Štěpán Filípek
23. listopadu 2009 • 10:20

Derby S: Byly bysme krávy, kdybysme nevyhrály

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapomeňte na Blažka, Řepku či Holendu, nebo Suchého s Hlouškem. V tomhle zápase hrají prim dámy: Heroldová s Doškovou třeba proti Pěničkové s Pincovou. Není to totéž - a je to totéž. Vítejte na pražském derby, zlatém hřebu sezony v ženském balení!



„Byly bysme krávy, kdybysme to nevyhrály. Sparta, hej!" Z klubka fotbalistek v rudých dresech vyletí bojový pokřik - a rázem je po poklidném sobotním dopoledni.

Doposud ho rušil z dáli jen traktor válcující trávník na jednom z tréninkových hřišť ve vršovickém Edenu, v téhle chvíli však začíná bitevní vřava, v níž pranic nesejde na tom, že se v ní utkávají protivníci s culíky a ofinou.

Slavia versus Sparta. Tyhle mače mají říz. Napětí zvyšuje nelichotivá bilance, která drtí domácí. Titul jim naposledy připadl před pěti lety, navíc teď platí následující pravidlo: Derby je zápas, ve kterém nastupuje dvaadvacet hráček - a vždycky vyhrají sparťanky. Vždyť tři poslední duely získaly díky skóre 1:0 pro sebe. Takhle to přece dál nejde!

Andrea Budošová ze Slavie brankářku Sparty Lenku Gazdíkovou nepřekonala
Andrea Budošová ze Slavie brankářku Sparty Lenku Gazdíkovou nepřekonala

„Víme, že nám jdou v téhle sezoně slávistky po krku a chtějí titul," usmívá se sparťanský kouč Dušan Žovinec, který si na Letné vybudoval elitní ženské komando.

„Cirkus kolem našich derby není takový jako v mužském fotbale, ale vždycky to je událost podzimu. Rivalita je samozřejmě velká, měly bychom vyhrávat," ví dobře slávistická kapitánka Blanka Pěničková.

HOLKY, JDEME DO NICH!

Rozložení sil odpovídá i sebevědomí. Žovinec je evidentně ve formě, energicky rozdává pokyny, je samý úsměv, zdraví známé za plotem. „Byla jsi na diskotéce? V pondělí tě chci vidět na tréninku!" dobírá si hráčky.

Slávistická lavička je tišší, ale taky pulzuje životem. Kouč Martin Šeran si vyhrnul rukávy, rázuje si to sem a tam. Slušně už se zaplnily i betonové schody u hřiště s umělou trávou, na nichž ještě půl hodiny před začátkem postávalo deset diváků. Nyní jich je na sto padesát.

Zbývají už poslední minuty. „Potřebovala bych se vyčůrat," ozve se od sparťanek. Kapitánky se před nástupem špičkují. „Píchnu tě do pr..." dobírá si Lucie Heroldová slávistku Pěničkovou. Kdo vyhraje, zakončí podzim první v tabulce. To je výzva.

„Tak dámy, pojďme!" zavelí Žovinec. „Holky, jdeme do nich!" kontruje Šeran.
Od první minuty je zřejmé, že navrch bude mít urputná bojovnost nad technikou a plynulými akcemi. „V poslední době jde bohužel fotbalovost stranou, je to boj," uznává Pěničková. „Dámy, tady je to o jednoduchosti, nic nevymýšlíme!" diriguje nahlas kouč Žovinec.

Kouč sparťanských fotbalistek Dušan ŽovinecFoto Pavel Mazáč (Sport)

I v soubojích je však kouzlo fotbalu. I když sparťanka Iva Mocová vletí po jedné srážce na vlastní lavičku a Petra Divišová, diblík z útoku soupeře, se zastaví až na betonové zdi za jednou z branek. Právě ona se však stará o největší vzrušení, červenobílé ladies mohou jít do vedení, šancí mají dost. Jenže míč ne a ne skončit v bráně.

„Ty vole!" vydechne zklamáním jako jeden muž - pardon žena - slávistická lavička.

Na nějaké to drsnější slovo se v zápalu boje nehledí. Ve fotbale nic neobvyklého, jen je to při malé návštěvě víc slyšet. „Do pí..." zlobí se sparťanská stoperka. „Pí..., vole," ozve se po hrubém faulu hlubší hlas.

A když Lucie Martínková plachtí vzduchem na hranici slávistické šestnáctky a pak se těžce sbírá, slovenská záložnice Andrea Budošová pohrdavě mručí: „Upadla sama, vole, zasloužila si to!" Polohlasná odpověď od sparťanské lavičky je rázná: „Drž hubu, vole!"

Na první pohled je na obou stranách znát, kdo je šéf. Budošová si nenechá nic pro sebe, dostane žlutou kartu. Sparťanka Heroldová si zase v povelech pro spoluhráčky nijak nezadá s Tomášem Řepkou. Dokáže je pěkně sjet. To samé Lucie Martínková, s níž nastupuje i její dvojče Irena.

„Balony z první, dáme góla ještě do půle!" zavelí a křikem si zjednává respekt. „O mně je známo, že nerada prohrávám. A podle toho se chovám," usmívá se později. „Někdy jsem hodně, hodně, hodně..." nedořekne větu. „Divím se, že to holky tolerují. Být na hřišti takové dvě, asi bychom se nesnesly."

Gól do přestávky nepadl, ovšem sedm minut po ní už ano. Martínková hlavičkuje a míč ukázkově zapadne pod břevno. Sparta vede 1:0!

Od téhle trefy se hra výrazně přiostří. Drsných soubojů je víc, stejně jako skluzů.
„Takhle je to vždycky," mávne rukou Martínková. „Záleží na tom, jak se vyvíjí zápas a hlavně na tom, jak píská rozhodčí, jestli to pustí, " vysvětluje zkušená sparťanská útočnice Kateřina Došková. „Vždycky to nastartuje jeden zákrok a pak už to jede."

NECHTE NÁS HRÁT FOTBAL

Po zákeřném faulu zezadu už neudrží dekorum ani Žovinec. „Do pr..." ujede mu. „Nechte nás hrát fotbal!" volá jindy. Dagmar Žákové, která třímá píšťalku, se zápas trochu vymkl z rukou. Její kolegyně na čáře Adriana Šecová si udržuje větší respekt. „Dušane, nechte nás rozhodovat," mírní sparťanského kouče.

Sparťanka Kateřina Došková v jednom ze soubojů v derby se SlaviíFoto Pavel Mazáč (Sport)

„Já se omlouvám," kaje se Žovinec. „V pořádku," uzavře dialog Šecová. Takových rozhovorů má zkušená asistentka s vlasy svázanými do culíku několik za zápas.
Z tribun, které jinak mlčí, se sem tam ozve nesmělé povzbuzování. Anebo odsudek faulu: „Prasáku!"

O největší vzruch se postará hlasitá kohorta slávistických juniorek, která napochoduje ve druhém poločase. Nechybí mezi nimi ani Petra Necidová, sestra nynějšího útočníka CSKA Moskva. Zazáří v následném derby juniorek, už v první minutě skóruje a bude se těšit z vítězství 2:0.

První tým však prohrává stejným rozdílem, protože v závěru si ještě dává vlastní gól. Žovinec poskakuje jako malý kluk, zato na druhé straně se rozhostí ticho a už tomu nebude jinak. Historie se opakuje, byť na sparťankách byla znát únava po bitvách v Lize mistrů s Arsenalem.

„Jsem zpruzelá," uleví si Pěničková. „Potřebovaly bychom psychologa. Strašně moc mě to mrzí, je to hrozně deprimující," přiznává.

Góly, skluzy, souboje, emoce. Radost i zklamání. Tomuhle derby nakonec nechybělo nic. Jen chlapi.

Ale počkat. Proč vlastně?

Slavia Praha - Sparta Praha 0:2
Branky: 0:1 - 52. L. Martínková, 0:2 - 77. vlastní Budošová

 

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud