18. listopadu 2014 • 10:50

Plašil proti Islandu dohnal legendy. A chválili ho Vrba, Rosický i Vízek

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v 90. minutě utkání s Islandem střídal kapitán Tomáš Rosický, předal pásku Jaroslavu Plašilovi, který ji okamžitě odnesl brankáři Petru Čechovi. Ten ji ovšem odmítl. Dlouhovlasý záložník si ji tedy ponechal a dovedl mužstvo k vítěznému konci. „Měl ji mít Čechino (Čech),“ bránil se Plašil po utkání označení kapitán. „Tím opravdovým je navíc přece Rosa (Rosický),“ smál se.



Má na kontě 91 reprezentačních startů, proti Islandu vyrovnal legendy Jana Kollera a Pavla Nedvěda . Před ním stojí jen čtveřice Karel Poborský , Petr Čech , Tomáš Rosický a Milan Baroš . Přesto nezaujímá záložník Jaroslav Plašil v mysli fanoušků takový historický stupínek, jaký si zaslouží. Vydařeným návratem do základní sestavy, kdy nahradil zraněného Lukáše Váchu , však dokázal, že je hráčem, který má mužstvu pořád co dát.

Výraznou měrou se přičinil o vítězný gól, kdy si jeho zpětnou přihrávku srazil na vlastní bránu Jón Bödvarsson. „Centroval jsem to pod sebe, obránce míč tečoval a po dotyku gólmana skončil v bráně. Já to ani pořádně neviděl, byl jsem už za lajnou,“ popsal situaci. Na označení hrdina neslyšel. „Vůbec ne,“ smál se. „Zasloužili jsme se o to všichni a je dobře, že nám to takhle vyšlo,“ přivítal důležitou výhru. O svém vydařeném výkonu mluvit moc nechtěl.

Rosický: Neremcá, takových hráčů si vážíte

Činili tak za něj jiní. „Jsem moc rád, že je zpátky,“ neskrýval kapitán Tomáš Rosický. „Pro mě je u nás strašně nedoceněný hráč,“ upozornil, že fanoušci ho nechovali v největší oblibě. „Vždycky jsem s ním velmi rád hrál, je to skvělý týmový hráč. Ať už dostane jakýkoliv úkol, splní ho bez jakýchkoliv keců. Pro mě prototyp týmového hráče. Neremcá. Takových spoluhráčů si vážíte,“ dodal Rosický.

Reprezentanti po Islandu: Zasloužili jsme si vyhrát
Video se připravuje ...

Trenér Pavel Vrba hledal náhradu za zraněného Lukáše Váchu a bez většího otálení sáhl po středopolaři francouzského Girondins Bordeaux. „S výkonem Plašila a také Pudila, jenž nahradil Limberského , jsem maximálně spokojen,“ řekl po zápase. „Zrovna oni dlouho nedostali prostor, protože měli buď zdravotní problémy, nebo jsem věřil někomu jinému,“ ocenil přínos hráčů, kteří nastoupili v jeho výběru poprvé v základní sestavě.

Našel přesně typy, které potřeboval. „Zahráli velice dobře, což ukazuje, že máme kde brát a nemusíme spoléhat jen na deset jedenáct hráčů. Když někdo vypadne, nehážeme se sestavou na třech místech, ale měníme post za post. Bylo by nefér to dělat jinak, když máme posty zdvojené,“ odhalil Vrba svůj záměr, do nějž Plašil přesně zapadl. „Technicky to byl nejlepší zápas pod trenérem Vrbou. Hodně tomu pomohl i Jarda Plašil,“ připojil Rosický.

Kam ho postavíte, tam to odehraje, neuniklo Vízkovi

Tah s Plašilem se líbil i internacionálovi Ladislavu Vízkovi, bronzovému medailistovi z EURO 1980. „Vždycky jsem říkal, že je to fotbalista,“ zdůrazňoval. „Kam ho postavíte, tam to odehraje,“ vypíchl jeho univerzálnost. „Nastoupil místo Váchy, ale podle mého je fotbalovější, protože umí i dopředu. To prokazuje už léta, i když na něj byli fanoušci trošku alergičtí,“ neuniklo mu. „Tvrdím, že je to hráč do základu,“ nabídl ho Vízek trenéru Vrbovi do jedenáctky vyvolených natrvalo.

Fanouškům patřilo velké díky.
Fanouškům patřilo velké díky.

Mistrovství Evropy se v roce 2016 koná ve Francii, kde žije Plašil od šestnácti let a stala se jeho druhým domovem. Ideální důvod snažit se, aby na EURO český výběr nechyběl. „To je ještě daleko. Bavit se o šampionátu nemá vůbec cenu, zatím jsou to jenom čtyři zápasy,“ zdráhal se Plašil dívat tak dopředu. „Bude to dlouhá cesta, ale máme to dobře rozjeté,“ řekl pouze.

K vítězství nad Islandem přispěl výraznou měrou a potvrdil, že je hráčem, který může být Vrbově týmu hodně prospěšný. Jeho návrat do základní sestavy, kde se objevil naposledy před třinácti měsíci proti Bulharsku v kvalifi kaci MS 2014, se náramně vydařil.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud