlkajakáři skončil druhý, na zlato mu scházelo 0,85 sekundy. "Jsem šťastný, že jsem si splnil sen a na Slovensko přivezu medaili. Stačí mi i stříbro, nemůžu být nenasytný."

Na oslavě Beňuše vítala cimbálovka i bábovka s rumem. "Jako od mámy," popisoval pro pluska.sk kuchař Viťo Mikeska. "Klasické ingredience - vajíčka, mouka, olej, voda, trošku soli a cukr. Jediná věc, kterou jsem ji trochu ozvláštnil, je rum".

Vše o LOH Rio de Janeiro 2016 čtěte ZDE >>

Beňušův triumf emotivně prožívala i jeho rodina. Na dálku. Manželka Ivana fandila s dětmi Simonem (2,5 roku) a Tobiášem (8 měsíců) i manželovými rodiči u televize. "Skoro jsem si vykřičela hlasivky," popisovala Beňušová pro Pluska.sk. "Byli jsme velmi šťastní, skákali jsme radostí. I když já jsem to moc sledovat nemohla, nervozitou jsem chodila po bytě a děti ječely. Jsou to nádherné pocity."

Ve slovenském domě se alespoň symbolicky slavil i bronz Takuji Hanedy. Japonec už deset let žije a trénuje na Slovensku, v Bratislavě vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu v oboru trenérství. Připravuje jej Milan Kubáň. I Haneda se totiž shédl v Martikánovi. A proto vyrazil trénovat na Slovensko.

"Na Slovensku jsem maximálně spokojený," citovala Hanedu agentura TASR. "Miluji halušky, miluji žinčicu. Bez slovenské pomoci bych tohle nikdy nedokázal."

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud