10. listopadu 2014 • 12:29

Hart se ukopl, ale gól neuznali. Jaké pravidlo ho zachránilo?

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Nic takového jsem ještě neviděl, říká bývalý anglický reprezentant Gary Lineker. Bizarní situace se odehrála v sobotním utkání Premier League mezi QPR a Manchesterem City (2:2). Brankář Joe Hart se ukopl a „daroval“ soupeři branku. Sudí Mike Dean ji ovšem neuznal. I když je to divné, šlo o správné rozhodnutí.



Z Hartova zpackaného volného kopu profitoval útočník QPR Charlie Austin, jenže oslavu vstřelené branky přerušil rozhodčí. Anglický brankář se při zahrání volného kopu dotkl balonu dvakrát, a to pravidla nedovolují.

„Hráč, který provedl výkop, se nesmí dotknout míče podruhé, dokud se míče nedotkl jiný hráč,“ káže fotbalový zákon.

Brankář Manchesteru City Joe Hart se ukopl, ale gól QPR nebyl uznán kvůli pravidlo dvou doteků.
Video se připravuje ...

Domácí fotbalisté Queens Parku Rangers se tedy nervovali úplně zbytečně. „To pravidlo o dvojím doteku znám. A já se balonu evidentně dotkl dvakrát. Je to chyba, ale pravidla jsou pravidla,“ uvedl brankář City. V podobném duchu vysvětloval „dvojí dotek“ i samotnému střelci Austinovi, který dlouho nechápavě kroutil hlavou.

Protože balon po prvním Hartově doteku navíc neopustil pokutové území, volný kop se musel opakovat. Naštvaní hráči QPR marně vyžadovali alespoň nepřímý kop.

Přímý nebo nepřímý volný kop prováděný bránícím družstvem: míč je ve hře, jestliže byl kopnut a po provedení kopu opustil pokutové území do hrací plochy.Foto fotbal.cz

„Při provádění volného kopu bránící stranou z vlastního pokutového území musí míč opustit toto území, aniž se ho kterýkoli hráč předtím dotkne, aby byl správně ve hře. Nedostane-li se při provedení volného kopu z vlastního pokutového území míč správně do hry, nechá rozhodčí volný kop opakovat,“ píše se v pravidlech.

Útočník QPR Austin měl tu smůlu, že chvíli předtím mu rozhodčí neuznal branku ani kvůli ofsajdovému postavení. Trefil se až napotřetí v 21. minutě. QPR nakonec remizoval s Manchesterem City 2:2.

VIDEO: Joe Hart vysvětluje Austinovi pravidlo

CELÝ SESTŘIH Premier League: Queens Park Rangers - Manchester City 2:2
Video se připravuje ...

Bojovník Yaya Touré v dresu Manchesteru City při utkání s QPR v Premier League.
Bojovník Yaya Touré v dresu Manchesteru City při utkání s QPR v Premier League.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud