František Suchan
27. prosince 2012 • 14:43

Veterán mezi šéfy NHL frustrovaně hlásí: Mám strach o hokej

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výluka. To slovo patří k NHL, momentálně mnohem víc než třeba „puk“ či „hokejka“. Frustraci z vývoje sezony, která mizí do ztracena, už čile ventilují hráči, tentokrát se ale přidal i Lou Lamoriello, boss Devils. Tedy ten, kdo by se měl prát na opačné straně barikády.



Když NHL stála naposledy, byl to právě on, kdo čile táhl jednání s hráči. Lou Lamoriello, prezident a generální manažer New Jersey Devils, patří k nejvýraznějším tvářím mezi šéfy klubů. V tom svém pracuje už od roku 1987, je nejdéle sloužícím ze všech kolegů.

Když tedy něco řekne, má to váhu. Tentokrát už se neudržel a pověděl listu Star Ledger svůj pohled na výluku. „Jsem v rozpacích ohledně naší hry,“ přiznal. „Teď už je to buď a nebo. Musíme jen věřit lidem, kteří jsou přímo u jednání. Ale já jsem opravdu na rozpacích z toho, kde se nacházíme. Líp to říct neumím.“

Rozčarování funkcionářského veterána, který vybudoval tři týmy, jež získaly Stanley Cup, je pochopitelné. NHL nedávno zrušila zápasy tohoto ročníku až do 14 ledna. Jestli se do té doby majitelé s hráči nedomluví, je konec. Sezona v tahu.

A obě strany se momentálně ani nesetkávají, nejednají. „Mluvil jsem s dalším generálním manažerem a ten použil stejná slova jako Lou. Lidé začínají být vážně frustrovaní,“ komentoval Lamoriellův výstup Pierre LeBrun, respektovaný expert kanadské televizní stanice TSN. A tlumočil slova Martina Brodeura, stále aktivní brankářské legendy z New Jersey: „Lou si může dovolit říct něco takového, protože v lize něco dokázal a vybudoval si pozici, kdy ho lidé respektují.“ vzkázal statisticky nejlepší gólman všech dob.

Jenže jeho nadřízený může i tak čekat na trest od komisionáře Garyho Bettmana. Zaměstnanci klubů totiž mají pod pohrůžkou vysokých pokut zakázáno se k výluce vyjadřovat do médií.

Štve to ale Lamoriella, který proti většinovému proudu vystoupil už před dvěma lety, kdy podepsal patnáctiletý kontrakt s útočníkem Iljou Kovalčukem na 100 milionů dolarů? Zřejmě ne.

Naopak, hráči mu rozumí. Třeba Shane Doan, kapitán Phoenixu se včera přidal k zástupu těch, kdo si kopli do současné situace. „Člověk byl vždycky hrdý na to, že mohl říct, že hraje NHL. Teď se z toho podle mě trocha té pýchy vytrácí, byla dost pošpiněná. Je třeba s tím něco dělat.“

Ale co? Výluka už trvá 103 dní. A dohoda není nablízku…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud