Jan Malý
30. června 2017 • 19:55

Slávistická posila Altintop: vytrvalec a režisér hry, co se nenechá rozhodit

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bojovník, vytrvalec, režisér ve středu pole, který přinese přehled, překvapivá řešení, kreativitu, zkušenosti i klid. To vše může a má Slavii i přes limity v rychlosti dodat záložník Halil Altintop, slovutná turecká akvizice červenobílých z bundesligy. 



Augsburg měl eminentní zájem, aby v jeho kádru pokračoval. Čtyřiatřicetiletý záložník Halil Altintop však kvůli vidině Ligy mistrů a nové výzvě ve Slavii obětoval pokračování v prestižní německé lize a velice pravděpodobně oddálil svůj sen být ještě jednou se svým dvojčetem Hamitem v jednom klubu. Byť podle zpráv deníku Süddeutsche Zeitung není vyloučena varianta, že by „sešívaní“ přivedli i Hamita, ale je to prý „spíš nepravděpodobné“.

Červenobílí čekají, že týmu, který byl na konci loňské sezony v boji o titul poněkud nervózní, dodá zkušenosti a klid v úsilí o průnik do Ligy mistrů. Jak konkrétně může Altintop na hřišti Slavii pomoct? „Rutinou, zkušeností, přehledem ve hře. Nenechá se ničím vyvést z klidu, ve fotbale už zažil vše, byl nahoře i dole. Mohl by být režisérem a mozkem středu pole, i když ne celou sezonu. Žije pro fotbal,“ charakterizuje ho novinář Robert Götz z deníku Augsburger Allgemeine, který ho poslední čtyři roky podrobně sledoval.

Fotbalové dovednosti bývalého sti tureckého reprezentanta jsou pořád výborné. „Přinese nadstavbu, nadřešení překvapivé řešení ve finální fázi i kreativitu. Zkrátka to, co moc hráčů v české lize nemá. Také má klid v zakončení,“ přidává své postřehy český záložník Jan Morávek, jenž s ním hrál v Augsburgu poslední čtyři sezony. „Halil je bojovník a vytrvalec. V Augsburgu byl po ztrátě míče mezi ezi prvními, kteří soupeře ře napadali. Organizoval al útočnou fázi,“ doplňuje ještě žurnalista Götz.

Dannyho parády, dříč Rotaň a hvězdný Altintop. Podívejte se, co umí posily Slavie
Video se připravuje ...

Limity? Určitě už není tak dynamický a rychlý. „Rychlostně už to není jako dřív, ale když má balon u nohy, dokáže si ho chytře pokrýt a rozdat ho. Zakončení to samé. Hodně klukům ve Slavii pomůže a věřím, že i oni pomohou jemu,“ míní Morávek. „Už není nejrychlejší. Naběhal sice hodně kilometrů, ale sprinterské souboje vyhrával zřídkakdy. V uplynulé sezoně nebyl tak konstantní ve svých výkonech,“ upozorňuje Götz.

Závěr bundesligového ročníku mu však sedl náramně, v hektické řeži o záchranu se projevil jako lídr. „Před posledními čtyřmi duely v sezoně tým probral. Před zápasem proti Hamburku měl v kabině emocionální řeč a pak dvěma góly přispěl k výhře 4:0. Poté Augsburg remizoval s Mönchengladbachem, Dortmundem a Hoffenheimem, a tak se zachránil. V této fázi Halil vyčníval,“ přibližuje Götz význam otce tří dětí pro Augsburg. Tím vším může být Slavii prospěšný.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud