24. července 2013 • 20:45

Geniální tah Guardioly! Vysunul Lahma a vyzrál na Barcelonu

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Měnit součástky v dobře šlapající mašině, která v minulé sezoně válcovala úplně všechno? Pro Pepa Guardiolu žádný problém. V Bayernu překopává herní systém, mění pozice hráčů. Například Philippa Lahma přesunul z kraje obrany do záložní řady. Úspěšnému kouči tento záměr vyšel dokonale. V přípravě proti Barceloně právě německý kapitán otevřel skóre, když si naběhl na centr Ribéryho a hlavou překonal gólmana Pinta.



Už přípravné zápasy naznačují, že Guardiola v Bayernu rozhodně nebude kopírovat styl předchůdce Juppa Heynckese, který s mnichovským gigantem vyhrál v minulé sezoně tři trofeje. Rozestavení 4-2-3-1 přetvořil na svůj oblíbený 4-3-3, zamíchal i s pozicemi jednotlivých hráčů.

Proti Barceloně jeho taktika fungovala dokonale. Místo osvědčeného hrotu Mandžukiče motalo hlavy katalánských obránců v prvním poločase trio Robben, Müller, Ribéry, trenér nachystal i další změny.

Guardiola například vymyslel novou roli pro Philippa Lahma. Kapitán Bayernu odjakživa pendloval na krajích obrany, na tomhle postu patřil k nejlepším na světě. Španělský kouč ale ještě víc hodlá využít jeho ofenzivních schopností a vysunul ho o úroveň výš, na pravý kraj zálohy.

Poměrně nečekaný tah Guardiolovi proti svému bývalému zaměstnavateli vyšel skvěle. Lahm vstřelil úvodní branku utkání, pro sebe navíc unikátním způsobem.

Po čtvrt hodině hry si seběhl na milimetrový centr Ribéryho, zády k brance přeskočil barcelonského stopera a protlačil míč do sítě. Malý, jen 170 centimetrů vysoký štírek si asi těžko vzpomene, kdy dal podobný gól naposledy.

Zajímavé je, že při brankové akci byl Lahm nejvýš postaveným hráčem Bayernu, ač by měl plnit spíš roli krajního hráče. Jak je to možné? Právě v tom tkví Guardiolův rukopis.

V jeho systému neexistuje dopředu daná, zafixovaná pozice jednotlivce. Zejména ofenzivní hráči neustále rotují, pohybem a krátkými přihrávkami hledají volné prostory v soupeřových obranách.

Taktiku, se kterou úspěšný kouč získával tituly pro Barcelonu, teď vrývá pod kůži svým svěřencům v Bayernu. Jeho styl teď pocítily bývalé "ovečky", které proti německému šampionovi v silně omlazené sestavě neměly nárok a prohrály 0:2.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Philipp Lahm (uprostřed) slaví se spoluhráči z Bayernu úvodní gól do sítě Barcelony
Philipp Lahm (uprostřed) slaví se spoluhráči z Bayernu úvodní gól do sítě Barcelony

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud