12. prosince 2017 • 19:56

Výsledek je vítězstvím českého fotbalu, řekl Malík. Překvapila ho síla mandátu

Autor: ČTK, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Martin Malík označil zvolení novým předsedou Fotbalové asociace ČR za vítězství pro celý český fotbal, ne za osobní výhru. Za hlavní prioritu v začátcích v nové funkci považuje vyřešení situace okolo stanov. Mezinárodní federace FIFA a UEFA požadují, aby došlo ke změně volebního systému tak, aby bylo zaručeno, že bude pokaždé zvolen předseda.



"Výsledek dnešní valné hromady nechápu jako vítězství Malíka, ale jako vítězství celého českého fotbalu. Jsem za český fotbal strašně rád, že jsme si dokázali zvolit nové kompletní vedení. Pro celý český fotbal a český sport je to velmi dobrá zpráva," řekl Malík na tiskové konferenci.

"Situaci, v níž se český fotbal dnes nachází, je potřeba vnímat jako velkou příležitost, abychom českému fotbalu společně navrátili sportovní úspěchy, masovou podporu veřejnosti, ale také zlepšili celkové vnímání českého fotbalu," dodal sedmačtyřicetiletý marketingový specialista.

Na dnešní mimořádné valné hromadě byl zvolen už v prvním kole, poté co získal 120 hlasů v české komoře a 55 v moravské. Protikandidát Petr Fousek dostal v Čechách sedm a na Moravě 18 hlasů. V červnu přitom jejich souboj skončil patem, nového předsedu se nepovedlo zvolit ani ve třech kolech.

"Zcela jednoznačně mě to velmi potěšilo, ten mandát je silný. Když se mě lidé ptali, jak bych si představoval, že by ta volba měla dopadnout, tak jsem přesně takto odpovídal. Že bych byl velmi rád za silný mandát, ideálně za zvolení v prvním kole. Vypovídá to do určité míry o tom, že fotbal minimálně v oblasti volby sebereflexi měl," podotkl dosavadní generální ředitel STES, marketingové společnosti FAČR.

Zatímco šéfa fotbalu se povedlo zvolit, úprava stanov zaručující, že nebude docházet k patu mezi komorami a předseda bude vždy zvolen, neprošla. Návrh v tajném hlasování odmítla Morava a zástupci UEFA a FIFA pohrozili převzetím kontroly nad FAČR. Do Čech by už v únoru mohla dorazit normalizační komise, která by dohlédla na změnu stanov.

Malík proto považuje nepřehlednou situaci kolem stanov za prioritu. Minimálně v začátcích v nové funkci. "Nejméně v krátkém horizontu je to zcela jednoznačně největší úkol. Kroky lze rozdělit na dvě části. Ještě dnes mám se svými kolegy debatu se zástupci FIFA a UEFA, abychom se shodli na tom nejbližším. A následovat musí intenzivní jednání, pevně věřím, že najdeme konsenzus," dodal Malík.

Ukrajinský místopředseda UEFA Hrihorij Surkis ve svém ostrém projevu k delegátům mimo jiné prohlásil, že je třeba odstranit "nádor" ve stanovách FAČR a že asociace pohřbila existenci dvou komor. Malík ale pro zrušení dvoukomorového systému není.

"Dvoukomorový systém dává na všech úrovních celé řadě lidí včetně mě smysl. Jednalo se pouze o jeden konkrétní bod, nutnost ze strany UEFA a FIFA vždy zvolit předsedu a vedení," upozornil Malík.

Surkisův ostrý projev jej nijak neurazil. "Možná je to tím, že jsem se ruštinu učil na základní škole. Vnímám to tak, že to byla snaha, abychom skutečně pochopili, proč tu FIFA a UEFA jsou, jak je situace vážná. Někteří mají stále tendenci nevěřit tomu, že to myslí vážně," uvedl Malík.

O spolupráci s Fouskem zatím neuvažuje. "V tuhle chvíli nevím o pozici, kterou bychom Petrovi uměli nebo mohli nabídnout. Ale nemůžu vyloučit, že se v nějaké formě někdy spolupráce neobjeví," dodal Malík.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud