30. června 2011 • 17:05

Slávista "Strašák" je stíhán kvůli světlici

Autor: mip
Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Pyro není zločin!“ volají fanoušci. Jenže policie si použití pyrotechniky vykládá jinak, a tak několik diváků vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví za odpálení světlic na dubnovém derby Sparta–Slavia. Lídr slávistické severní tribuny Lukáš Vala alias Strašák byl na výslechu včera. Maximální trest je dva roky odnětí svobody.



„Nepochopil jsem to. Ve většině případů to nebylo trestané ani pokutou, a najednou mi přijde obvinění,“ kroutí hlavou Vala. „Přišlo to víc fanouškům, pokud vím, sedmi slávistům a asi třem sparťanům.“



Je s podivem, že k takové akci policie sáhla konkrétně po pražském derby, ačkoli světlice se na stadionech objevují pravidelně. Fanoušci jsou vyšetřováni pro podezření ze spáchání výtržnictví, tedy trestného činu, za který hrozí maximálně odnětí svobody po dobu dvou let.

Lukáš Vala je stíhán policiíFoto Michal Beránek (Sport)
„Nebyl jsem trestaný, nemám záznam v rejstříku trestů... Hrozila by mi maximálně podmínka, nebo, což by mě mrzelo víc, zákaz vstupu na sportovní akce,“ odhaduje Vala nejhorší variantu.

Existuje totiž ještě ta, že státní zástupce případ jako trestný čin nevyhodnotí a před soud provinilce nepošle. S tím mluvčí slávistických fans počítá.

„Kdybyste viděl, jak jsem to odpálil – stál jsem na plotě nad všemi, zapálil jsem to, a když to dohořelo, půl minuty jsem to ještě tě držel, aby to vychladlo, a položil jsem to na betonovou římsu mimo lidi,“ popisuje charakter svého provinění. To včera viděl při výslechu na videozáznamu a policii se přiznal.

Důvody pro trestní stíhání zpochybňuje i Valův právník Stanislav Servus. „Lze označit pouhé zapálení a mávání bengálským ohněm, činnost, která je v celé řadě evropských zemí zcela normální a naopak řadou lidí je považována za nedílnou součást fotbalových utkání, za hrubé narušování průběhu sportovního utkání? Je zde opravdu takový stupeň společenské nebezpečnosti, který odůvodňuje trestní stíhání?“ ptá se advokát.

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud