17. prosince 2015 • 16:33

Petr Čech míří za 10. Zlatým míčem. Hlas bych dal Lafatovi, tvrdí

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po roční přestávce se brankář Petr Čech znovu vrátil mezi hlavní favority na zisk Zlatého míče pro nejlepšího českého fotbalistu. Po podzimu jasně vede anketu před Davidem Lafatou a útočí už na desátý triumf, těší ho však především to, že se daří Arsenalu, a věří, že s ním zaútočí hlavně na týmové ceny než na individuální.



"Ocenění ukazuje, že se sezona vyvíjí dobře. Věřím, že to takhle bude pokračovat, a byl bych rád, kdyby ten největší úspěch přišel na konci sezony," řekl Čech v dnešním telefonickém rozhovoru s novináři. "Těžko říct, komu bych dal hlas já. Asi Davidovi Lafatovi, který dává góly, je oporou Sparty a i v reprezentaci hrál dobře," dodal.

V minulém ročníku ankety byl třiatřicetiletý Čech až osmý, poté co v brance Chelsea nedostával příliš šancí. Proto se v létě rozhodl k přestupu do Arsenalu, kde znovu září. "Musel jsem udělat to rozhodnutí a odejít, i když to nebylo snadné. Ale ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí," uvedl Čech.

Nemyslel tím ani tak současné trápení Chelsea, ale spíše to, že se znovu daří jemu. Každopádně je sám překvapený tím, do jakých problémů se Chelsea v tomto ročníku dostala. "Každý tým může mít období, kdy se mu nedaří, ale vždy, když už to vypadalo, že se zvednou, tak zase spadli. Takže ten problém je asi větší, než si všichni mysleli. Jsem sám zvědavý, jak to klub bude řešit," komentoval Čech aktuální 16. místo Chelsea ještě před tím, než se objevila zpráva o odvolání trenéra Josého Mourinha.

Petr Čech má nakročeno k 10. Zlatému míči. Svůj hlas bych dal Lafatovi, tvrdí
Video se připravuje ...

V boji o titul tak Arsenalu konkurují hlavně oba celky z Manchesteru a překvapení sezony Leicester. "Favorita na titul teď těžko hledat, protože tabulka je hrozně našlapaná. Prvních sedm týmů má stále šanci. Včetně Leicesteru. Nesmírně se mu daří, využil té vyrovnanosti. Daří se jim a bude záležet jen na nich, jak dlouho to vydrží a jak budou sbírat body s týmy z popředí tabulky. Vždy záleží na výkonech na hřišti a ne na tom, kdo je jaký favorit na papíře," uvedl Čech.

Nejnebezpečnějším ze soupeřů by ale měl být Manchester City, se kterým se Arsenal utká v pondělí. Čech v tomto utkání zaútočí na rekord v počtu vychytaných nul v Premier League, o který se nyní dělí s Davidem Jamesem.

"Do každého zápasu jdu s tím, že nechci dostat góly, abychom získali co nejvíce bodů. Tohle je navíc důležité utkání pro oba týmy. Teď jsme ve fázi sezony, kdy jsou každé body důležité. Hlavní je výhra, zda k tomu bude i nula, není důležité, byla by to jen taková třešnička," prohlásil.

Čech věří, že Arsenal může být na jaře úspěšný i v Lize mistrů, i když se v osmifinále utká s největším favoritem Barcelonou. "Není třeba se vzdávat ještě před zápasem. Vždy se začíná za stavu 0:0 a s každým se dá vyhrát. Dokázali jsme to doma s Bayernem, tak proč ne s Barcelonou. Věřím, že budeme mít šanci. Do února se může stát spousta věcí," uvedl reprezentační gólman.

Vrásky mu nedělá ani souboj s obávaným ofenzivním triem Neymar, Luis Suárez a Lionel Messi, které táhne útok Barcelony. "Je to spíše výzva než noční můra. Když jsme hráli s Bayernem, tak si člověk taky nevybral jen jednu hrozbu. Nebezpečí jsem tam čelil z každé strany. To platí i u Barcelony, ale těším se na to," dodal.

Právě Messi s Neymarem kandidují spolu s Cristianem Ronaldem na Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa. A Čech v této trojici nemá favorita. "Těžko se mezi nimi vybírá, když vidím počet gólů a příležitostí, co sami vypracují. Já bych jim to rozdělil nebo ať si to po týdnu půjčují," dodal Čech s úsměvem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud