Jan Podroužek
13. srpna 2017 • 13:11

Levý bek vyřešený. Čerstvý slávista Sobol proti Jihlavě ovládl statistiky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dá se rychle říct, že je škoda, že ve smlouvě o hostování nemá opci. Tohle totiž může být fakt trefa. Teprve v pondělí se připojil k týmu a už v pátek šel do zápasu. Levý bek Eduard Sobol, který posílil Slavii jako host ze Šachtaru Doněck, byl podle hodnocení Instat Indexu, tedy podle kritéria, které zobecňuje hráčův přínos pro tým, nejlepším slávistou proti Jihlavě. Post levého beka je asi vyřešený.



Zhusta posilovali zálohu a jinde chyběl šmrnc. Ukázala to zejména odveta třetího předkola Ligy mistrů v Borisově, kde byla aktivita Michala Frydrycha a Jana Bořila na becích domácím BATE důkladně potlačena. Nový příslib může být v Eduardu Sobolovi.

Posila ze Šachtaru Doněck povýšila levou stranu obrany. „Odehrál výborné utkání,“ pochválil ho kouč Jaroslav Šilhavý.

Možná to nevypadalo tak okatě jako třeba výkon hvězdného záložníka Dannyho. Ten měl pořád míč na noze, tancoval s ním hbitě kolem hráčů Jihlavy, dal gól. Ale podle hodnocení Instat Indexu byl nejlepší jeho nový parťák, jenž válel na stejné lajně jako Portugalec.

22letý Ukrajinec hrál s velkým přehledem, suverénně a vůbec nikdo by nepostřehl, že se Slavií prožívá svůj úplně první start. „Edis zahrál velmi dobrý zápas na to, že s námi hrál poprvé. Mám z něj opravdu dobrý dojem,“ pochválil ho trenér Šilhavý.

Je asi jasné, proč se kouč „sešívaných“ nerozpakoval, a Sobola rovnou hodil bez velkého rozjímání do zápasu. O mladém Ukrajinci šly z jeho rodné země dobré zprávy, dobré hodnocení. A při vší úctě k jihlavskému výběru, byla to dobrá příležitost, jak se rozehrát vedle nových kolegů.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Jihlava 2:0. Za 20 minut rozhodnuto, góly dali Hušbauer a Danny
Video se připravuje ...

Hned po Sobolově prvním vystoupení lze říct, že Slavia si na levém beku našla okamžitou posilu. Tím pádem se konkurenční těžiště přesunuje hlavně vpravo, kde budou o místo bojovat Jan Bořil a Michal Frydrych. „Reagujeme, že zápasů bude hodně a snažíme se dobře doplnit. Samozřejmě s tím souvisí přetlak v kabině, je tam možná i trošku nervozita, ale konkurence nás posouvá dopředu,“ opakuje dokola Šilhavý.

Za Sobolem čekají Dušan Švento a Per-Egil Flo, ovšem Ukrajincův páteční výkon mu oproti dvěma starším spoluhráčům dává velkou výhodu. Statistiky to říkají úplně jasně. Měl 85procentní úspěšnost přihrávek, vyhrál 89 procent všech soubojů, celkem pětkrát se pokusil o driblink, tedy o obejití více než jednoho protihráče, a vždycky mu to vyšlo.

To jsou famózní čísla. Pro srovnání, druhý nejlepší v osobních soubojích byl Jakub Jugas s úspěšností 67 procent. Jde sice jen o první zápas, navíc proti mužstvu, které nejspíš čeká těžký boj o záchranu, ale v Sobolovi tkví obrovský příslib.

Slavia - Jihlava: Po Škodově souboji se Zoubelem kopal Hušbauer penaltu a Slavia vede 1:0
Video se připravuje ...

Slavia - Jihlava: Krásná akce! Škodovu střelu dorazil Danny a je to 2:0
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud