Jan Malý
19. prosince 2015 • 13:00

Mladík neuměl česky, poslal asociaci video a teď září v reprezentaci

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kultovním anglickém klubu Millwallu vyrůstá českému fotbalu talent se zajímavým potenciálem a ještě pozoruhodnějším příběhem. Když Krise Twardeka pohltila před pár lety myšlenka, že by chtěl reprezentovat Česko, zemi svého otce, neuměl česky prakticky ani slovo. Nyní už přes dva roky patří do českých mládežnických reprezentací, houževnatě zápolí s jazykem a usilovně se snaží prorazit vzhůru.



O svou první pozvánku do české reprezentace se nyní osmnáctiletý Kris Twardek přihlásil opravdu svérázně. Před více než dvěma lety poslal na fotbalovou asociaci své video, následně byl pozván na testy a vzápětí jej vzali trenéři do výběru sedmnáctiletých na kvalifikaci proti Izraeli.

Touha po obléknutí českého dresu v něm vzklíčila už ale dřív. „Když mi bylo devět let, navštívil jsem Česko v době, kdy právě probíhalo mistrovství světa v roce 2006. Když jsem v Česku byl a viděl tam vášeň a zápal pro fotbal, inspirovalo mě to a chtěl jsem se stát profesionálním fotbalistou. Teď je pro mě ctí, že jsem součástí českých mládežnických reprezentací,“ zavzpomínal Twardek, jenž obsadil v žebříčku současných českých talentů v deníku Sport 26. místo.

Narodil se v Kanadě, kam jeho otec Jiří, který pochází z Bohumína, v roce 1989 odešel. Krisova matka je Kanaďanka a u nich doma se mluvilo anglicky. S fotbalem začínal pochopitelně v Kanadě, do Anglie přicházel v létě 2013, letos v dubnu podepsal v Millwallu svou první profesionální smlouvu.

Je útočník, vyzařuje z něj obrovská chuť. „Můžu trénovat čtyři hodiny každý den, vše opakovat denně po celý rok a stále budu fotbal milovat,“ prohlásil Twardek před časem pro list Ottawa Citizen.

„Charakterově je to absolutně čistý kluk. Je komunikativní, velmi dobře vychovaný, v hlavě to má srovnané,“ charakterizoval Twardeka mládežnický trenér Pavel Hoftych, jenž je asistentem Pavla Malury u reprezentačního výběru do devatenácti let, kam Twardek nyní patří.

Předtím si připsal starty za týmy sedmnáctiletých a osmnáctiletých, dohromady ve všech kategoriích zatím zasáhl v českém dresu do šestnácti utkání a dal jeden gól.

„Na tréninku bylo vidět, že je zvyklý pracovat trochu jinak než u nás, už trénoval i s áčkem Millwallu. Dbal na každý detail, bylo vidět, že mu záleží na každém doteku s balonem, všechno dělá s obrovským zápalem,“ přidal o něm Hoftych další poznatky. Češtinu piluje Twardek s vervou už tři roky, dělá pokroky, ale plynule ještě moc mluvit nedokáže.

V komunikaci ale problémy nemá, trenéři v mládežnické reprezentaci dokonce plánovali, že povedou jeden sraz v angličtině, ale Twardek na něm kvůli zranění chyběl. Občas může dojít spíš k neporozumění na hřišti.

„Je vedený k jinému způsobu hry, takže nastaly situace, které mohl řešit přihrávkou lépe postavenému hráči nebo třeba jednoduchou narážečkou, ale on to rval sám přes dva. Někdy mu to vyšlo, někdy ne, tam jsem trochu cítil, že naši kluci to brali trochu sobecky. Ale my jsme jim pak vysvětlovali, že je to kvůli jinému způsobu výchovy, že to od něj není tak, že nechce přihrát,“ popsal Hoftych.

Na podzim laboroval se zraněním, po něm se připojil k rezervě Millwallu. A čeká na šanci v áčku tradičního klubu, které momentálně hraje třetí nejvyšší soutěž v Anglii. Jak blízko je jeho debut za první tým? „Věřím, že se to může stát kdykoliv,“ prohlásil Twardek.

„Potenciál v něm je, bude záležet na jeho cestě. Pokud v horizontu letošní sezony začne hrát za Millwall třetí ligu, tak cestu třeba do druhé anglické ligy bude mít otevřenější než třeba čeští kluci na jeho úrovni, protože je v tom prostředí,“ řekl k jeho blízké budoucnosti Hoftych.

Obrovské zaujetí a snaha mu v kombinaci s růstem ve vyspělém anglickém prostředí dávají nadějnou perspektivu. A českému fotbalu taky.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud