Jan Malý
17. září 2017 • 11:07

Spasitel Rosický vs. lídr Hušbauer! Koho si budou v derby víc hlídat?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maradonovská desítka, kterou mají oba na zádech, jim padne. Vystihuje jejich šikovnost a význam pro tým. Ostatní na ně spoléhají. Slávista Josef Hušbauer a sparťan Tomáš Rosický budou vymýšlet, jak v dnešním žhavém derby (18:00, vysílá iSport.cz) vypéct obranu soupeře. Komu se to povede lépe, může přiblížit úspěch pro svůj klub.



Vůči slávistickému špílmachrovi Josefu Hušbauerovi je to až kruté porovnání. V napěchovaném kádru červenobílých má výsadní pozici, neoddiskutovatelně patří do obvyklé základní sestavy, má slušnou formu, po přestupu od hlavního rivala z Letné už přesvědčil velkou většinu fanoušků. Je lídrem, tvůrcem hry, osobností, která může derby rozhodnout. Jenže na straně Sparty ztělesňuje tyto vlastnosti Tomáš Rosický .

„Oba jsou důležití, ale při vší úctě k Pepovi, Rosa je jenom jeden,“ pustil se do nevděčného srovnání obou desítek pražských „S“ bývalý šikovný záložník Slavie Jaroslav Černý. „Rosa je pro Spartu mnohem důležitější než Pepa pro Slavii,“ přitakal Martin Frýdek starší, někdejší tvořivý záložník Letenských.

Určitě to neznamená, že by Hušbauer nehrál dobře. Naopak. „Myslím, že po prvních kolech je nejlepším hráčem Slavie. Většina akcí pochází od něj, je pro ně hlavním článkem,“ varoval v rozhovoru pro klubovou televizi svůj tým sparťanský útočník Václav Kadlec.

Jenže ladnost a suverenitu jako Rosický nemá v české lize nikdo další. „Když ho vidíte na hřišti, jak vede balon a má hlavu zvednutou… Pokud vezmu vytváření šancí, myšlenku, schopnost vzít na sebe zodpovědnost, tak je Rosa jasně nahoře,“ velebil ho Frýdek.

RENTGEN: Co může předvést Rosický v derby? Genialitu i nedostatky v bránění
Video se připravuje ...

„Když je na hřišti, i ostatní kluci hrají lépe a víc si věří,“ přidal k Rosickému další postřeh Černý. „Oba jsou kreativní fotbalisti, chtějí hrát fotbal, vymýšlejí kolmice, snaží se hrát dopředu a dávat finální přihrávky. Tomáš je ale přeci jen fotbalovější, drzejší, rychlejší než Pepa,“ doplnil Černý.

Rosický má ve Spartě auru spasitele. Osobnosti, která vyvede sparťanský tým z rozpačitých časů a pomůže utvářet radostnou budoucnost. Upínání se k bývalému hráči Dortmundu a Arsenalu je věčné téma. Například před loňským podzimním derby tehdejší sparťanský trenér Zdeněk Ščasný opíral svou taktiku o Rosického, jenže ten na poslední chvíli vypadl. „Bylo to složité, celý týden jsme se připravovali na to, že bude hrát,“ přiznal po prohře 0:2 Ščasný.

Nyní by měl sparťan s desítkou na zádech poprvé od svého návratu do české ligy do bitvy se Slavií zasáhnout. A jistě se dočká veliké pozornosti soupeřů. „Můj názor je, že Jarda Šilhavý na něj někoho nasadí, aby mu nedal ani metr,“ předpověděl Frýdek. „Naopak si myslím, že Sparta nebude hrát na Hušbauera nějakou těsnější obranu,“ připojil domněnku o lídrovi na druhé straně.

Derby Slavia - Sparta sledujte ŽIVĚ v přímém přenosu na iSport.cz ZDE »

První letošní derby sledujte na iSport.cz!Foto Koláž iSport.cz

Hušbauer možná není na první pohled tak výraznou personou jako Rosický, ovšem vliv na hru Slavie má značný. „Pepa je hrozně chytrý, umí si najít dobrý prostor. Ví, kdy má přihrát, kdy přidržet balon,“ charakterizoval ho Kadlec. A pozor na jeho střelecké schopnosti, vždyť v sezoně 2013/2014 byl z pozice záložníka s osmnácti góly králem ligových kanonýrů. „Klobouk dolů,“ uznale pokýval hlavou Frýdek.

Svou pozici v červenobílém klubu si musel vydobýt. Když v prosinci 2015 ohlásil svůj přestup od největšího rivala do Edenu, reakce byly rozporuplné. Ve Slavii se rozehříval pozvolněji, jenže v minulé sezoně už patřil k jasným tahounům na cestě za mistrovským pohárem. A i když po ní dorazili do Slavie slavní cizinci s úspěšným životopisem, šéf klubu Jaroslav Tvrdík prohlásil, že bude dál patřit k ose týmu.

Hušbauer důvěru nezklamal, válí i v nové sezoně. Fanoušci ho chválí. „Asi jsem si o to řekl výkony. Snažím se, bojuju, nechávám na hřišti všechno. Vyhráli jsme titul, tak snad jsem se trochu odvděčil, i když vím, že se mezi fanoušky pořád najdou tací, kteří mě nebudou mít rádi nikdy,“ prohlásil Hušbauer nyní před derby v rozhovoru pro MF Dnes. Dnes může získat další plusové body.

Statistiky před derby: Slavia drží míč a střílí, Sparta využívá pravé křídlo
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud