Karel Häring
19. srpna 2014 • 14:05

Odpustí Koubkovi? Fanoušci Plzně nezapomněli 13 let starou potupu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takových porážek jako tehdy koncem července 2001 zažil Miroslav Koubek ve své trenérské kariéře určitě víc. Jenže teď se mu události z druholigového utkání v Kolíně (1:3) vrátily jako klacky, které v pohádce Mrazík popadaly na hlavy loupežníkům.



Ačkoliv v premiéře oslavil vysoké vítězství nad Hradcem Králové, musel trenér Miroslav Koubek odpovídat i na otázky týkající se negativních pokřiků části fanoušků Viktorie.

„Vůbec bych nevěřil, že situace zpřed třinácti let by se mohla v současnosti odrazit na vztahu mém a plzeňských příznivců,“ prohlásil v neděli večer Koubek.

Co se tehdy vlastně stalo? Plzeň v sezoně 2000/2001 sestoupila pod jeho vedením do druhé ligy, nicméně ke změně na trenérské pozici nedošlo. Úvodní duel následující sezony odehrála Viktoria v Kolíně, jenže start cesty k co nejrychlejšímu návratu skončil porážkou 1:3 na hřišti nováčka.

Kompletní sestřih: Plzeň - Hradec Králové 4:0
Video se připravuje ...

Po utkání si parta nespokojených fanoušků chtěla promluvit s trenérem. Ovšem ten prý neměl na diskuse náladu a k debatě nedošlo.

„Já tam tenkrát nebyl, ale měl tehdy prohlásit něco ve stylu, že pár křiklounů na tribuně nerozhoduje o trenérovi,“ říká Roman Bakala, zástupce fanouškovské skupiny P-FANS, který cestuje na venkovní zápasy od konce 80. let minulého století.

Část z těch, kteří tehdy vyrazili za Plzní do Kolína, chodí do Doosan Areny pořád. Ne do sektoru za brankou, jejich místo je nalevo od kotle (z pohledu za brankou), kde visí transparent Brána borců - na místě původního sektoru pro nejvěrnější příznivce.

Jenomže od nich pokřik „Koubek ven“ nešel, ten se nesl od skupinky fanoušků z kotle, kterým podle znalců plzeňského prostředí spíš vadí nedávné angažmá současného kouče Viktorie na Slavii, k níž cítí plzeňští fans velkou rivalitu.

Ti během duelu s Hradcem Králové (4:0) vyvěsili postupně během první půle čtyři velká chorea, na nichž vyjadřovali nesouhlas s rozhodnutím vedení, které minulé pondělí odvolalo Dušana Uhrina mladšího.

Miroslav Koubek během svého prvního angažmá v Plzni
Miroslav Koubek během svého prvního angažmá v Plzni

Nejprve roztáhli černou fólii a pod ní drželi nápis: „Koncepce na sedm měsíců?! Vítejte zpět 90. léta.“ Vzápětí se objevil transparent adresovaný přímo trenérovi: „Jako před 13 lety. Ven.“

Poté si kotel rýpnul do generálního manažera Adolfa Šádka (Odvolávám, co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil) v narážce na jeho vyjádření podpory Uhrinovi, která se po osmi dnech změnila ve vyhazov.

A na závěr další vzkaz v narážce na časté výměny trenérů ve Slavii či v minulosti ve Spartě. „Politiku pražských ,S‘ si strčte do..........“ (s vyobrazením zadnice)

Koubek nabízí těm, kteří s jeho angažováním nesouhlasí, že si to společně vyříkají u piva. Vedení klubu plánuje setkání s fanoušky, a to buď na příští týden, nebo až v průběhu reprezentační přestávky.

Koubek se stal novým trenérem Plzně, premiéru měl proti nováčkovi z Hradce KrálovéFoto Michal Beránek (Sport)

Podle Bakaly však není jisté, že taková iniciativa postoj některých příznivců výrazně změní. „Otázka je, jestli si to ti, kterých se to týká, budou chtít vyříkat,“ říká Bakala. Sám nedokáže odhadnout, zda současná nejednota zmizí v případě úspěšnější výsledkové série.

„Otázka je, jak se k tomu postaví jednotlivé skupiny fanoušků. Část z nich ho nikdy nepřijme, ale už teď jsou i takoví, kterým Koubek nevadí,“ dodává s tím, že sám preferuje variantu s vyjádřením podpory odvolanému Dušanu Uhrinovi mladšímu spíše než skandování proti jeho nástupci. Podle Bakaly zazní jméno bývalého kouče i během následujících střetnutí.

Jak to opravdu bude dál, naznačí už druhé utkání pod novým koučem. A bude hodně pikantní. Plzeň míří do Edenu.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud