28. srpna 2012 • 15:01

Časový tunel: Bohemians 1905 slaví třicet let starý titul on-line

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci fotbalového týmu Bohemians 1905 se vrací o třicet let zpět a dosud jedinou mistrovskou sezonu v historii svého klubu prožívají on-line. Byly spuštěny internetové stránky www.cestazatitulem.cz, které budou ve virtuální realitě mapovat sezonu 1982/1983.



 

Navzdory tehdejší neexistenci internetu jsou stránky striktně on-line. Projekt se jmenuje Cesta za titulem a už dnes od sedmnácti hodin se na stránkách objeví on-line přenos ze zápasu Bohemians ČKD Praha v Chebu proti tamní Rudé hvězdě. „Fanoušci Bohemians v posledních letech nezažívají nejlepší časy. Nebylo to ale vždy tak složité. V těchto dnech je to třicet let, co se zelenobílí rozjeli za svým jediným vítězstvím v první lize. Fanoušci klubu při té příležitosti spouští projekt Cesta za titulem, který má slavnou historii Bohemians připomenout,“ uvedl Vojtěch Man, mluvčí skupiny autorů.

Každý zápas, každé pohárové utkání, ohlasy, očekávání i aktuality vítězné doby sleduje návštěvník, jako by to bylo v přítomném čase. Během sezony bude web přinášet i rozhovory s hrdiny mistrovské sezony s odstupem třiceti let. V zimní přestávce budou vysílány rozhovory s mistry ligy v kompletním videozáznamu.

Projekt se na svých stránkách snaží vyvolat dojem, že se čtenář propadl do světa před třiceti lety.

Tým autorů, příznivců Bohemians, posbíral velké množství dobových materiálů a vytvořil virtuální realitu, v které kromě informací o dění kolem Bohemians nechybí ani zprávy z tehdejšího Československa, například ze žní nebo o sovětských kosmonautech pracují na kosmické lodi Saljut 7.

Bohemians 1905 v utkání s italskou Parmou Bohemians 1905 v utkání s italskou ParmouFoto Pavel Mazáč SPORT

„Hlavní snahou zůstává přenést se do minulosti, navodit v návštěvníkovi našich stránek pocit, že opravdu prožívá raná osmdesátá léta. Právě svou atmosférou může být web zajímavý a vtipný nejen pro fanoušky Bohemky,“ říká Man.

Autoři vysvětlili i logický problém, jak je možné, že v srpnu 1982 „funguje“ internet.

„Centrální výpočetní středisko při ČSAV rozhodlo přenést laboratorní neveřejné testy co nejdříve do reálného světa a prvním pilotním projektem ve veřejném sektoru pro představení nových technologiích se stal právě náš fotbalový klub,“ píše se na stránkách www.cestazatitulem.cz.

Projekt je věnován památce významných historiků Bohemians Miroslavu Bičíkovi, Jiřímu Steinbrochovi, Lukáši Přibylovi a dalším, kteří se nedočkali jeho spuštění.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud