Jan Barák
27. října 2017 • 09:58

Debut snů, Chlapík dal bod po pěti vteřinách. Zdálo se mu o tom

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někteří čeští hokejisté čekali na první bod v NHL několik zápasů, jiní i více. Filip Chlapík, 20letý český útočník Ottawy, si v nočním zápase NHL proti Philadelphii mohl pro mnohé svazující položku fajfknout hned po pěti sekundách svého pobytu na ledě. Klobouk dolů a úsměv na rty, Senators porazili Flyers 5:4 a bodovali ve čtvrtém zápase v řadě.



"Byl jsem v tu chvíli opravdu šťastný, protože něco takového jsem nečekal. Věděl jsem navíc, že se dívá i moje rodina a kamarádi. Bylo to neuvěřitelné," uvedl Chlapík v rozhovoru pro klubovou televizi. "To bylo super. Jdete na led a rovnou do přesilovky. Hrozně to pomůže vašemu sebevědomí. A navíc je z toho hned gól, takže mám bilanci jedna odehraná přesilovka - jeden gól," připomněl.

Jak se situace při prvním Chlapíkově střídání v NHL seběhla? Dvacetiletý centr byl ve 2. minutě při přesilové hře nejdříve vykázaný z bodu pro vhazování, ale vzápětí po buly získal puk u hrazení a přihrál ho na modrou čáru, odkud nahozením skóroval Dion Phaneuf.

"Je skvělé, že se Chlapík dokázal bodově prosadit. Stejně tak mám radost z dalšího debutanta Christophera DiDomenica, který také přidal jednu asistenci. Oba si dokázali, že NHL mohou hrát. Pro tým bude do zbytku sezony strašně důležité, aby dokázali bodovat kluci ze třetí a čtvrté formace, bez toho se na spot zajišťující účast v play off nedostaneme," řekl klubové televizi trenér Senators Guy Boucher.

VIDEO: Podívejte se na první bod Filipa Chlapíka v NHL

Domácí hrající bez tří elitních útočníků (Kyle Turris - nachlazení, Bobby Ryan - zlomený prst, Zack Smith - zranění v horní části těla) vedli 1:0, ve 14. minutě dokonce už 3:0. Flyers i díky gólu a přihrávce Jakuba Voráčka ještě z utkání dokázali udělat koukatelné drama, ale dva body za výhru 5:4 brali Senators.

"Jsme v módu PŘEŽÍT, zranění máme opravdu hodně moc. Jsem pyšný na kluky, ti stejní tam chodili znovu a znovu a hráli dobře, i když síly jim rychle ubývaly," lamentoval nad marodkou po vítězství na tiskové konferenci kouč Boucher.

Svůj den v brance Philadelphie neměl Michal Neuvirth, který před utkáním trůnil na čele brankářských statistik NHL v úspěšnosti zásahů (95,7%) i v průměru inkasovaných branek na zápas (1.36). 29letý gólman ale inkasoval ve svém čtvrtém stratu sezony pětkrát z 28 střel a v číslech si výrazně pohoršil.

Ale zpět ke Chlapíkovi, který nakonec odehrál při své premiéře necelých sedm minut. Kanadský novinář Dan Séguin se hned po zápase vytasil se zajímavým příběhem. "Vyprávěl mi, že pár dní před utkáním nemohl vůbec spát, že měl sny o tom, že byl povolán z farmy v Belleville nahoru. A když se probudil, zjistil, že se tak skutečně stalo," napsal reportér CBS Sports na svůj twitterový účet.

Zaznamenat první bod v NHL hned po čtyřech sekundách je věru raritní, podívejme se, jak si v tomto pohledu vedly další známé české tváře NHL. Jaromír Jágr, který naskočil do soutěže v roce 1990, bodoval až ve druhém svém zápase. David Pastrňák vyšel dvakrát s nulou, Martin Ručinský čekal na první bodík do pátého duelu, Robert Lang dokonce až do čtrnáctého.

Trošku jiná story to byla u Tomáše Hertla (v prvním zápase 0+1, ve druhém 2+0, ve třetím senzačních a nezapomenutelných 4+0 proti New York Rangers) a Jakuba Voráčka (první zápas a hned 1+1).

Právě Voráček, který v desátém zápase letošní sezony přidal ke 12 asistencím první gól, byl po utkání žádaným respondentem, měl osvětlit katastrofální vstup Flyers do střetnutí.

"Začali jsme špatně, nezodpovědně. U druhého gólu jsem špatně pokryl jejich hráče," přiznal Voráček. "Od druhé třetiny jsme se zlepšili, ale nestačilo to. Příště doufám budeme lepší," uzavřel povídání nejproduktivnější Čech v NHL.

Chlapík se stal po obránci Janu Ruttovi (Chicago) a útočnících Filipu Chytilovi (New York Rangers) a Martinu Nečasovi (Carolina) čtvrtým českým debutantem v této sezoně NHL. "Po takovém utkání se samozřejmě cítím fantasticky. První zápas v NHL, k tomu skvělá výhra, sen se proměnil ve skutečnost," prohlásil Chlapík.

V 16 letech mohl hrát v Česku s dospělými, ale rozhodl se pro odchod do juniorské QMJHL, kde hájil barvy týmu Charlottetown Islanders. "Brácha Adam tu byl už v patnácti a pro rodiče to bylo těžké, ale když už měli tu zkušenost za sebou, u mě byli v pohodě. Chtěl jsem se naučit angličtinu i poznat životní styl v zámoří a vše okolo. A rok nato už mě draftovala Ottawa," ukončil povídání Chlapík, jehož si Senators vybrali ve druhém kole jako celkově 48. hráče v pořadí.

VIDEO: Podívejte se na sestřih přestřelky mezi Ottawou a Philadelphií

Góly

Domácí: 01:31. Phaneuf, 09:50. Borowiecki, 13:28. Pageau, 37:37. Mark Stone, 50:33. Pyatt

Hosté: 34:30. Voráček, 35:23. Konecny, 55:18. Provorov, 58:14. Couturier

Sestavy

Domácí: C. Anderson (Condon) – Oduya, E. Karlsson (C), Phaneuf (A), Ceci, Claesson, Ch. Wideman, Borowiecki – Dzingel, Brassard (A), Mark Stone – Hoffman, Pageau, Pyatt – Burrows, N. Thompson, DiDomenico – M. McCormick, Chlapík.

Hosté: Neuvirth (Elliott) – Provorov, Gostisbehere, Sanheim, Hägg, Manning, Gudas – Giroux (C), Couturier, Voráček – Weal, Filppula (A), Simmonds (A) – Read, Lehterä, Konecny – Leier, Laughton, M. Raffl.

Rozhodčí

Francois St.Laurent, Steve Kozari – Mark Shewchyk, Brian Murphy

Stadion

Canadian Tire Centre, Ottawa

Návštěva

14 926 diváků

Filip Chlapík odehrál necelých sedm minut.
Filip Chlapík odehrál necelých sedm minut.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud