27. prosince 2014 • 14:40

Berger měl dilema, ale nakonec hrál za Slavii. Byla silnější, žertoval

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Během profesionální kariéry si bývalý reprezentant Patrik Berger zahrál mimo jiné za Spartu i Slavii. S kariérou se pak loučil na Letné. Když si ale šel zahrát vánoční turnaj internacionálů, oblékl na sebe opět sešívaný dres rivala z Edenu. „Nechal jsem si poslat soupisky, abych věděl, kdo je silnější, a k těm jsem se potom připojil. To si samozřejmě dělám srandu,“ žertoval Berger.



Ten si dobře uvědomuje, jak citlivé téma je pro fanoušky rivalita pražských „S“. On ale právě kvůli působení v obou týmech není úplný klubista.

„Jsou tu kluci, kteří celou kariéru hrávali jen ve Slavii nebo ve Spartě. Já jsem odmalička zažil krásná léta ve Spartě, pak čtyři roky ve Slavii. Díky tomu jsem se dostal tam, kam jsem se dostal. Hrál jsem v obou klubech s fantastickými spoluhráči,“ pochvaloval si působení v barvách obou slavných klubů.

Nakonec ale u něj dostala přednost Slavia. „Mám to tak půl na půl. Asi trošku víc držím palce Spartě, ale je mi jedno, který dres mám na sobě,“ usmál se Berger a ukázal na svůj červenobílý trikot. Takové výroky ovšem fanouškům obou „S“ těžko vysvětlíte… I Bergerův syn Patrik drží palce Spartě.

Proto Berger připojil i další důvod, proč si nakonec vybral klub z Edenu. „Na Slavii se každý Štědrý den dopoledne scházíme zahrát si fotbal. Hrozně let jsem byl pryč, naposledy když jsem byl hrát, tam stála ještě dřevěná tribuna. Teď dva dny zpět jsem si byl po letech zahrát znovu a tam jsem se s klukama dohodl, že si půjdu zahrát i tady na turnaj,“ prozradil vicemistr Evropy z roku 1996, který se Slavií na turnaji slavil vítězství.

Věkově spadá mezi hráče, kteří vánoční turnaje už dávno hrají, Berger dosud absentoval. „Hodně cestuji, takže v minulosti jsem z toho důvodu tady na turnaji nebyl, protože jsem nebyl v Praze. Některé kluky jsem neviděl pět šest let, takže bylo fajn se s nimi potkat,“ poznamenal Berger, který před necelými pěti lety kvůli zdravotním problémům ukončil profesionální kariéru při angažmá na Letné.

Je také odchovancem letenského klubu, ještě v dorosteneckém věku přestoupil do konkurenční Slavie, aby se na konci kariéry přes zahraniční angažmá vrátil do Sparty.

Uplynulý rok hodně trávil na cestách, protože spolu se Šmicerem hraje za starou gardu Liverpoolu. „Cestujeme s Liverpoolem po světě, hrajeme zápasy za starou gardu. Většinou je to v Asii. Byli jsme v Singapuru, Kuala Lumpur, ve Vietnamu. Akcí je hodně. My si to pak se Šmícou ještě vždy prodloužíme. Letíme někam, hrajeme golf, cestujeme, takže je to fajn,“ dodal.

S potěšením sledoval, že česká reprezentace pod vedením nového kouče Pavla Vrby vyhrála všechny čtyři úvodní zápasy kvalifikace mistrovství Evropy. „Myslím, že reprezentace udělal velký kus práce, je to důležitý mezikrok, aby byli na mistrovství Evropy. Je vidět, že když se dá dohromady dobrý mančaft, který chce makat, tak to prostě jde. Dá se hrát s každým,“ řekl Berger.

Naopak ho zklamalo, že Sparta v pohárech nejprve vypadla v předkole Ligy mistrů a později po prohře v Bernu nepostoupila do jarní části Evropské ligy. „Ze Sparty mám pocit, že když má udělat nějaký důležitý krok, tak jakoby zklame. Je to škoda, protože ta mužstva zase nebyla o tolik lepší než Sparta,“ podotkl.

Zároveň uznal, že ze Sparty už podle něj nejde takový strach jako dřív. „Už to není tak, že kluby přijedou na Letnou a už v Letenském tunelu prohrávají 0:3. To vyprchalo,“ myslí si.

Letenskému klubu pak patřilo i jeho závěrečné hodnocení. „Sparta je pojem, ale už není taková, jako bývala, když dominovala českému fotbalu a dělala díru i do Evropy. Už to není tak, že z ostatních klubů by se sebrali hráči, dali se do Sparty a pak to ze Sparty odcházelo pryč.“

V dresu Slavie řádil na vánočním turnaji internacionálů také Patrik Berger. Během profesionální kariéry si zahrál za obě "S" mezi veterány ale hrál za sešívané.
V dresu Slavie řádil na vánočním turnaji internacionálů také Patrik Berger. Během profesionální kariéry si zahrál za obě "S" mezi veterány ale hrál za sešívané.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud