Pavel Janega
12. prosince 2017 • 19:57

Berbr chce zrušit dvoukomorový systém. Zástupce UEFA ho neurazil

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zvolení nového předsedy FAČR ho potěšilo, jen mělo trpkou příchuť. Faktický vládce českého fotbalu Roman Berbr, který obhájil funkci II. místopředsedy za Čechy, kritizoval moravskou část za nepřijetí návrhu na změnu volebního modelu. A pronesl, že „po úterku bude podporovat úplné zrušení dvoukomorového systému“.



Moravská komora se dlouhodobě pasuje do opozice vůči Romanu Berbrovi a zřejmě z toho důvodu nepodlehla ani nátlaku ze strany UEFA a FIFA, aby podpořila změnu stanov. „Ta by znamenala, že bychom předsedu zvolili vždycky. Měli jsme jedinečnou šanci to udělat. Ale po tom, co se na valné hromadě dělo, budu podporovat zrušení obou komor,“ řekl Berbr.

Jak toho chcete docílit? Je to reálné bez zásahu UEFA a FIFA, které mluví o normalizační komisi?
„Stoprocentně ne. Ale musíme se Zdeňkem (Zlámalem, moravským místopředsedou) začít komunikovat. Nedělá mi problém se s ním potkat mezi čtyřma očima. Doteď jsme spolu nemluvili. Navíc moravská komora má jiný systém oznamování. V Čechách to děláme tak, že povolám všechny předsedy krajů, a ti dávají informace následně předsedům okresů. Zdeněk si pozve osmdesát lidí a mají pocit, že se dohodnou. V tolika lidech se ale někdy dohodnout nedá.“

Byla moravská komora připravena na to, s čím a jak vystoupí zástupce UEFA?
„Morava to nevnímá. Myslí si, že situace není tak vážná, jak skutečně je. Jde o to, že nemají vůbec žádné informace. Jak už jsem říkal v projevu, první schůzku měli někdy před pár týdny, a to bohužel ještě za přítomnosti UEFA a FIFA.“

Po valné hromadě už současnou situaci vnímají jinak? Rétorika v ruštině byla silná…
„Já si myslím, že je to tak správně. Ale oni to pořád nevnímají.“

Nemohl slovník Grigorije Surkise z UEFA přijít Moravě jako nepatřičný?
„Mě zklamalo nepřijetí změny stanov, a jestli někoho uráží slovník, to se musíte zeptat jich. Mě neuráží.“

Síla mého mandátu mě příjemně překvapila, komentoval svou výhru Martin Malík
Video se připravuje ...

Poměrně ostrý byl i váš projev k Moravě, zároveň ale v něčem vstřícný. Jak moc jste kalkuloval, že zahrajete na moravskou notu?
„Byl jsem na Moravě čtyřikrát a poznal tam fakt fajn lidi. Nejsou ale jednotní v tom, že by chtěli dobrý věci. Cítím u nich určitý nacionalismus, musí se dát pryč. Volba předsedy totiž není o Moravě nebo Čechách. Je o menšině a většině.“

Podle některých informací byli delegáti z české komory připraveni opustit sál, pokud by Martin Malík nebyl zvolen předsedou už v prvním kole. Je to pravda?
„Kdyby se Malík nezvolil, tak bychom skončili.“

Nedávalo by se ale potom nezvolení předsedy za vinu české komoře?
„Nejde o to, čí je to vina. Podstatné je, že když jsme neschválili stanovy, pak (v dalších kolech) by už neměla volba předsedy smysl, protože by neměl silný mandát. Od nás to bylo jasné gesto.“

Jak moc vás potěšil proslov expředsedy Miroslava Pelty, který vás chválil? Řekl, že máte koule…
„Zajímavý dotaz. Na stupnici jedna až deset mě jeho proslov potěšil na úrovni devět.“

Ještě před valnou hromadou jste potvrdil, že se jedná o vaše poslední volební období. Čeho chcete v následujících čtyřech letech dosáhnout?
„Nevím… Nedávám si cíle na čtyři roky. Pracuji ze dne na den.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud