17. ledna 2017 • 20:45

Sparta - Växjö 4:0. Historický úspěch! Domácí se prostříleli do finále LM

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Sparty jsou v eurofii! Poprvé v historii si zahrají finále Ligy mistrů, vybojovali si postup přes švédský tým Växjö Lakers, který po úvodní semifinálové výhře na 2:1 porazili i v domácí odvetě 4:0. O triumf budou bojovat proti Frölundě, která po domácí výhře 5:1 zvítězila ve Fribourgu 4:0. Finále se bude hrát 7. února v Göteborgu.



O vítěznou trofej se sparťané utkají s obhájcem prvenství Frölundou, která se dostala do finále i ve třetím ročníku obnovené soutěže. Švédský celek po domácí výhře 5:1 zvítězil 4:0 na ledě švýcarského Fribourgu s českými útočníky Romanem Červenkou a Michalem Birnerem.

Finále bude v úterý 7. února hostit Frölunda díky nejlepší bilanci v tomto ročníku doma v Göteborgu, kde se následně od čtvrtka do neděle uskuteční Švédské hokejové hry, další díl Euro Hockey Tour.

"Pro nás to byla oslava hokeje. Bylo tu mnoho diváků, předvedli jsme výborný výkon, který jsme korunovali nulou na kontě obdržených branek. Musím před chlapci smeknout. Hráli jsme dnes vynikající zápas," ocenil výkon týmu asistent sparťanského trenéra Zdeněk Moták.

Sparta hrála od začátku aktivně a nechtěla spoléhat na těsný náskok ze Švédska. "Na remízu, která by nám stačila k postupu, se nedá nikdy hrát. To je strašně ošidné," poznamenal kapitán Hlinka.

Šťastný Hlinka: Sparta udělala dobrou reklamu české lize
Video se připravuje ...

Gólmana Erikssona zahřál dvěma slibnými pokusy v krátkém sledu Kudrna. Vyloučení Ihnacaka a poté Řepíka dostalo více do hry i hosty.

Bezbrankový stav změnil ale až v 17. minutě Klimek, k němuž se od zasahujícího Erikssona odrazil kotouč po Kalinově nahození od modré čáry a sparťanský útočník ho poslal do horního růžku. "Puk se trošku vrtěl, takže jsem to chtěl hlavně dostat na bránu. Chtěl jsem to i nahoru, ale trefil jsem to líp, než jsem chtěl," připustil Klimek.

Za necelou minutu mohlo být vyrovnáno, jenže Josefsson zakončil sólo pouze ranou do horní tyčky.

"Ten první gól nás uklidnil. Myslím, že jsme celkově odehráli super zápas do obrany, koncentrovaně. Měli jsme to celkem pod kontrolou," řekl brankář Pöpperle.

Úvodní příležitost druhého dějství měl Klimek, dostatečně rychlý Eriksson mu ale betonem radost sebral. Na konci 28. minuty měla Sparta k dispozici pár sekund přesilovky pět na tři, jenže prohrála vhazování.

V polovině zápasu Barinka nahodil obloučkem puk od modré čáry, Eriksson měl zcela zakrytý výhled a nestačil zareagovat - 2:0. Pražané měli i nadále navrch, šance Formana a Řepíka ale v síti neskončily.

Ve třetí části byla Sparta pozorná v obraně, přesto měla při oslabení i porci štěstí - Reddoxova teč skončila nad. Když pak domácí přežili bez úhony velký závar v 54. minutě i následné oslabení, při němž sáhli Lakers dokonce k power play, bylo jasné, že o postup nepřijdou ani přesto, že nevyužili obrovské šance ke třetí trefě do prázdné branky.

Hostům sebral zbytky nadějí faulující Palola a v přesilovce potvrdil krok do finále kapitán Hlinka. Zaplněné tribuny potěšil ještě 67 sekund před koncem Vrána, který přidal parádním blafákem čtvrtou trefu.

"Ty dva góly v závěru, to byla nádhera pro nás i pro diváky. Euforie, taková třešnička na postupu. A v té skvělé atmosféře jsme si to náramně užili," uvedl Klimek.

Pöpperle: V Evropě jsme ukázali, že máme sílu a nikoho se nebojíme
Video se připravuje ...

Trefil jsem to líp než jsem chtěl, jásal Klimek
Video se připravuje ...

Hokejisté Sparty se radují z postupu do finále Ligy mistrů
Hokejisté Sparty se radují z postupu do finále Ligy mistrů

HC Sparta Praha - Växjö Lakers HC 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 17. Klimek (Kalina, J. Hlinka), 31. Barinka (Uher), 57. J. Hlinka (Pech, Klimek), 59. P. Vrána (J. Hlinka, Klimek). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Wehrli (Švýc.) - Ondráček, Špůr (oba ČR). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 12.136. První zápas 2:1, postoupila Sparta.

Sparta: Pöpperle - Eminger, J. Mikuš, Švrček, Kalina, Piskáček, Barinka, Nedomlel - Klimek, P. Vrána, J. Hlinka - Netík, Ihnacak, Forman - Řepík, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Växjö: Eriksson - C. Rosén, Holm, Murphy, Lundberg, Bailen, Bohm, Högberg - Everberg, Fröberg, Brodecki - Palola, R. Rosén, Kiiskinen - Netterberg, Hennessy, Leino - Carnbäck, Josefsson, Reddox. Trenéři: Hallam, Hellgren a J. Jönsson.

Fribourg-Gottéron - Frölunda 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky: 13. Bergenheim, 21. Tömmernes, 39. Figren, 42. Grundström. První zápas: 1:5, postoupila Frölunda.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud