1. června 2013 • 04:00

Státní dotace pro český fotbal: Podívejte se, kolik kluby dostaly!

Autor: iSport.cz, sh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loňská novelizace zákona o loteriích a jiných podobných hrách znemožnila hazardním společnostem, aby peníze z povinných odvodů na veřejně prospěšné účely posílaly tam, kam se jim samotným zlíbí. Peníze ze sázek a herních terminálů teď plynou do městských rozpočtů a částečně i do státní kasy. Z ní získal za rok 2012 český fotbal přes 147 milionů. „Jsou určeny pro kluky v trenkách,“ vysvětloval jejich určení ministr financí Miroslav Kalousek. Komu je výkonný výbor FAČR přidělil? Podívejte se sami.



Změna zákona ukončila rozšířenou praxi, při které peníze, které měly sloužit k rozvoji veřejného blaha, hazardní společnosti pumpovaly buď do organizací, nad kterými měly samy kontrolu nebo třeba do akciových společností profesionálních fotbalových klubů. Často jako náhodou navíc zrovna do těch klubů, se kterými měly uzavřeny reklamní smlouvy.

Nový systém tyto podivné praktiky ukončil, peníze však nyní do fotbalu tečou skrze zatuchlé struktury FAČR a není tedy o moc více transparentní.

Do systému rozdělování státních financí do fotbalu by rád lépe viděl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Sám fotbal aktivně hrával a kvůli posledním aférám v české kopané považuje situaci za alarmující.


„Enormně mě zarazila situace, kdy pár klubů si dovolilo podpořit v pátek Markétu Haindlovou a v sobotu skočily tak, že čtyři kluby vyfasují 10 červených karet a některé dohrávaly  v osmi.  Před zápasem se vymění rozhodčí a i soupeři potvrzují, že něco takového nezažili," zlobí se první místopředseda ODS.

Stát podle něj dává do fotbalu okolo 260 milionů z daní občanů. Kuba považuje za důležité, aby stát věděl, jakým způsobem jsou finance rozdělovány. "Podle mého je nedůležitější, aby státní peníze dotekly tam, kam patří. Tedy k mládeži. Když by tomu tak nebylo, umím si přestavit, že by se měl nastavit jiný model přidělování," říká Kuba.

"Do českého fotbalu směřují stovky milionů a informace, co se v něm děje, jsou pro nás velmi alarmující. Finance z veřejných prostředků se mají kontrolovat. O tom jsem naprosto přesvědčen," dodává Kuba.

Dotace pro vybrané týmy Gambrinus ligy
Slavia Praha – 6 350 000  
Dukla Praha – 6 150 000  
Jablonec – 2 150 000  
Viktoria Plzeň – 2 000 000
Pražský fotbalový svaz – 3 759 000

Rozhovor s ministrem Martinem Kubou čtěte v sobotním Sportu!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud